Konya ve Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl kuraklığın etkisiyle göllerdeki su çekildi. Bu duruma en çok üzülen ise balıkçılar oldu.
Konya'da geçimini balık tutarak sağlayan onlarca aile var.
Altınapa Barajı, Beyşehir Gölü ve Suğla Gölü balık yönünden kentte en zengin olan yerler olarak sıralanıyor.
Son olarak Konya'daki bu gölde 19 kilogram ağırlığında sazanlar yakalandı.
Seydişehir'de geçimini Suğla Gölü'nden sağlayan balıkçılar, su seviyesinin yükselmesiyle, avdan ağları dolu dönüyor.
Torosların eteklerinde yer alan ve 16 bin hektarlık alana yayılan göle sahili bulunan 6 mahallede birçok kişi, yıllardır aileleriyle balıkçılık yapıyor.
Kuraklığın etkisiyle bir dönem bataklığı andıran görüntüye bürünen göl, bölgenin aldığı yağışlarla 5 metre derinliğe ulaşarak genişledi. Gölde 75 tekneyle avlanan balıkçıların da böylece yüzünü güldürdü.
Gölde, aynalı sazan, Çin sazanı, tatlı su kefali, gümüş ve kadife balığı avlayan aileler, geçimlerini tuttukları balıkları satarak sağlıyor.
Balıkçılıktan 20 yıldır geçimini sağlayan 65 yaşındaki Cafer Bilgi, Anadolu Ajansı muhabirine, kuraklık nedeniyle göle açılamadıkları günlerde büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi.
Bilgi, tabiatın dengesindeki bozulmanın son yıllarda çok daha fazla hissedildiğine dikkati çekerek, "Göl, yazın çok çekilmişti. Biraz yağmur yağdı, biraz sel geldi, yükseldi. Balık da iyi çıkıyor. 18-19 kiloluk balık yakalayan arkadaşlarımız var" şeklinde konuştu.
Konya'daki göllerde zaman zaman dev balıklar yakalanıyor. Balıkçılara göre büyük balıkların yakalanması berekete işaret. Bu yıl kış aylarının bol yağışlı geçeceği yorumlanıyor.