Konya'daki kuyumcuların kafası karıştı!

MASAK, dolandırıcılık ve kara para aklama gibi suçların önlenmesi amacıyla kuyumcularda yapılan yüksek alım-satım işlemlerine yönelik yeni düzenleme yapıldı.

MASAK, dolandırıcılık ve kara para aklama gibi suçların önlenmesi amacıyla kuyumcularda yapılan yüksek alım-satım işlemlerine yönelik yeni düzenleme yapıldı.185 bin TL ve üzerindeki altın alım veya bozdurma işlemlerinde kimlik ibrazı zorunlu hale getirildi. Ticaret Bakanlığı’nın vergi kaçakçılığını engellemeye yönelik aldığı tedbirlere kuyumcular da dahil edildi. Söz konusu düzenlemeye uyum sağlamak zorunda kalan Göçülü Kuyumculuk Sahibi İsmail Karagöz, uygulamanın kendilerine getirdiği ek yük ve müşteriyle yaşadıkları zorluklar hakkında açıklamalarda bulundu.

HIRSIZ MIYIM BEN KİMLİĞİMİ NEDEN İSTİYORSUN?

Konya’da kuyumculuk yapan İsmail Karagöz, yeni uygulamanın gerekçesini tam olarak anlamadığını belirterek, “Devletin bu uygulamayı neden getirdiğini bilmiyoruz ama işin içinde bir şeyler olduğunu tahmin ediyorum” dedi. Karagöz, kuyumcuların zaten kayıtlı şekilde çalıştığını ve her türlü işlemde fatura kesmek zorunda olduklarını vurguladı. Karagöz, ancak Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) düzenlemesiyle birlikte kimlik fotokopisi, telefon numarası ve ikamet bilgisi gibi ek bilgilerin talep edilmesinin, kuyumculara ekstra iş yükü getirdiğini belirtti. Altın alırken kimlik bilgilerini vermek zorunda olan müşterilerin bu duruma tepki gösterdiğini anlatan Karagöz, “Müşteriye kimlik fotokopisini, telefon numarasını ve adresini istediğimizde, çoğu zaman 'Hırsız mıyım ben? Neden kimliğimi istiyorsunuz?' gibi tepkilerle karşılaşıyoruz. Ancak, biz istemiyoruz, devlet istiyor” diye konuştu.

UYGULAMAYI KUYUMCULAR DA BİLMİYOR

İsmail Karagöz, şu görüşleri dile getirdi: “MASAK, özellikle yüksek tutarlı altın alım ve satımlarının kara para aklama ve vergi kaçakçılığı gibi suçları önlemede etkili olacağını umuyorum. Düzenlemenin, ekonomideki para hareketliliğinin daha şeffaf bir şekilde takip edilmesine olanak sağlamasını bekliyorum. Ancak, kuyumcuların büyük bir kısmı, uygulamanın amacına dair net bir bilgi sahibi değil.”

UYGULANMAMASI HALİNDE CEZA VAR

Yeni düzenlemeye göre, 185 bin TL ve üzerindeki altın alım satımlarında kimlik ibrazı zorunluluğu getirildi. Bu kural, birbiriyle bağlantılı işlemlerin toplamında 185 bin TL'yi aşması durumunda da geçerli olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu düzenlemenin uygulanmaması halinde 1 Ocak 2025’ten itibaren yaptırımların devreye gireceğini açıkladı. Vatandaşların konu hakkında bilgilendirilmesi amacıyla kamu spotları da yayımlanacak.

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri