Konya'dan milli tarıma destek

2023 hedefleri doğrultusunda Milli Tarım Projesine destek adı altında eğitim seferberliği başlatıldı. KTD Tarımsal Akademisinin organize ettiği bu projede 55 tane Ziraat Mühendisi görev alacak

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Proje Yürütücüsü Ziraat mühendisi Abdullah Kaya, dünyanın geleceğinin tarıma bağlı olduğunu dile getirdi. Kaya,  "Teknoloji olmasa da hayat devam edecektir, Ama insanlık hayatını devam ettirebilmesi için, mutlak surette gıdaya ihtiyaç vardır. Gıda ihtiyacının giderilmesi tarım ve hayvancılığın en iyi şekilde yapılmasına bağlıdır" dedi. Daha sonra Kaya, "Tarım ve hayvancılıkta eğitim ve teknoloji kullanılarak başta kırsal olmak üzere tarımsal üretim ile uğraşan insanların her alanda ihtiyaçları giderilmesi verim ve kalitenin arttırılması buna bağlı olarak da kârlılık ve yaşam seviyesinin yükseltilmesini misyon edinen KTD Tarımsal Akademisi Konya, Karaman, Aksaray ve  Türkiyenin bazı  bölgelerinde eğitim  vermiştir" açıklamalarında bulundu.

İSTİHDAM KAPISI AÇILDI

2015 yılına kadar yaklaşık 5 bin çiftçinin   çeşitli konularda eğitim  aldığını hatırlatan Kaya, 2017 yılının ortalarında ise bu rakamın 10 bine yaklaştığını aktardı. Eğitimlerin Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Halk Eğitim Kurumları ile ortaklaşa yapıldığını kaydeden Kaya, şunları kaydetti: "Eğitimler neticesinde yaklaşık  10 bin kişinin uluslararası konjektürde kabul gören  MEB onaylı  sertifika alması sağlanmıştır . KTD Vodafone Çiftçi Kulübünün, diğer resmi ve özel kuruluşların eğitimlerini  yürütmektedir. 2023 yılına kadar Milli Tarım Projesi çerçevesinde 55 Ziraat Mühendisi ile eğitim seferberliğine başlamıştır. Şimdiye kadar 10 larca mühendise Halk eğitim kurumları vasıtası ile İstihdam kapısı açılmış olup, bu eğitim projesi ile 55 mühendise 2023 yılına kadar istihdam kapısı açılmıştır."

KALİTELİ SÜTÜN MERKEZİ

"Tarımsal eğitimde ve bilgi paylaşımında Türkiye'de tarımın baş şehri konyadan en iyisi olma yolunda , gerçekleştirilen eğitim programları kapsamında, eğitimli çiftçi ve bilinçli tarım ile sağlıklı nesillerin yetişmesine katkı sağlamak bu proje ile gerçekleştirilmiş olacaktır" diyen Kaya,  Milli Tarım Projesine desteğin 3 aşamada 2023'e kadar devam edeceğini söyledi. Kaya, "Milli Tarım Projesine destek vermek adına 2023 yılına kadar tarımın baş şehri Konya'dan üretici ve üretici adaylarının eğitimine yönelik her yıl bir eğitim konusu belirleyerek genç çiftçilerin eğitilmesine de önem veren KTD, belediyeler, ziraat odaları ve STK'lar ile arzu edilen hedeflere ulaşacaktır. ilk yol eğitim.Konya Valiliği yeni Mevlana Kalkınma Ajansı desteğiyle hazırladığı 'Konya 2023 Vizyonu' strateji belgesinde de;  'Konya kaliteli süt üretiminin merkezi olacaktır' denilmektedir. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için işe süt işletmelerinden başlayarak Konya’nın tüm ilçelerinde süt hayvancılığı süt hijyeni ve kaliteli süt üretimi ile alakalı eğitimi vermeyi ve bu kapsamda 2018 yılı itibariyle eğitimler ve seminerler düzenlenerek; Mayıs ayı içerisinde 2017-2018 programı  bitirilecektir.Ayrıca her ay üreticilerle 50 ana başlık altında anketler yapılarak süt verimi ve diğer sorunlar tesbit edilerek Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne raporlar verilecektir" şeklinde konuştu. 

600 MİLYONLUK KATKI

Eğitim dışında sponsor firmalarla her mahallede konu ile alakalı uygulamalar yapılarak, teknolojik gelişmelerin uygulama ile üretimi artırmaya yönelik çalışmalarının yapılacağını belirten Kaya, 2 ayda her ilçede seminerler düzenlenerek, değerlendirme toplantılarının da yapılacağının altını çizdi. Kaya, konuşmasını şu ifadelerle tamamladı: "14 Mayıs Dünya Çiftçi gününde her belediyenin standı olup yöresel ürünlerin pazar payının artırılması ve süt bayramı etkinliği ile çeşitli yarışmaların  seminerlerin oldğ bu etkinlikle yöresel ürünlerin artırılmasını ve bu alanda yüzde 12 büyümeyi hedefleyerek, süt veriminin  yapılacak olan eğitim ve uygulama çalışmaları ile yüzde 10 artırılması hedeflenmektedir.Yaklaşık olarak bu proje ile ilk yıl Konya tarımsal hasılaya 600 milyonluk katkı sağlanmış olacaktır."

MUHARREM DURSUN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri