Konya'daki dev fabrika zam isteyen 30 işçiyi kovdu!

Konya'nın en büyük üretim tesislerinden birisi olan Eti Alüminyum'da sular durulmuyor. Zam isteyen 30 işçiyi kovan fabrika tepki çekti.

Konya'nın önemli üretim merkezlerinden biri olan Seydişehir Eti Alüminyum'da yeni maaş oranı belli oldu. İşçilere yüzde 56 zam teklif edildi. Yüzde 56 oranındaki zammın enflasyon karşısında hızla eridiğini belirten işçiler, fabrika önünde eyleme başladı. Eylem, 6 Şubat Salı günü saat 22.00 saatlerinde başladı. Eylem, uzun bir süre sürdü. Taraflar arasında ise anlaşma sağlanamadı. İşçiler, “Çok şey değil, sadece hakkımızı istiyoruz” dedi. Eyleme ise yaklaşık 400 kişi katılmıştı.

ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ: 30 İŞÇİNİN İŞİNE SON VERİLDİ!

İşçilerin ek zam talebiyle iş bırakarak eylem yaptığı Seydişehir Eti Alüminyum'da imzalanan ek protokol sonrası 30 işçi işten atıldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Barış Bektaş, hakkını arayan işçilerin asgari ücret seviyesine yakın seviyede bir ücret aldığını aktardı.
“Bu işçiler, ağır sanayi kolunda ter döküyor” diyen Bektaş, işçilerin fabrikada akciğerlerinin tükendiğine dikkat çekti. İşçilerin geçinmek için asgari ücretten daha farklı bir standart bekledikleri için eylem yaptıklarını söyleyen Bektaş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Acı bir şekilde öğrendik ki, fabrika eyleme katılan 30 işçiyi iş yerinden atmış. Kamuoyu ile paylaşalım bu bilgiyi. Bu fabrika Mehmet Cengiz'e ait bir fabrika. Yok pahasına işçileri çalıştırmaya yönelik bir tavırları var. Maaş politikasına en küçük karşı duruş sergileyen işçilerden 30'unun iş akitlerini feshetmişler. Bundan da üzüntü duyuyoruz. Memleketin geldiği nokta ortada. Yüksek ücret talebine yönelik eylemlere mihmandarlık eden işçilere yönelik bir şey. İşçilere gözdağı veriliyor. 'Bir daha böyle bir şeye kalkışırsanız sizin de sonunuz böyle olur' deniliyor.”

BU İŞÇİLERE KIYMAYIN! AHI VE VEBALİ AĞIR OLUR

30 işçinin işten çıkarılmasının ardından işverene çağrıda bulunan CHP Seydişehir İlçe Başkanı Orhan Özel, “Yüreğimiz yanıyor. Son yaşananlar, ilçede sosyal barışı zedeleyecek. İstenmeyen tatsızlıklara yol açabilir” diye konuştu. Özel, ayrıca şunları kaydetti: “Seydişehir Eti Alüminyum fabrikası yetkililerine bir çift sözüm var. Beyler, bu tesisler bu milletin ve şehrimizin ortak değeridir. Bu işçi arkadaşlar da bizlerin öz evlatlarıdır. Lütfen işten atma ve sindirme gibi basit hareketlere girmeyelim. Biz, bir aileyiz. Ailede sorunlar konuşularak çözülebilir. Yapmayın efendiler, bu çocuklara kıymayın, çünkü ahı ve vebali ağır olur.”

İŞÇİLER: SADECE HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Eylem yapan işçiler, eylemin ilk günü Merhaba Gazetesi'ne konuşmuştu. İşçiler, “Bizim maaşlarımız 11 bin 500 TL'den başlıyor, 16 bin liraya kadar yükseliyor. Kademe kademe maaş alıyoruz. Yüzde 56 zam teklif edildi. Biz, bu zam oranını kabul etmiyoruz. Geçinebileceğimiz bir maaş istiyoruz. Fabrikada bin 400 işçi var. 300-400 arkadaşımız eylemde. Sonuç alana kadar fabrikanın önünde bekleyeceğiz. Direnişimiz devam edecek. Biz, sadece emeğimizin karşılığını istiyoruz. Amacımız taşkınlık yapmak değil. Metal sektöründe yani ağır bir sektörde işçilik yapıyoruz. Hakkımızı istemekten daha doğal ne olabilir” demişti.

HABER MERKEZİ

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (30)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri