Konya'daki bu sanayide ücretsiz su hizmeti başladı! Vatandaş çok sevindi

Konya'nın Kadınhanı ilçesinde yıllardır esnaflık yapan Cancan ailesi, büyük bir hayra vesile oluyor. İşletmesinin önüne koyduğu sebille insanlara ücretsiz soğuk su temin eden esnaf vatandaşı sevindirdi.

Konya'da bir kültür yok oldu. Önceki yıllarda Konya merkez başta olmak üzere, ilçelerdeki işletmelerin birçoğunun önünde sebil bulunur, vatandaş bu uygulamadan ücretsiz yararlanırdı. Su ihtiyacı olan Konyalılar markete koşmaz, işletmelerin önünde bulunan sebillerden suyunu içer ve işletmeciye dua ederdi. Yıllar içinde dükkânların önünden maliyeti yüksek olduğu için sebiller kaldırıldı. Susayan vatandaşlar, ihtiyacını gidermek için marketlere yöneldi. Yardımlaşma duygusunu geliştiren bu uygulama zaman içinde kaybolurken, sebil kültürünü yaşatan esnaflar da bulunuyor. Bunlardan biri de Konya'nın Kadınhanı ilçesinde yıllardır hizmet veren Yağcı Salih Cancan Ticaret.

BU KÜLTÜRÜ YAŞATMALIYIZ

Yağcı Salih Cancan Ticaret İşletme Sahibi Refik Cancan, bu uygulamanın hikayesini Merhaba Gazetesi'ne anlattı. Cancan, yaklaşık 15 yıldır vatandaşlara bu hizmeti verdiklerini söyledi. İşletme önüne su sebili koymanın aslında bir kültür olduğunu anımsatan Refik Cancan, “Bu kültür maalesef Konya'da unutuldu. Eskiden işletmelerin önünde daha çok su sebili bulunurdu. Şimdi Konya'da sebillerin çoğu yok. Bu kültürü yaşatmalıyız” dedi.

ÖNCE CAMİ İÇİNDEYDİ SONRA İŞLETME ÖNÜNE ALDIK

Yağcı Salih Cancan Ticaret İşletme Sahibi Refik Cancan, daha sonra şunları kaydetti: “Yaklaşık 15 yıl önce işletmemizin bulunduğu bölgedeki caminin imamı annesinin hayrına bir sebil aldı. İlk etapta bu sebil caminin içine konuldu. İnsanlar daha çok görsün ve bu uygulamadan yararlansın diye daha sonra sebili işletmemizin önüne taşıdık. Bozuldu, yenilemek istedik. Bir arkadaşımız 'bu hayra ben de ortak olmak istiyorum' dedi. 'Tamam o zaman sebil senden, su ve elektrik bizden' dedik. 15 yıldır, sebilimiz özellikle yaz aylarında soğuk su hizmeti veriyor.”

KONYA'DA BU UYGULAMANIN YAYGINLAŞMASI GEREKİR

“Hemşehrilerimiz suyunu içsin, duasını etsin ve bu uygulama Konya genelinde yaygınlaşsın bize yeter” diyen Yağcı Salih Cancan Ticaret İşletme Sahibi Refik Cancan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İfade ettiğim gibi, bu bir kültür. Çok da makbule geçen bir iş. İnsanlar o sıcak havada su içtikten sonra dua ediyor ya, onun yerini ve güzelliğini hiçbir şey tutmuyor. Susayan insanların market aramasına gerek yok. Bu uygulama yaygınlaşırsa, vatandaşımız hem ücretsiz suyunu içer hem de kardeşlik ve yardımlaşma duygusu gelişir.” Sebil, dışarıda olanların ücretsiz faydalanmaları adına su dağıtma amacıyla kullanılır.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri