Konya nüfusunun 10'da birinden fazlasını emekliler oluşturuyor. 2023 yılı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu Konya'da 241 bin 859 emekli bulunuyor. Şehirde yaşayan emeklilerin hayatı ev, cami ve Konya'nın kalbi Kadınlar Pazarı ve Konya Bedesten'i arasında geçiyor.
KONYALI EMEKLİLERİN SOSYAL HAYATI YOK
Konya'daki emeklilerin büyük kısmı, 10 bin TL emekli maaşı alıyor. Emekliler, bu maaşla faturalarını zor ödeyip, pazar alışverişini anca yapabiliyor. Şehirde yaşayan emeklilerin büyük kısmının ise sosyal hayatı bulunmuyor. Konya'da birçok emekli köyüne gitmekte zorlandığını dile getiriyor. 'Konya'da emekli olmak' denince akla Kapu ve Aziziye Cami etrafı geliyor. Birçok emekli, günün büyük kısmını bu iki nokta arasında geçiriyor.
SABAH GELİP İKİNDİ VAKTİ EVE DÖNÜYORLAR!
Sabahın erken saatlerinde tramvay veya otobüsle yolculuk yapıp, Kapu ve Aziziye Cami etrafındaki banklara gelen emekliler, diğer insanlarla sohbet ederek, gününü geçiriyor. Öğle ve ikindi namazını çevredeki camilerde eda eden Konyalı emekliler, ikindi namazının ardından evine dönüyor. Birçok Konyalı emekli, günlerini böyle geçiriyor. Her gün Kadınlar Pazarı ve Konya Bedesten'i etrafındaki bu noktalarda aynı görüntüler oluşuyor.
AVRUPA EMEKLİLERİ GEZİYOR KONYA EMEKLİSİ KÖYE GİDEMİYOR!
Avrupa'da yaşayan emekliler ise emeklilik sonrası ülke ülke gezip, hayatın tadını çıkarıyor. Avrupa'daki emekliler, tatil için genellikle Türkiye'yi, özellikle de denizin bulunduğu tatil beldelerini tercih ediyor. Konya'daki emekliler ise 10 bin lira ile ay sonunu getirmenin mücadelesini veriyor. Birçok emekli de emeklilik sonrası biraz daha rahat geçinebilmek adına işe girip, çalışmak zorunda kalıyor. Avrupa'daki emekliler ülke ülke gezip tatil yaparken, Konyalı emeklilerin günün büyük kısmını Kapu ve Aziziye Cami arasında geçirmek zorunda kalması, merkezden köyüne gidememesi ekonomik durumun vehametini ortaya koyuyor.