Kurulduğu günden beri uzman ekibi ile yüzlerce camiyi temizleyen ve çalışmalarıyla neredeyse Konya’da yer alan tüm camilerde imzası olan Konya Camileri Temizleme Derneği, Şehre Hizmet Edenlerin bugünkü konuğu oldu. Konya Camileri Temizleme Derneği Genel Koordinatörü İbrahim Büyükdere, “Türkiye’de ilk kez Konya’da kurulan bir derneğiz. Konya merkez ve çevre ilçe müftülüklerine bağlı bütün camilerimizi temizlemekteyiz. Elhamdülillah bugüne kadar 4 bin 500 adet camiimize ulaştık. Hedefimiz yılda 5 yüz adet camii temizliği yapmak. Bunu da bugün fazlasıyla gerçekleştirmiş bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
BİNLERCE CAMİYE ULAŞTIK
**Derneğin kuruluş sürecinden bahsederseniz neler söylersiniz?
-Derneğimiz 2007 yılında bir grup esnaf tarafından kurulmuş. Yönetim Kurulu Başkanımız Rıza Mendi’nin bir camide karşılaştığı olumsuz bir durumun ardından başlayan çalışmalar neticesinde kuruluyor. Kendisi de bir esnaf olan başkanımız esnaf arkadaşları ile bir araya gelerek böyle bir çalışmaya başlıyor. 2007 yılından bu yana da Konya merkez ve çevre ilçelerdeki camilerimizin temizliğine aralıksız devam etmekteyiz. Bir aracımız ve 5 kişilik personelimizle hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. Türkiye’de ilk kez Konya’da kurulan bir derneğiz. Konya merkez ve çevre ilçe müftülüklerine bağlı bütün camilerimizi temizlemekteyiz. Elhamdülillah bugüne kadar 4 bin 500 adet camiimize ulaştık. Hedefimiz yılda 5 yüz adet camii temizliği yapmak. Bunu da bugün fazlasıyla gerçekleştirmiş bulunuyoruz.
HİJYEN ÖNCELİKLİ ŞARTIMIZ
**Camileri temizlerken nasıl bir süreç izliyorsunuz?
-İlk önce belirtmek isterim ki hijyene hassasiyetle dikkat etmekteyiz. Pandemi koşullarını da göz önünde bulundurursak hijyenik bir ortamda temizlik yapmaktayız. Çalışma modelimize bakacak olursak, cami görevlisi kardeşimiz bizi arayarak randevu alır. Biz de o randevuya göre ekibimizi o camiye yönlendiririz. Tabiri caizse camide el değmedik yer bırakmayız. Minber, mihrap, avizeler, duvarlar, klimalar, camlar… camide olan ve aklınıza gelen her yerin temizliğini yaparız. En son işlem olarak ise halıları yerinde süpürerek ve kaliteli şampuanla yıkayarak camiden çıkarız. Caminin dış bölümünde yer alan şadırvan, tuvalet, minare bölümleri de bu temizliğe dâhildir. Kısaca tepeden tırnağa genel bir temizlik yapılmaktadır. Ekibimiz camiden ayrılmadan evvel de not defterlerine ekip şefimiz tarafından cami görevlisinin görüş ve önerileri yazdırılarak imza altına alınır. Elhamdülillah şu ana kadar menfi bir görüşe rastlamadık. Genel de müsbet ve övgü dolu görüşler belirtiliyor. Bu da bizim çalışma azmimizi güçlendiriyor. Allah kendilerinden razı olsun.
