Uzun yıllar Konya’da okey salonu ve kitapevi olarak hizmet veren tarihi Maruni evi geçtiğimiz günlerde satılığa çıkarıldı. Konya kültürü için önemli bir yere sahip olan ve 150 yıl önce fazla Maruniler tarafından yapılan tarihi konak yıllarca nargile kafe olarak hizmet vermişti. Konya’nın meşhur kitapçılarından Mustafa Çalışan 2021 yılında konağın zemin katında kitapevi açmıştı. Kitap Dünyası yaklaşık 3 yıldır tarihi konakta hizmet veriyor.
ARAPOĞLU KOSTİ’NİN KONAĞI OLARAK DA BİLİNİYOR
Tarihi Maruni Konağının üst katında ise okey salonu bulunuyor. Bir dönem Fransız Okulu olarak da hizmet veren tarihi konak, Arapoğlu Kosti’nin Konağı olarak da biliniyor. Tarihi Konak 1920-1922 yıllarında hastane ve aynı yıllarda konağın bodrum katı ise morg olarak da hizmet vermiştir. 1901 yılından itibaren özellikle Fransız Katolik Kilisesi çevresine yerleşen Maruniler'in kendi mimari tarzlarıyla inşa ettiği konaklardan biri olan bina için yayınlanan satış ilanında yaş bölümünde 150 yaşında olduğu bilgisi yer aldı. Vatandaşlar, tarihi konağın Konya kültürü için önemine dikkat çekerek, “Tarihi konak Konya kültürüne kazandırılmalı. Bunun için belediyelerimiz destek olmalıdır”
MARUNİLER KİMLERDİR?
Maruniler Lübnan ve Suriye'de yaşayan, Katolik kilisesinin Doğu ayin usulüne bağlı Hıristiyanlardan bir grup olarak biliniyor. Lübnan’da yaşanan iç çatışmalardan dolayı uzun yıllar Konya’da da yaşayan Maruniler, birbirinden güzel konakları da inşa etti. Özellikle Arapoğlu Makası’nda ve Zafer Meydanı civarında bulunan tarihi evlerin büyük bir kısmı Maruniler tarafından yapıldı. Maruniler Cumhuriyet’in ilanının ardından Lübnan ve Suriye gibi ülkelere göç ederek, Konya’yı terketti.
İBRAHİM BÜYÜKEKEN