Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Tantavi Kültür Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısıyla ilçe gündemine dair açıklamalarda bulundu. Başkan Kavuş, kaçak yapı yıkımı sonrası vatandaşın gerçekleştirdiği eylemler ve ortaya atılan iddialarla ilgili net konuştu. Toplantıda Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş'a başkan yardımcıları da eşlik etti.
KİRLİ PAZARLIK VE TEHDİTLERE TAVİZ VERMEDİK!
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, belediye olarak korumakla mükellef olduklarının altını çizdi. Pandemiden sonra tarım alanlarının daha fazla önem kazandığına vurgu yapan Başkan Kavuş, “Meram, aynı zamanda bir tarım şehridir” dedi. Meram'da şehir yaşamı ile tarımın iç içe geçtiğine dikkat çeken Kavuş, “Pandemi sonrası mesken ve hobi bahçeleri mantar gibi türedi. Tarım arazileri asla bölünemez. 'Ama bölünenler var’ diyeceksiniz. Doğru. Tarım arazileri legal görünümlü illegal yöntemlerle parsellere bölündü. 300-500 bin TL arasında alınan tarlaları bölerek 10 milyon TL’ye sattılar. Ortada emlakçılar adına büyük bir rant var. Meram bölgesi için söylüyorum; 7-8 emlakçı aç gözlü. Kirli para kazanıyorlar. Emlakçıların kışkırtmasıyla vatandaşlarımız da eylem yaptı. Burada mağdur olan Meramlılar ve Meram Belediyesi’dir. Biz, emlakçıların rantını kestik. Kirli pazarlık ve tehditlere taviz vermedik. Sesleri çok çıkan az sayıdaki ve kötü niyetli emlakçılar için hak ve adaletten vazgeçmeyeceğiz” şeklinde konuştu.
SES YÜKSELTMEKLE İŞLENMİŞ SUÇUN ÜZERİ ÖRTÜLEMEZ!
“Tarım arazileri bölünürken, biz çitleri yıkıyorduk” diyen Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “3 milyon metrekarelik çit yıkımı gerçekleştirdik. Bu sayede 5 bin yeni parsel yapımının önüne geçildi. Biz, en başından beri bu konuda mücadele içindeyiz. Belediyemiz belirli aralıklarla vatandaşlara ‘alma, satma ve yapma’ diyerek sürekli uyarıda bulundu. Tarım arazisi bölgelerine büyük uyarı yazıları astık. Biz, kimseyi tehdit etmedik, insanlarımızı uyardık. Ses yükseltmekle işlenmiş suçun üzeri örtülemez. Bu yapıların yüzde 95’i hafta sonu kaçamak yapmak, kafa dinlemek için yapıldı. Belediye aleyhinde dava açanlar, hemen kaybediyor. Sonra ne yaptılar? Yöntem değiştirerek kooperatif usulüyle satış yaptılar. İnsanlar mal aldı ama ellerinde bir tapu yok.”
BAKANLIKTAN BİZE 'YIKIN' TALİMATI GELDİ
'Madem burası arazi neden elektrik, su verdiniz? Kapı numarası nasıl alındı' söylemleri üzerine de konuşan Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, ayrıca şunları kaydetti: “Bir şey olduktan sonraki süreç kimseyi ilgilendirmez. Ancak şunu herkes bilsin ki bu yapıların yüzde 70’i ne MEDAŞ’tan elektrik aldı ne de KOSKİ’den su aldı. Yapı kayıt belgesi bulunan ve elektriği olan yapıdan ara saatlerde diğer yapılara elektrik verildiği tespit edildi. Kapı numarası neden verildi’ diyorlar. Yapıya kapı numarası verilmesi o yapının imarlı olduğu anlamına gelmez. 2017 yılından sonra tarım alanları üzerindeki yapıların kayıt belgeleri de iptal edildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan belediyemize bu alanlar ile ilgili 'yıkım talimatı' geldi. Burası muz cumhuriyeti değil. Biz, belediye olarak bakanlığın verdiği talimatın aksine inisiyatif alamayız. Doğru beyanlarla yapı kayıt belgesi alanların yapılarında yıkım yok.”
KİMSE 'BİZİ DİNLEMEDİLER' DİYEMEZ
Kimsenin gelir durumuna bakmadan kanun gereği yıkım yaptıklarını ifade eden Başkan Kavuş, insanların kendisine adil olsun, işlerini doğru, düzgün ve kanuna uyumlu yapsın diye oy verdiğini hatırlattı. 350 bin Meramlının hakkını korumakla mükellef olduğunu dile getiren Kavuş, “Bu konuda kimse beni aramaz. Duruşumu biliyorlar. Kaçak yapı ile mücadele konusunda asla geri adım atmayız. Oy veya seçim kaygısı ile değil, Meram’ın geleceği kaygısıyla hareket ediyoruz. Bırakın tarım arazisi üzerine yapılan kaçak yapıları, bizim belediye olarak tuvaletlerin havalandırmasının büyüklüğüne dahi müdahale edebilme yetkimiz var. Bu süreçte mecazi olarak söylüyorum çok dayak yedik. Sosyal medyada linç edildik mi, edildik. Kimse bize 'bizi dinlemediler' diyemez. Biz, yapı sahiplerini belediyeye çağırdık. Önce tebligatla vatandaşı bilgilendirdik. Belediyeye çağırdık ve kendilerine işin aslını anlattık. Sonra yapı tatil zaptı tutuldu. Encümen kararı ile yıkım gerçekleştirildi. Biz, çok uyardık. Suç işleyenlerle muhatap olamayız.”