BU İŞ BİR İBADETTİR
**Camileri temizlemek sizin için nasıl bir anlama sahip?
-Yüce Rabbimiz Tevbe Suresi’nin 18. Ayetinde şöyle buyurur: “Allah’ın mescidlerini ancak Allah’a ve âhiret gününe inanan, namazını kılan, zekâtını veren ve yalnız Allah’tan korkup çekinen kimseler imar edebilirler. İşte bunların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.” Bizler de Camileri Temizleme Derneği olarak çalışmalarımızı bu şuurda yapıyoruz. Yaptığımız işin bir ibadet, bir salih amel olduğunun farkındayız. Camiler Allah’ın evi. Her biri Kâbe’nin bir şubesi. Biz de çalışmalarımızı yaparken bu hususa riayet ederek ortaya güzel işler çıkarıyoruz.
BELEDİYE VE MÜFTÜLÜKLERLE İSTİŞARE YAPIYORUZ
**Sadece Konya’da mı faaliyet gösteriyorsunuz?
Gücümüz yettiği ve zamanımız olduğu sürece komşu illere de gitmekteyiz. Aksaray, Karaman, Afyon gibi illerimizde de faaliyet yürütmekteyiz. Bu arada hizmetlerimizi icra ederken; il ve ilçe müftülüklerimizle, büyükşehir belediyemizle de devamlı istişareler yapmaktayız. Bu kurumlarımızın fikirleri de bizlere son derece ışık tutmakta. Birlik beraberlik içerisinde bu hizmetleri yürütmekteyiz. Mesela, Konya Büyükşehir Belediyemizle görüşerek Konya’da mevcut bulunan Hz. Mevlana Türbesi dâhil olmak üzere bütün türbelerimizin temizliğini de yapmaktayız.
ONLARCA FAALİYETİMİZ VAR
**Faaliyet alanınız sadece camileri temizlemek mi?
-Sonbahar ve kış mevsimlerinde temizlik konusunda imam kardeşlerimizin pek talebi olmuyor. Biz de dernek olarak devlet kurumlarının mescitlerini, Kur'an Kurslarımızın mescitlerini temizliyoruz. Bu şekilde kalan zamanlarımızı da bu şekilde değerlendiriyoruz. Bu vesile ile kurum amirlerimiz ve müdürlerimiz de bu konuda memnuniyetlerini ifade ediyorlar. Tabii bununla da kalmıyor. Dernek tüzüğümüze göre asıl amacımız adı üstünde camilerimizi, mescitlerimizi, ibadethanelerimizi temizlemek. Fakat bunun yanında derneğimizin bazı etkinlikleri de bulunmakta. Her yıl 1-7 Ekim tarihleri arası Camiler ve Din Görevlileri Haftası kutlanmakta. Bizler de dernek olarak bir nebze bu çalışmalara katkıda bulunmak amacıyla İl Müftülüğümüzle istişare ederek bazı dallarda derece alan din görevlisi kardeşlerimize hediyeler vererek onları onure etmekteyiz. Ayrıca her yıl Kuran kurslarından mezun olan hafız yavrularımıza da ‘Kuran Bülbülleri’ adı altında programlar yaparak çeşitli hediyeler vermekteyiz. Tabii bu arada mihenk taşı olan yardımsever vatandaşlarımızı da unutmak mümkün değil. Derneğimize maddi ve manevi yardımlarıyla destek veren yardımsever vatandaşlarımıza da sonsuz teşekkürler ediyoruz.
**Son olarak yaptığınız diğer faaliyetlere örnekler vermek isterseniz neler söylersiniz?
-Dernek olarak hazırladığımız yayınlarımızı ücretsiz bir şekilde cami ve kurslarda dağıtıyoruz. Az önce ifade ettiğim gibi hafızlarımıza ve hafızlık okuyan kardeşlerimize teşvik olması için ödüller veriyoruz. Buna ek olarak Konya’da görevli 1800 din görevlisi kardeşlerimize kaynaşma yemeği veriyoruz. İmam, müezzin ve kayyımlara ödüller veriyoruz. Muharrem ayında da aşure dağıtımımız var. Arapça, Osmanlıca, Farsça ve diğer kurs faaliyetlerimiz de bulunmakta.
EYYÜB KARAKUZU