Konya'daki tarihi cami 1636 yılında yıktırılarak yeniden yaptırılmış

Konya'nın sembol camilerinden birisi olan Konya Şerafeddin Camii 1636 yılında yıktırılarak yeniden yaptırılmış

12.yüzyılda Şeyh Şerâfeddin tarafından yaptırılmıştır. 1444 yılında II. Karamanoğlu İbrahim Bey tarafından tamir ettirilmiş; zamanla harap olan câmi, 1636 yılında Mehmed Çavuşoğlu Memi Bey tarafından yıktırılarak yeniden yaptırılmıştır. Câmi gövdesi kesme taşlardan büyük bir kubbe ile örtülmüştür. On fil ayağının tutmakta olduğu ana kubbe, güneyinde bir yarım kubbe ile desteklenmektedir. Yarım bir kubbe ile örtülen mihrabın bulunduğu kısım dışarıya taşmaktadır. Güney kısmı hariç diğer yönlerde ikinci kat mahfelleri bulunmaktadır.

TEK ŞEREFELİ MİNARE SONRADAN İLÂVE EDİLMİŞ

Câmiin içi hat örnekleri ve kalem işi nakışlarla tezyîn edilmiş olup, mermer işlemeli minber ve mihrabı takdire değer sanat eserleridir. Yedi kubbeli son cemaat mahalli de bulunan câminin, tek şerefeli minaresi sonradan ilâve edilmiştir. Câminin güney cephesinde yer alan ve 20. yüzyılın başlarında yıkılan Şeyh Şerâfeddin Türbesi, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2010 yılında yeniden yaptırılmıştır.

10 ADET FİL AYAĞININ TUTTUĞU DEV KUBBE

Konya Şerafeddin Camii’nin gövdesi kesme taşlardan inşa edilmiştir. Duvarlarında yer alan Selçuklu devri mozaikleri, büyük bir kubbe ile örtülü Konya Şerafeddin Camii’nin en çarpıcı mimari özellikleri arasındadır. 10 adet fil ayağının tuttuğu dev kubbe, güneyden yarım kubbe ile desteklenmektedir. Mihrabın bulunduğu kısım da yarım kubbe ile örtülüdür ve dışarıya taşmaktadır. Konya Şerafeddin Camii’nin kuzeyinde 6 adet mermer sütunun taşıdığı, üzeri yedi küçük kubbe ile örtülü son cemaat yeri bulunmaktadır. Taç kapısı kuzeydeki son cemaat yerinde olmak üzere, üç kapısı vardır. Giriş kapısı mermer sövelidir (kapı ve pencere kasası) ve stalaktitlidir (sarkıt). Bu kapının dışında, doğu ve batı tarafında da birer kapı mevcuttur.

BU YAPI GÜNÜMÜZDE POLİS NOKTASI OLARAK KULLANILMAKTADIR

Konya Şerafeddin Camii’nin mihrabı ve minberi mermerdendir. Yazı ve nakış işlemeleri ise gerçek birer sanat eseridir. Konya Şerafettin Camii’nin iç mekânındaki yarım kubbeler, tromplar (bir yapının bir bölümünü tutan köşe kubbesi) ve merkezî kubbe 19. yüzyılda yapılmış kalem işleri ile bezenmiştir. Güney kısmı dışında, diğer yönlerde ikinci kat mahfelleri bulunmaktadır. Kuzeyinde bulunan kubbeli yapının, “sübyan mektebi” olduğu tahmin edilmektedir. Bu yapı günümüzde polis noktası olarak kullanılmaktadır.

SAİT ÇELİK

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri