Konya'daki patlamanın nedeni belli oldu!

Konya’da büyük bir patlama oldu. Patlamanın Selçuklu bölgesinde olduğu öğrenildi.

Konya’da büyük bir patlama oldu. Patlamanın Selçuklu bölgesinde olduğu öğrenildi. Patlamanın sebebi ise bilinmiyor. Birçok Konyalı, patlamanın neden olduğunu merak ediyor. Edinilen bilgiye göre sonik patlamanın gerçekleştiği bildirildi.

Sonik Patlama Nedir?

Konya merkezde şiddetli bir patlama sesi meydana geldi. Yapılan açıklamalarda patlama sesinin, hava savunma tatbikatları sırasında süpersonik hızda uçan F-16 uçağının neden olduğu sonik patlamadan kaynaklandığı bildirildi.

Peki sonik patlama nedir ve patlamanın etkisi neden bu kadar büyük?

Uçaklar havada seyir hâlindeyken her yöne doğru yayılan basınç dalgaları yani ses dalgaları üretir. Bu durumu denizde hareket eden bir geminin suda dalgalar oluşturmasına benzetebiliriz.

Sonik patlama, ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin sonucunda oluşur. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21ºC sıcaklıkta yaklaşık 1235.5 km/sa'dir. Günümüzde bazı uçaklar bu hız sınırını aşabiliyor ve bunun sonucunda da sonik patlamalar meydana geliyor.

Bir uçak hareket halinde iken sürekli olarak, yarıçapları uçağın bulunduğu konumdan dışarıya doğru büyüyen küresel ses dalgaları oluşturur. Bu dalgaların hızı; havanın yoğunluğu, nem oranı gibi değerlere bağlı olup; sesin o atmosfer koşullarındaki hızına eşittir. Uçak yeterince yüksekten uçuyorsa, yere ulaşamaz, dolayısıyla onları duymayız bile. Ancak uçak ses hızına ulaştığında, yol açtığı ses dalgalarını önüne katıp sürüklemeye başlar.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri