Konyalı kadınlara kötü haber! Altın günlerinde format değişiyor

Bolca karbonhidratın tüketildiği, kadınların bir araya geldiği ve halk arasında ‘gün’ adı verilen toplantılar obeziteyi tetikliyor. Diyetisyen Uğur Arslanbay, “Konya’daki 'gün' anlayışı değişmeli. Bu buluşmalar pastasız ve böreksiz olmalı” dedi

Özellikle hamur ve pilav kültürünün çok yaygın olduğu Konya'da obezite (şişmanlık) artıyor. Obeziteye bağlı olarak ortaya çıkan çeşitli hastalıklar insanların yaşantısını olumsuz anlamda etkiliyor. 'Düğün pilavı' sofrasındaki yiyecekler başta olmak üzere, etliekmek gibi hamur ürünlü yemeklerin şehirde yaygın olması, hastalıklara davetiye çıkarıyor. Hareketsiz yaşam, çocuklar ve gençler arasında fast food tarzı yiyeceklerin tüketilme oranının artması, şehirde obeziteye yakalanan vatandaş sayısını yükseltti. Diyetisyen Uğur Arslanbay, konu ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu.

SABAH KAHVALTIDA KIZARTMALI HAMUR İŞİ ÜRÜNLER YEMEYİN!

İç Anadolu mutfak kültüründe buğdayın, arpanın, çavdarın fazla olmasının, vatandaşı hamur tüketimine yönlendirdiğini söyleyen Diyetisyen Uğur Arslanbay, hamur işi ürünlerin ve yemeklerin kan şekerini aniden yükselttiğine vurgu yaptı. Basit karbonhidrat olduğu için hamurun çok tüketilmemesinin daha doğru olacağının altını çizen Arslanbay, Konyalılara “Sebze ve protein kaynaklı ürünler de tüketin” çağrısı yaptı. Sabah kahvaltı vaktinde hamur tüketilecekse tercihi sadece ekmekten yana kullanmak gerektiğini dile getiren Diyetisyen Uğur Arslanbay, “Yağda kızartılmış hamur içerikli ürünler sofrada olmamalı. Bunların kilo yapıcı etkisi çok fazla. Hayvansal katı yağlar çeşitli hastalıklara sebep oluyor. Çocuklarda da hamur işi ürünler fazla tüketilmemeli. Erken obeziteye neden oluyor. Hastalıklara davetiye çıkarıyor” şeklinde konuştu.

BULGUR PİLAVI PİRİNCE GÖRE DAHA SAĞLIKLI

Düğün pilavlarında genellikle pirincin tercih edildiğini ifade eden Arslanbay, şunları kaydetti: “Pirinç pilavı, doygunluk hissini birdenbire verir. Kan şekerini hızlı yükseltir, hızlı düşürür. Pirinç pilavı, doğrusu biz diyetisyenlerin tercih ettiği besinler arasında yer almıyor. Bulgur, pirince göre daha sağlıklı. Kan şekerini birdenbire yükseltmez bulgur. Posası olduğu için doygunluk hissi de verir. Tüketimi açısından sağlıklı besinlerden biridir bulgur. Her şeyin miktarı önemli. 3 yemek kaşığı bulgur, 1 ince dilim ekmeğe denk geliyor. Et ve sebzenin yanında 9 yemek kaşığı bulgur pilavı yetişkinler için ideal olan miktardır.”

GÜN AKTİVİTELERİNDE ANLAYIŞ DEĞİŞMELİ!

Konya'da obeziteye yakalananların sayısının her geçen gün arttığını aktaran Diyetisyen Uğur Arslanbay, hareketsiz yaşam tarzının arttığını, fast food tarzı beslenme kültürünün de yaygınlaştığını belirtti. Obezitenin olumsuz etkilerinin ilerleyen zamanlarda daha net görüleceğini söyleyen Arslanbay, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “İstemediğimiz bir durum ancak bir sürü hastalık meydana gelecek. Çocuklara sürekli 'ye ye ye' demek doğru değil. Sadece çocuklarımız değil, Konya'daki kadınlarımız da obezite riski altında. Konya'da 'gün aktivitesi' diye bir kavram var. Pastalar, börekler, çörekler, kekler yani hamur işi ürünler yeniliyorlar günlerde. Kızartmalar ve bu hamur işi ürünler kilo alımına sebebiyet veriyor. Gün aktivitelerinin tarzı değişmeli. Günlerin yemekli olmaktan çıkması gerekir. Gün yapan komşular, akrabalar kimlerse hep birlikte çay ve kahve içilmeli, birlikte yürüyüşler yapılmalı. Obeziteye yakalanmamak için bu doğru bir yöntem olacaktır.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri