Konyalı müteahhit konuştu: Yurt dışından inşaat ustası getirilsin

Maliyet artışlarının konut fiyatlarını ve kiraların artmasını tetiklediğini ifade eden İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, “Kiralar erişilemez noktalara geldi. 1 adet konut üretiminde arsa maliyeti 2-3 milyon TL'ye ulaştı” dedi

2018 yılının Ağustos ayından bu yana inşaat sektörü büyük zorluklar yaşıyor. Döviz kurundaki artış, girdi maliyetlerinin yükselmesi, sektörü durma noktasına getirdi. Konya başta olmak üzere birçok şehirde eskisi gibi konut üretimi yapılmıyor. Üretilen konutlar ise çok pahalıya satışa çıkarılıyor. Alım gücü düşen vatandaşın da ev alma hayali yalan oluyor. Ayrıca arsa fiyatlarındaki artış da müteahhitleri zorluyor. Müteahhitler, piyasanın canlanması için hükümetten destek bekliyor.

ALT VE ORTA GRUBUN KONUTA ERİŞİMİ ZORLAŞTI

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, İMKON olarak yaklaşık 2 yıldır fahiş fiyat, maliyet artışları başta olmak üzere, küresel etkilerle yoğun şekilde mücadele ettiklerine dikkat çekti. Alt ve orta gelir grubunda bulunan vatandaşların konuta kolay erişimi hususunda hükümetin açıkladığı projeleri yakından takip ettiklerine vurgu yapan Topal, “Küresel ekonomilerde yaşanan etkilerin maalesef ülkemiz ekonomisinde de görülmesi ve yüksek enflasyon sebebiyle özellikle alt ve orta gelir grubunun konuta erişimi zorlaştı. Hükümetimizin bu önemli sorunun çözümü noktasında Türkiye kamuoyuna açıkladığı Cumhuriyet tarihinin en büyük konut projelerini ve bu tarz projelerin devamını özel sektör iş birliği ile daha da güçleneceğine inanıyor ve destekliyoruz” şeklinde konuştu.

PİYASADAKİ DURGUNLUĞU BİTİRMEK GEREKİR

Sektörün son zamanlarda durağanlaştığını dile getiren Topal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Durağanlaşan konut art/talep piyasasındaki durgunluğu gidermek, vatandaşımızın konuta erişimini kolaylaştırmak ve deprem kuşağı olan ülkemizde olası bir depreme karşı alınacak tedbirlerin başında gelen 'Kentsel dönüşümü' başta İstanbul olmak üzere, bütün deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın mağduriyetini gidermeye yönelik, yerinde veya rezerv alanda depreme karşı güvenli yaşam alanlarını inşa etmek, kentsel dönüşümü ve üretim tarafını güçlendirmeye yönelik konut üretimimizi kısıtlayan, önümüzü kesen sorun ve taleplerimizin karşılık bulmasını istiyoruz.”

KONUT ÜRETİMİ AZALDI

“İnşaat temel malzeme fiyatlarının önemli bir kısmı, girdi maliyetlerinden bağımsız olarak aşırı şekilde arttı” diyen Topal, şunları kaydetti: “Konut yapımında en büyük maliyeti oluşturan imar planı ve alt yapısı hazır, sorunsuz arsa temininde yetersizlik bulunuyor. Türkiye ortalamasında 1 adet konut üretiminde arsa maliyeti 2-3 milyon TL'ye ulaştı. Yapısal sorunların olumsuz etkileriyle konut üretimi son 3 yıl ortalamasında her yıl 200-250 bin civarında üretim kaybına geriledi. Başta maliyet artışları ve diğer sebepler, konut fiyatlarını ve dolaylı olarak hızlı bir şekilde kiraların artmasını tetikledi. Ülkemizin yıllık konut ihtiyacı ortalama 900 binden 650-700 bine düşerek, oluşan arz kaybı konut fiyatlarına yansımış, kira talebini artırmış ve kiralar erişilemez noktalara gelmiştir.

YURT DIŞINDAN GEÇİCİ İŞ GÜCÜ TEMİN EDİLMELİ

İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal sözlerini şöyle tamamladı: “Bütün bu zorlu süreçlere bir de belediyelerin imar ve alt yapı çalışmaları, ruhsat işlemlerinin uzun sürmesi, yapısal disipline katkı sağlamayan bazı bürokratik, gereksiz uzun prosedürler işi daha da zorlaştırıyor. Birçok imar planının davalık olması ve dava süreçlerinin uzun sürmesi işlerimizi daha da çıkmaza sokuyor. Bina inşaatlarının vergilendirilmesi yıllara sarih yapıldığından vergilendirme döneminin adil ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi için geçmiş inşaat maliyetleri vergilendirme dönemine enflasyon muhasebesi güncellenerek tahakkuk edilmesi gerekir. Son 1 yıldır sektörün nitelikli iş gücü/usta bulamama sorunu, sektörle iş birliği içinde çözülmeli. Kısa vadede sektör çalışanlarının yurt dışına çıkışı kısıtlanmalı. Yurt dışından geçici iş gücü temin edilmeli. Orta ve uzun vadede meslek okulları teşvik edilmeli.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (13)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri