Konya’dan Mali’ye uzanan iyilik köprüsü

İyilik ve yardımlaşmanın kalbi Konya, 2020 yılı başlarında başlayan kovid kısıtlamalarından düğün piavları da etkilendi. Hayırsever Konyalılar, kendi şehirlerinde düğün pilavı ikramına gelen kısıtlamaları fırsata çevirerek Afrika’da düğün pilavı ikramında

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Mali’de pilav ikramı yapmaya başlayan Konyalılar, kısıtlı şartlar altında gerçekleştirdikleri düğünlerinde ikram etmeyi planladıkları düğün pilavını Mali’nin Segu şehrinde yetim ve ihtiyaç sahibi ailelere ulaşarak yerine getiriyor. Mali, halkı Konya düğün yemeğini ve pilavını çok sevdi. Bu durumdan memnuniyetini dile getiren Segu Din Görevilileri Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Yetim Sponsorluğu Derneği Genel Sekreteri Musa Gisse geçtiğimiz yıl Konya’dan kendilerine bu yönde bir teklif geldiğinde şaşırdıklarını, düğün yemeği için yüzlerce yetimi aileleriyle birlikte bir araya getirerek etli pilav ikram ettiklerini, yıl boyunca onlarca kez bu etkinliği icra ettiklerini söyledi.

MALİ HALKINA BÜYÜK MORAL OLDU

Konya düğün pilavı geleneğinin Mali’de de başlatılmasından memnuniyetini dile getiren Gisse, “Konya’dan Umuda Yolculuk Derneği Hakan Burgu ağabeyimiz aradı. Bir çiftimizin düğünü var. Yetimlere yemek ikramında bulunmak istiyorlar. Etli pilav ikram edebilir misiniz? Yetimleri toplayabilir misiniz? Dediğinde şaşırmıştım. Küçük bir organizasyonla şehrimizde bulunan yüzlerce yetim ve aileleriyle ihtiyaç sahibi insanlarımıza ulaşarak bir araya getirdik. Gerçek bir düğün organizasyonu gibi oldu. Gelin ve damat Konya’da, davetlileri Mali’deydi. Çocuklar ve kadınlar kendi aralarında eğlendiler. Kuran Kursumuzun bahçesinde pişirdiğimiz etli pilavımızı ikram ettik. Bu ilk ikramın devamını beklemiyorduk. 1 hata sonra yine Konya’dan bir teklif geldi. Yine yetimlere düğün pilavı ikram ettik. İlk düğünden sonra neredeyse her hafta ikramda bulundu Konyalılar. Yetimlerimizi sadece eğitim vakitlerinde kısmen bir araya getiriyorduk. Şimdi her hafta Konyalıların ikramlarıyla, Konya’nın düğün pilavı sebebiyle bir araya geliyoruz. Segu, Souba, Digueni ve Kougou şehirlerinde yaşayan yetimlerimize ne zaman bir yemek daveti yapsak Konya’da düğün mü var diyorlar. Allah bu ikramdan bulunanlardan ve Konyalılardan razı olsun” dedi.

YETİMLERE SAHİP ÇIKALIM

Şehirlerinde misyoner faaliyetlerinin çok fazla olduğunu dile getiren Musa Gisse, bu durumla mücadele etmenin zorluklarını dile getirerek “Çocuklarımızı İslam inanç dairesi içerisinde tutmak için çok çalışmamız gerekiyor. Özellikle yetim çocuklarını sahipsiz bırakmamak lazım. Zor şartlar altında, imkansızlıklar içerisinde eğitim faaliyetleri ve dayanışma etkinlikleri düzenliyoruz. Bunların önemli bir kısmını Müslüman Türk halkının katkılarıyla gerçekleştiriyoruz. Eğitim kurumlarımızın diğer ülkelerin kendi ideolojileri için oluşturdukları kurumlardan daha iyi olmalı. Yabancı ülkeler çocuklarımızın okullarında okuması için ailelere düzenli ücret ödüyorlar. Kıyafet, eğitim malzemeleri alıyorlar. Çocuklar orada gördükleri düzen ve tertipten etkileniyorlar. Biz bunlardan yoksunuz. Müslümanlar olarak gelecek için bu şartları kendi çocuklarımız için oluşturmak durumundayız.” diye konuştu. Gisse, yardımları dolayısıyla Konya halkına teşekkür ederek bölgedeki yetimlere sahip çıkma çağrısında bulundu. Gisse, bu yıl ilk defa Ramazan ayında itfar yemeği organizasyonları da gerçekleştireceklerini ve ilk iftar yemeklerinin ikram sahiplerinin de Konyalı olduğunu dile getirerek kendilerine ulaşmak isteyenlerin Konya merkezli Çocuklar için Ele Ele Derneği ve Umuda Yolculuk Derneği aracılığıyla irtibat kurabileceklerini bildirdi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri