Konyalı dernek başkanı konuştu: Türkiye'de sigara çok ucuz

Sigaraya gelen her zammın ardından umutlarının arttığını söyleyen Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, “Zam gelince belki sigara içen veya bırakan sayısı artar diyoruz. Ancak öyle olmuyor. Türkiye'de sigara çok ucuz” dedi 

Yılbaşından sonra sigara fiyatları da yerinde durmadı. 2022'den 2023'e geçerken fiyatlardaki değişimler de devam ediyor. Buna göre ÖTV'ye gelen zamlar sonrasında sigara fiyatlarına da zam geldi. Birçok sigara grubunda zamlar etkisini gösterirken 32 TL'den satılan bir sigara paketinin fiyatı 36 TL oldu. Buna göre en düşük sigara paketinin fiyatı 23 TL olurken en pahalı sigara fiyatı 40 TL'yi buldu. Yılbaşı sonrasında ÖTV oranları değişti sigaraya zam geldi. Ortalama bir sigara paketinin fiyatı 32 TL'den 36 TL'ye çıktı. 

TÜRKİYE'DE SİGARA FİYATLARI HALA ÇOK DÜŞÜK

Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, Merhaba Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu. Dikici, “Sigaraya her zam geldiğinde umudumuz artıyor” dedi. “Sigara zamlandıkça belki bırakırlar umudu taşıyoruz” diyen Dikici, beklenilen hareketliliğin bir türlü olmadığına da dikkat çekti. Sigara zammının sigara bırakmak için bir yöntem olduğunu ifade eden Dikici, “Avrupa'da sigara fiyatları çok yüksek. 150 TL civarında. Türkiye'de en pahalı sigara da 36 lira. Avrupa'daki gibi fiyatlar yüksek olsa,vatandaş sigarayı ya azaltır ya da bırakır. Ülkemizde sigara fiyatları hala düşük. Ben sigaranın düşmanıyım, içenlerin dostuyum. Kimse, bu söylemlerimi yanlış anlamasın” şeklinde konuştu. 

SİGARA KULLANIMINDAN KAYNAKLI RAHATSIZLIKLAR ARTTI

Sigaranın insanlara maddi ve manevi zarar verdiğini dile getiren Başkan Dikici, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ülkemizde, sigara kaynaklı hastalıklar arttı. Sigaradan dolayı rahatsızlanan, tedavi gören vatandaşlarımızın tedavi masrafları da arttı. Gerçekten tedavi ücretleri çok yüksek. Kanser başta olmak üzere, birçok rahatsızlığın sebebi sigara. Hem bütçeye hem de insan sağlığına zarar veren sigarayı bırakmak için sigara zammı büyük bir fırsat. Her bulduğumuz ortamda sigaranın zararlı bir şey olduğunu anlatıyoruz. Stresliyiz sigara, sevinçliyiz sigara… Bu işte bir yanlışlık var. Mutlu olduğunuzda da sigara içiyorsunuz, üzüldüğünüzde de sigara içiyorsunuz. Bu konuda bir gariplik var. Bunun yanında memleketini seven insan, çevresini seven insan bu konuyu masaya yatırmalı. Bu bir bulaşıcı hastalık gibi. Sigara içmek nasıl bulaşıcıysa sigarayı bırakmak da toplumsal bir bulaşıcı hastalık gibidir. Yani sigarayı bırakanların sayısı artsa inanın birçok insanın sigara bırakma cesaretinin de arttığını göreceğiz.” 

İZMARİT İLE DOĞA KATLİAMI! 

Günlük yaklaşık 15-20 milyon sigara paketi satıldığını aktaran Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Konya Şube Başkanı Kadir Dikici, konuşmasını şöyle tamamladı: “Düşünün bir günde kırk milyon sigara paketi ve izmariti doğaya atılıyor. Yani içen herkes izmaritini sokaklara, caddelere, denize atsa ne olur? Biz diyoruz ki bakın sigara içenlerin keyfi içmeyenlerin felaketi olmasın. Biz diyoruz ki sigara içenler izmariti paketin içine koysun. Paketlere depozito uygulansın. Bu ülkeyi çöplük haline getirmeyelim. Şu anda çok ciddi bir doğa ve tabiat katliamı var. Kaldı ki hemen bağlantıyı kuralım. Orman yangınlarının birçoğu bizim kanaatimizce sigara izmaritleri sebebiyle çıkıyor.” 

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri