Konya'dan akan doğalgaz burada depolanıyor! Tüm Türkiye'ye yetecek

Türkiye'de en önemli doğalgaz depolama tesisleri arasında yer alan Tuz Gölü Doğalgaz Depolama Tesisi'nde Konya'dan akan doğalgaz depolanıyor. Buradaki doğalgaz tüm Türkiye'ye yetecek.

Enerji bağımsızlığı noktasında Türkiye'nin önemi çalışmaları devam ediyor. Karadeniz'den çıkarılan doğalgaz bunun en somut göstergesi. Türkiye'de en çok doğalgazın depolandığı alan ise Tuz Gölü'nde yer alıyor. Konya'dan akan doğalgazın depolandığı tesis tüm Türkiye'ye yetecek kapasiteye sahip.

Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi İşletme Müdürü İbrahim Kaymaz, yaklaşık 1500 metre derinlikteki tuz tabakalarının tatlı suyla çözdürülmesi sonucunda oluşturulan suni mağaralarda doğal gaz depolama işlemi yapıldığını anlattı.

KONYA HATTINDAN AKAN DOĞALGAZ DEPOLANIYOR

Söz konusu işlemle elde edilen tuzlu suyun 40 kilometrelik bir hat aracılığıyla Tuz Gölü'ne aynı yoğunlukta deşarj edildiğine dikkati çeken Kaymaz, "Böylece Tuz Gölü'nde flamingolar için bir yaşam alanı da oluşturmaktayız. Geçmiş yıllara baktığımızda flamingoların sayısında çok ciddi bir artış olduğunu gözlemlemekteyiz." dedi. Kayseri Konya doğalgaz hattından akan gazın depolanma sistemi paylaşıldı. İşte detaylar.

Tesisin işleyişini anlatan Kaymaz, şunları kaydetti:

"Kayseri-Konya ana hattından aldığımız doğal gaza öncelikli olarak bir ön filtreleme işlemi yapıyoruz. Daha sonra aldığımız gazın ölçümlerini yapıyoruz. Ortalama 70-75 barda aldığımız gazı, kompresörler vasıtasıyla 200 bara çıkararak yer altına depoluyoruz. Daha sonra, ihtiyaç halinde Ankara'daki SCADA merkezimizden ve gaz kontrol merkezimizin talebi üzerine tesislerimiz geri üretim için devreye girmekte. Kuyulardaki gazı öncelikli olarak içerisinde herhangi bir su gazı ve benzeri maddelerden arındırmak için ön filtrelemeye tabi tutuyoruz. Isıtma gerekiyorsa ısıtma işlemlerini yaparak, basınç düşürme ve akabinde kurutma işlemini yaparak ölçümleme sonrasında ana hattımıza tekrar geri veriyoruz."

TÜRKİYE'NİN BÜYÜK ÖLÇÜDE İHTİYACINI KARŞILAYACAK

Kaymaz, devam eden kapasite arttırma çalışmalarıyla ilgili, "Tesisimiz şu anda 40 milyon metreküp günlük geri üretim kapasitesine sahip. Genişleme projemizle birlikte 80 milyon metreküp günlük geri üretim kapasitesiyle pik zamanlarda Türkiye'nin günlük gaz ihtiyacının yüzde 25'ini karşılayacağız." diye konuştu.

Depolama tesisleriyle tüketicinin kesintisiz doğal gaz kullanımının sağlandığını aktaran Kaymaz, tesisin kış dönemine yüzde 100 doluluk oranıyla girdiğini sözlerine ekledi.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri