Konya'daki sokak köpeği sorunuyla ilgili önemli açıklama: Uyutmak doğru değil

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Maden, “köpekleri uyutma, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir” dedi. Prof. Dr. Maden, sorunun belediyelerin ve diğer kurumların iş birliği ile çözüleceğini kaydetti

Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Maden, son günlerde kamuoyunu meşgul eden ve gündemden düşmeyen başıboş sokak köpekleri ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Maden, 'köpekleri uyutma' iddialarının tartışma yarattığını ve hayvanseverler ile birlikte ilgili, ilgisiz tüm çevrelerde iddiaların aşırı tepkiye neden olduğunu belirtti.

YASA İLE BELİRLENMİŞ KURUMLAR GÖREVLERİNİ YAPMALI

Başkan Prof. Dr. Mehmet Maden, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Uyutma, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir. Türkiye’de bir sahipsiz hayvan sorunu vardır ve tüm toplumu etkilemektedir. Bu sorunun temel kaynağı, kanun ile görevlendirilmiş kurumların görevlerini yerine getirmemesidir. Ülkemizde ilk Hayvanları Koruma Kanunu’nun (2004) çıkarılmasının üzerinden 20 yıl geçmiştir. Bu kanunun temel hedefi, Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi ve Hayvanları Koruma Kanunu (Madde 1) uyarınca 'hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak' olarak ifade edilmiştir.”

BELEDİYELERİN VAZİFELERİNİ HATIRLATTI

Aynı kanunda hayvanların korunmasına ve rahat yaşamasına ilişkin temel ilkelerden birincisinin 'bütün hayvanlar eşit doğar ve bu Kanun hükümleri çerçevesinde yaşama hakkına sahiptir' şeklinde olduğunu anlatan Prof. Dr. Maden, “Aynı kanun ve uygulama yönetmeliği kapsamında, belediyeler/yerel yönetimler 'bakımevleri kurmak, sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması ve işaretlenmesi, alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerin kayıt altına alınmasıyla' görevlidir. Aynı kanun ve uygulama yönetmeliğinde, her ilde oluşturulan 'İl Hayvanları Koruma Kurulu' Vali başkanlığında, hayvanların korunması ve mevcut sorunlarının çözümü ile görevlidir. Aynı kanun kapsamındaki uygulama yönetmeliğinde, yerel hayvan koruma görevlileri hayvanların korunması ile ilgili tüm faaliyetlerde yerel yönetimlerle eşgüdüm sağlamakla görevlidir. Görüldüğü üzere sahipsiz hayvanlar öncelikli olarak belediyelerin sorumluluğundadır!” dedi.

SAHİPSİZ HAYVANLAR SOKAKLARDA OLMAMALI

Yasalara uygun olarak çözüm bulunabileceğini dile getiren Prof. Dr. Mehmet Maden, “Uyutma, sahipsiz hayvan sorunu için bir çözüm yöntemi değildir. Çözüm, 5199 sayılı yasa hükümlerine uygun olarak, Bakanlıklar, Mülki idareler, Belediyeler, İl Hayvanları Koruma Kurulları ve sivil toplum örgütlerinin görevlerini yapması, işbirliği ve koordinasyonu ile mümkündür. Sahipsiz hayvan sorunu çözülebilir. Sahipsiz hayvan sorununun bilimin ışığında çözülmesi gereklidir. Sahipsiz hayvan sorununun asıl sahibi yerel yönetimlerdir, Cumhurbaşkanlığı iradesinde mülki idare kontrolü ve sivil toplum koordinasyonu gereklidir. Tüm paydaşların içinde olmadığı projeler hayat bulamaz. Sahipsiz hayvanların cadde ve sokaklarda olmadığı, koruma altına alındığı şehirlere sahip olmak olmalıdır. Sahipsiz hayvanların kontrolü ile başta Kuduz olmak üzere halk sağlığını tehdit eden bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarının kontrolünün sağlandığı bir Türkiye olmalıdır” diye konuştu.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (30)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri