Konyalı çiftçi mağdur olacak!

Bir çiftçi kooperatifi Konya Şeker’e ait olan Sivas Kangal ve Manisa Soma Termik Santralleri baca filtresi takılmadığı gerekçesiyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından mühürlendi

Manisa Soma, Zonguldak Kilimli, Kütahya da Tavşanlı ve Seyitömer, Sivas Kangal ve Afşin'deki termik santraller baca filtresi takmadığı için mühürlendi. Manisa'nın Soma ilçesindeki Konya Şeker’e ait termik santrale, verilen 1 aylık süreye rağmen bacalara filtre takılmaması nedeniyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri tarafından gece yarısı santralin kömür giriş kapıları mühürlendi. Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Çatalağzı beldesinde faaliyet gösteren Çatalağzı Termik Elektrik Santrali’nde (ÇATES) de üretim, bacalara filtre takılmaması nedeniyle durduruldu. Kütahya’nın Seyitömer beldesi ile Tavşanlı ilçesinin Tunçbilek beldesinde faaliyet gösteren Çelikler Holding’e ait 2 termik santral, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri tarafından ‘Geçici faaliyet belgesi’ olmadığı için mühürlenerek üretim faaliyetleri durduruldu. Kahramanmaraş Afşin-Elbistan A Termik Santrali'nin çalışmaları insan ve çevre sağlığının korunmasıyla amacıyla durduruldu. Soma’dan ve Kilimli’den gelen mühür işlemi gözleri Türkiye’nin çeşitli illerindeki diğer termik santrallere çevirdi. Filtresiz santrallerden 4’ü Çelikler Holding’e ait.

985 MİLYON DOLARA ŞEKER’İN OLMUŞTU

Bir çiftçi kooperatifi olan Konya Şeker’e ait biri Sivas-Kangal’da biri Manisa-Soma’da olmak üzere 2 termik santrali bulunuyor. EÜAŞ.’a ait olan Kangal Termik Santral Elektrik Üretim A.Ş. 8 Şubat 2013 tarihinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından ihaleye açılmış ve Konya Şeker Sanayi ve Ticaret A.Ş. 14 Ağustos 2013 tarihinde 985 Milyon dolar teklifle santrali almaya hak kazanmıştı. Kangal Termik Santralin alımıyla, elektrik üretiminde Konya Şeker’in kurulu gücü 1.526,66 MW’a ulaşmıştır. 2013 yılında Konya Şeker bünyesine geçen Sivas Kangal Termik Santrali geçen yıl Türkiye’nin ilk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına girmişti.

SOMA TERMİK İLK 500 BÜYÜK ARASINA GİRMİŞTİ

Konya Şeker, 2015 yılında Soma Termik Santral ihalesini 685.5 milyon dolarlık teklifle bünyesine katmıştı. Altı üniteden oluşan ve 990 MW gücüyle Soma Termik Santrali'ni bünyesine katan Konya Şeker, elektrikte pazar payını yaklaşık yüzde 3’e çıkardı. Soma Termik Santrali ile birlikte Konya Şeker'in toplam büyüklüğü 1526,66 MW oldu. Soma Termik Santrali de geçen yıl Türkiye’nin ilk 500 Büyük Kuruluşu arasına girmişti.

ÇİFTÇİLERİMİZ MAĞDUR EDİLMESİN

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, kapatılan Soma ve Kangal Termik Santralleri’nin bir çiftçi kuruluşu olduğunu hatırlatarak, üreticilerin mağdur edilmemesi gerektiğini söyledi. Türkiye genelindeki termik santrallerin filtrelerini takması ve çevre dostu olması gerektiğini kaydeden Bestil, “Böyle devasa tesislerin kapatılması ülke ekonomisi olumsuz etkileyeceği kesindir. Kapatılan termik santrallerin elektrik üretim açığının doğalgazdan tamamlanacağı bunun doğalgazdan üretim maliyeti kömüre göre 2,5 kat daha pahalı olacağını biliyoruz. Bu termik santrallerde binlerce çalışan direk, 15-20 bin kişi dolaylı yoldan etkilenecektir. Baca yapımının süresi ve maliyetinin çok yüksek olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. Yapımı aylarca zaman alacağı görülmekteir. Sadece Soma ve Kangal Termik Santrali’nin baca yapımı 1 milyar TL’yi bulmaktadır. Yani 180 milyon doları bulmaktadır. Hükümet burada çiftçi kuruluşu Konya Şeker’e destek olmalıdır“ dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

 

 

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (29)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri