Konyalı çiftçilerin sabrı taştı! Tonlarca domatesi yola döktüler

Konya'nın Yunak ilçesinden sonra bu kez de Ereğli'de çiftçiler eylem yaptı. Haklarını aradıklarını söyleyen üreticiler, yola domateslerini döktü.

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da çiftçiler ağır girdi maliyeti altında ezilirken, ürettikleri eskisi gibi para etmiyor. Tarımdan her yıl onlarca insan uzaklaşıyor. Taleplerin yerine getirilmemesi, çiftçinin sabrını taşırıyor. Geçtiğimiz hafta Konya'nın Yunak ilçesinde çiftçiler, traktörleriyle eylem yapmış, ağır girdi masraflarının bir an evvel düşürülmesi gerektiğini ifade etmişti. O eylem hala konuşulurken, bir eylem haberi de Ereğli Zengen'den geldi. Domates üreticileri eylem yaparak, kasa kasa domateslerini yola döktü. Eylem esnasında jandarma ekipleri ve polislerle çiftçiler arasında gerilim yaşandı. Kamyonların üzerine yazı asan domates üreticileri, “Sabrımız taştı” mesajı verdi.

BELEDİYE BAŞKANI AKPINAR: İFLASA SÜRÜKLENİYORLAR

Eyleme Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Barış Bektaş, Ereğli Belediye Başkanı Umut Akpınar, CHP Ereğli İlçe Başkanı Nejat Türktaş da katıldı. Ereğli Belediye Başkanı Umut Akpınar, “Teri toprağa karışan çiftçi, emeğinin karşılığını almalı. Bu ter kolay akmıyor. Çiftçinin emeğinin karşılığını alması için hep birlikte mücadelede edeceğiz. Kamuya zarar vermeden vereceğiz bu mücadeleyi.

Ben de bu toprakların çocuğuyum. Fiyatlar artık insanları iflas ettirme noktasına getirdi. Hükümetimizin tarım politikasını değiştirerek, üreticilerimizin yanında olması gerekir. Domatesler yere dökülüyor. Bunlar nimet nimet. Bu domatesi yollara dökmemeliyiz, sofralara, fabrikalara göndermeliyiz. Bugün domates, yarın ayçiçeği öbür gün mısır... Bunun sonu yok. Doğru tarım politikalarıyla kimseyi mağdur etmemek gerekir. Çiftçi; mazotu, gübreyi, ilacı borca almış. Şimdi nasıl ödenecek bu? Ayçiçeği biçilmeye başlandı ne fiyat var ne alıcı. Herkesi duyarlılığa davet ediyorum” dedi.

ÇİFTÇİLER KREDİ ÖTELEMESİ TALEBİNDE BULUNDU!

Çiftçiler ise battığını söyleyerek, “Bu domatesi fabrikaya 1,5 TL'ye satamıyoruz” şeklinde konuştu. Satılan domatesten elde edilen gelirin yarısının işçilere verildiğini aktaran çiftçiler, Tarım Bakanı'na seslenerek, “Sesimizi duyun, tarımdan anlamayan bakanımız nerede? Ereğli Ziraat Odası Başkanı nerede? Sadece aidat almak için geliyorlar. Perişanız, bittik, bankalar tarlalarımıza haciz getirecek. Desteklerinizi bekliyoruz” çağrısı yaptı. Kredi ödemelerinin gününün geldiğini söyleyen üreticiler, “Bizim borcumuzu kim ödeyecek” serzenişinde bulundu. Çiftçiler, kredi ötelemesi de talep etti.

TARIM BAKANI'NI İSTİFAYA ÇAĞIRDILAR!

Açıklamaların ardından üreticiler bağırarak, kasa dolu domatesleri yola döktü. Çiftçiler ile jandarma ekipleri arasında zaman zaman gerginlik yaşanırken, çiftçiler “Yeter artık” diye bağırdı. Ayrıca Tarım Bakanı'nın istifa etmesi için de sloganlar atıldı. Üreticiler, salça fabrikalarını da insafa çağırdı. Çiftçiler, “Geçen yıl 3,5 liraya aldıkları domatesi bu yıl 1 lira 60 kuruşa almak istiyorlar Salça fiyatı mı düştü? 1 kilo salça markette 200 lira” dedi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri