Konya'daki şeker fabrikaları kapasite artıracak

Ereğli Şeker Fabrikası'nda kampanya dönemi başladı. Bu yıl Ereğli'de kampanya döneminde 155 bin ton şeker üretimi hedefi koyuldu. Ilgın Şeker Fabrikası'nda ise kampanya dönemi 29 Eylül'de başlayacak. Ilgın'da da 130 bin tondan fazla şeker üretimi bekleniy

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da üretim faaliyetleri hız kesmeden devam ediyor. Çiftçi üretiyor, fabrikalar, harıl harıl çalışıyor. Konya ürettikçe ülke ve şehir ekonomisi güçleniyor, ayrıca ülkenin önemli açıkları kapanıyor. Devlete ait Şeker Fabrikaları, üretim iştahını ortaya koyarak, her geçen kampanya döneminde vites yükseltiyor. Gerek Ereğli Şeker Fabrikası gerekse de Ilgın Şeker Fabrikası, şeker üretiminde her kampanya döneminde başarılı işlere imza atarak, kapasitesini yükseltiyor.

EREĞLİ'DE 1 MİLYON 400 BİN TON ŞEKER İŞLENECEK

Ereğli Şeker Fabrikası'nda kampanya süreci 20 Eylül itibarıyla başladı. 34. kampanya döneminin bereketli geçeceği öngörülüyor. Ereğli Şeker Fabrikası'nın 2022-2023 kampanya döneminde 155 bin ton şeker üretimi hedeflendiği açılış programında Ereğli Şeker Fabrikası Müdürü Yıldıray Özbay tarafından dile getirildi. Yine Ereğli Şeker Fabrikası'nda teknolojik donanım anlamında çok büyük sıkıntıların olmadığı, kampanya sürecinin sorunsuz geçeceği bir yapının olduğu da öğrenildi. 15 Mart 1989 tarihinde işletmeye açılan Ereğli Şeker Fabrikası'nda bu sezon 1 milyon 400 bin ton şeker pancarı işlenecek. Bu pancarın ortalama 1 milyon 80 bin tonu işlenecek. İşlenen pancar karşılığında yaklaşık 190 bin ton kristal şeker üretilmesi hedefleniyor. Yan ürün olarak 55-60 bin ton melas, 350-400 bin ton küspe elde edilecek. Ayrıca Ereğli Şeker Fabrikası, 178 gün süren 2020-2021 üretim döneminde şeker üretimini bir önceki yıla göre yüzde 17 artırmıştı. Ereğli Şeker Fabrikası, o dönemde ürettiği 197 bin 170 ton şeker ile son 22 yılın rekoruna imza atmıştı.

ILGIN ŞEKER FABRİKASI YENİ SEZONA HAZIR

En az maliyetle en fazla üretimi gerçekleştirebilen, temeli merhum başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan tarafından 1976'da atılan Ilgın Şeker Fabrikası'nda ise 2022-2023 yani 41'inci kampanya sezonu, 29 Eylül'de başlayacak. Fabrika, 29 Eylül'den itibaren çiftçilerden şeker pancarı almaya başlayacak. Türkiye'nin en büyük fabrikalarından biri olan Ilgın Şeker Fabrikası, geçen kampanya döneminde büyük bir üretim başarısına imza atmış, 130 bin ton şeker üretmişti. Yan ürün olarak 44 bin ton melas ve 350 bin ton yaş pancar posası elde edilmişti. Ilgın Şeker Fabrikası'nın bölge ekonomisine katkısı 1 milyar 344 milyon liranın üzerinde olmuştu. Edinilen bilgilere göre Ilgın Şeker Fabrikası da kampanya sürecine hazır. Fabrikadaki makinelerin birçoğu eski olsa da, yapılan bakımlarla fabrikanın yeni sezonda bir olumsuzlukla karşılaşmayacağı, şeker üretimini yapacağı öngörülüyor. Bu yıl, şeker üretiminin 130 bin tondan fazla olması bekleniyor. Fabrikaya bağlı ekim alanlarında dekar başına en yüksek verim 2019 yılında gerçekleşmişti. 2019 yılında dekar başına 7 tondan fazla pancar elde edilmişti. 2019 yılı, fabrika tarihinde en verimli yıl olarak kayıtlara geçmişti.

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri