Konyalı müteahhitler zor durumda: Günlerdir ev satamıyorlar!

Müteahhitler, piyasadaki belirsizlikten ötürü iş yapamaz hale gelirken, vatandaşlar da pahalılıktan dolayı konut alamıyor. İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, Konya’da günlerdir konut satılmadığını kaydetti

İnşaat maliyet endeksi nisanda aylık bazda yüzde 1,03, yıllık bazda yüzde 52,99 artış kaydetti. Türkiye İstatistik Kurumu, nisan ayına ilişkin inşaat maliyet endeksi verilerini açıkladı.

Buna göre, endeks nisanda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,03, yıllık yüzde 52,99 yükseldi. Bina inşaatı maliyet endeksi, nisanda bir önceki aya göre yüzde 0,91, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 54,55 yükseliş kaydetti.

HER ŞEY NEDEN BU KADAR ZAMLANDI ANLAMIYORUZ

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, inşaat maliyetlerindeki artışlarla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Maliyet artışının çok fazla olduğunu dile getiren Topal, herkesin zam yapmaya çalıştığını ifade etti. “Bu memleket bizim” diyen Topal, “İmkanı olan da olmayan da zam yapmaya çalışıyor. Zammın neden bu kadar fazla geldiğini anlamıyoruz. Fırsatçılık yapanlar var. Bu memleket bizim. Herkesi bu konuda biraz daha sağduyulu davranmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.

MALZEME İSTİYORUZ 'VEREMEYİZ' DİYORLAR

Demir fiyatına son 1 hafta içinde yüzde 30 oranında zam geldiğini dile getiren Topal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Demir, 15,5 liraydı, 19 lirayı gördü. Bütün kalemlerde artış var. Alüminyum yüzde 50 civarında zamlandı. Geçen ay çimentoya zam geldi. Bu ay beton zamlandı. 1 metreküp betonun fiyatı bin 100 liradan, bin 400 liraya çıktı. Malzeme istiyoruz, 'Veremem' diyorlar. Fiyat artışına da döviz kurundaki artışı gerekçe gösteriyorlar.”

15-20 GÜNDÜR DAİRE SORAN TEK KİŞİ YOK

İnşaat metrekare birim fiyatının 10 bin lira olduğunu hatırlatan İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, daire maliyetlerinin aşırı şekilde yükseldiğine dikkat çekti. İnsanların da alım gücünde sıkıntılar olduğunu vurgulayan Topal, “15-20 gündür daire soran tek kişi yok. İnsanlar, konut almakta zorlanıyor. Piyasa gerçekten kilitlendi. Bayram sonu sektörün açılmasını umut ediyoruz.

Son 2-3 ay içerisinde konut fiyatlarına da zam geldi. Karatay'da 2 milyon 750 bin- 3 milyon liralık olan ev, bugün 4 milyona satılıyor. Selçuklu'da arsa fiyatları yüksek olduğu için bu bölgede fiyatlar, Karatay'a göre daha yüksek. Meram'da da 6-7 milyondan başlıyor, 10 milyona kadar ev var” dedi.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (16)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri