Konya'dan dünyaya uçak ihracatı başladı! Fiyatı 20 milyon dolar

Konya üretim şehri olarak biliniyor. Sanayisiyle güçlü olan kentte uçak ihracatı başladı. Üretime başlayan firma uçakları tüm dünyaya ihraç ediyor.

Konya’da bir prefabrik yapı üretim şirketi tarafından hazırlanan uçak kafeler Fas’ın yanı sıra Katar ve Nepal’e de kuruldu. Konya firmasının Fas'ın Agadir şehrinde kurulan uçak kafe büyük ilgi gördü. Konya’dan ihraç edilen uçaklar Dünya kupasına hazırlanıyor.

Konya'da faaliyet gösteren Sezgin Dış Ticaret ve Fabrikonya Prefabrik uçak kafeler dünyanın dört bir yanına gönderilmeye başlandı. Konya’da üretilen uçak kafelerin parçaları Kuzey Afrika ülkesi Fas’ın yanı sıra Katar ve Nepal gibi ülkelere de kuruldu. Konya firmasının Fas'ın Agadir şehrinde kurulan uçak kafe büyük beğeni topladı. Firmanın Ali Sezgin, prefabrik imalatı ve dış ticaret alanında faaliyet gösteren şirketiyle önemli projelere imza attıklarını söyledi.

PROJE 20 MİLYON DOLARA MAL OLDU

Konya'da yerleşik prefabrik ve dış ticaret firması Fabrikonya & Sezgin Dış Ticaret şirketlerinin yürüttüğü projede gönderilen uçaklarda itinalı bir çalışma yürütülüyor. Fas'ın Agadir şehrinde deniz seviyesinden ortalama 670 metre yükseklikte bir tepeye monte edilen uçaklar şimdiden herkes tarafından ilgi ile takip ediliyor. Toplamda 20 milyon dolar civarı olan bu projede geçen temmuz ayında teleferik 1. Etap açılışı yapılmıştı. Bu yaz ise aquaparklar ve havuzlar ile birlikte 2 adet uçak restaurantta hizmete geçmiş olacak.

UÇAK KAFELER DÜNYA KUPASINDA GÖRÜCÜYE ÇIKACAK

Konu ile ilgili konuşan veren firma sahibi Ali Sezgin, “Çok zor ama inanılmaz heyecanlı ve dikkat çekici bu işte ciddi ilerleme sağladık ilk uçak kuruldu. İkincisi de hemen kuruluma hazır hale geldi. Bu yaz farklı ülkelerden katılacak sanatçılar ile birlikte konserlerle açılış sağlanacak. Biliyorsunuz Fas Dünya Kupasına ev sahipliği yapacak ülkelerden birisi oldu. Burada birçok program olacak. Büyük ihtimalle bu şehirde de en az 1 ya da 2 maç olması planlanıyor. Bu nedenle dünyanın birçok yerinden gelecek olan misafirler hem uçaklarda hem de prefabrik yapılarımız ve havuzlarımızda hizmet alacaklar. Fas'tan sonra güney Amerika ve Arap ülkelerinden talepler geldi. Firma olarak bu projeden sonra çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz. Özellikle prefabrik ve hafif çelik yapılar geçici ve hızlı konaklamalarda dünya kupası için en önemli tercih sebebi oldu. Biz de bu fırsatı Konyamıza ihracat dolayısı ile döviz getirisine çeviriyoruz.”

UÇUŞ ÖMRÜ BİTTİ UÇAK FAS’TA HİZMETTE

Sezgin, çok sayıda turistin geldiği ülkedeki tesislerde Türk mühendis ve mimarların imzası olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu: "Dünyanın en büyük yolcu uçağı kategorisindeki Airbus A340'ların güzel anıları oldu, insanları taşıdı. İki farklı havayolu şirketine ait uçuş ömrünü tamamlamış uçağı satın aldık. Fas'taki tatil merkezi projesi kapsamında bu uçaklardan birini restoran diğerini de kafe olarak tasarladık. Dünya mutfağı bu uçaklarda hizmet vermeye başlayacak. Uçaklar büyük ilgi çekiyor. Asansörlü, kanatlarda balkon tasarlandı. 'Uçuş ömrünü tamamlamış uçakların ihracatını yaptık' diyebiliriz. Havada 20 yılı deviren uçakları insanların hizmetine sunduk. Proje tamamlandığında çok güzel olacağına inanıyoruz. Memleketimize ihracat getirisi sağladık, mutluyuz. Benzer projelerimizi Katar ve Nepal gibi ülkelerde de hayata geçirdik. Dünyada farklı bir konseptin öncüsü olduğum için çok mutluyuz. Konya’dan bir firmanın bu işin öncüsü olması ise Konya sanayisi adına gurur vericidir."

ÇOK UZUN VE MEŞAKKETLİ BİR SÜREÇTİ

Uçakların nakliyesi için çok uzun ve meşakkatli bir süreci tamamladıklarını anlatan Sezgin, şöyle devam etti: "Uçakları İstanbul Yeşilköy'den park alanına çektik. Vinç ve uzun araçlarla taşıma işlemini gerçekleştirdik. Dikkatli şekilde gemiye yüklemesini yaptık. İnce hesaplamalarla mühendislerimiz 2 aylık çalışmayla uçakları 12'şer parçaya böldü. Kanat, kuyruk ve kokpit bölümü ayırıldı. Mühendislerimizce yeniden toparlanacak, orijinal hale gelecek. Uçakların boyu 68 metre. Ciddi hesaplama ile yapıldı, gelişigüzel ayırma işlemi yapılamıyor. Nakliyesi İstanbul'dan Fas'a 20 gün sürdü. Montajı ise 6 ayda tamamlandı. Fas halkı kurduğumuz uçak kafelere ve restoranlara büyük ilgi gösterdi.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (80)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri