Konya'daki bu okul öğrencilerin hepsini burslu okutacak!

Bu yıl ilk defa öğrenci alımına başlayacak olan Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Tohumculuk Teknolojisi Programı öğrencilerinin tamamını burslu okutacak. Türkiye’de bir ilk olan uygulamaya Konya’nın önde gelen firmaları destek veriyor

Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okulu Tohumculuk Teknolojisi Programına bu yıl YÖK’ün onayıyla öğrenci alımı başlıyor. Tohumculuk bölümünü tercih edecek öğrenciler burs verilecek. Türkiye’de bir ilk olan uygulamaya Konya’nın öne gelen tarım firmaları destek verecek. Asgen Tarım, Avesa Tohumculuk, Ayan Tohum, Biotek Tohumculuk, Ekiz Tohumculuk, Elit Tohum, May Tohum (2 adet), Mehmet Büyükalim Tarım, Özurgan Tarım, Polen Tohumculuk, Progen Tohum (2 adet), Safa Tarım, Sancak Tohumculuk, Semila Tohum, Taşpınar Tohumculuk ve 3 adet bursla Tohum Yetiştiricileri Alt Birliği tohumculuk programında okuyacak olan öğrencilere burs desteği verecek.

UYGULAMA TÜRKİYE’DE BİR İLK OLDU

Selçuk Üniversitesi Sarayönü MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölüm Başkanı ve Tohumculuk Teknolojisi Programı Başkanı Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı, uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekerek, “Burs vermeyi kabul ederek tohumculuk öğretimine katkı veren sektörümüzün kıymetli temsilcilerine ve Tohum Yetiştiricileri Alt Birliğine teşekkür ediyoruz” dedi.

GIDA GÜVENLİĞİ STRATEJİK BİR MESELE

Gıda güvenliğinin ve güvenirliliğinin her ülke için stratejik bir konu olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bağcı, Bunun temini için yerli tarımsal üretimin yeterliliğinin ve sürekliliğinin sağlamamız gerekmektedir. Dünya ve ülkemizde yaşanan son olaylar (hastalıklar, iklim değişiklikleri ve savaşlar) tarımsal üretimin dolayısı ile tarımsal üretimin başlangıç materyalini oluşturan tohum ve tohumculuğun ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Dünya genelinde 750 milyon insan ciddi gıda güvensizliği yaşamaktadır, gıdaya erişim yetersiz ve bazı insanlar günlerce aç kalmaktadır. Tohum, güvenli ve kaliteli gıdanın da önemli halkalarından biri olup, bitkisel üretimde stratejik bir önem sahiptir. Bu nedenlerden dolayı tohumculuk dünyada ekonomik bir faaliyet olarak son 150 yılda önemli bir endüstri haline gelmiştir” dedi.

SERTİFİKALI TOHUMCULUK DESTEKLENMELİ

1980’li yılların başlarına kadar Türkiye’de kamu ağırlıklı bir tohumculuk politikası uygulandığını kaydeden Prof. Dr. Bağcı, “2008 ve sonraki yıllarda bitki çeşitlerinin tescili, tohum-fide kalitesi ve standartlarını kapsayan ikincil mevzuat uygulamaya konmuştur. 2008 yılından sonra tohumluk üreticilerine verilen “sertifikalı tohumluk üretim desteği” sayesinde önemli gelişmeler elde edilmiş, sertifikalı tohumluk üretimi ve kullanımı önemli bir artış göstermiştir. Bu verilen desteklemelerin sonucu 2010 yılında itibaren çok açık bir şekilde üretime yansımıştır. Bu gelişmelerin bir sonucu olarak; 2006 üretim sezonunda 371 bin ton olarak gerçekleşen sertifikalı tohumluk üretim miktarı ve dağıtımı, 2010 üretim sezonunda 498 bin tona ve 2023 yılında ise 1 milyon 300 bin tona ulaşmıştır. Fakat son yıllarda sistem bir yerde tıkanmaya başlamıştır, Sertifikalı tohumluk kullanımını arttırmak için yeni destekleme modelleri geliştirilmelidir” diye konuştu.

KONYA TOHUMCULUKTA İLK SIRADA YER ALIYOR

Türkiye genelinde 1100 civarında tohum firması faaliyet gösterdiğini aktaran Prof. Dr. Bağcı, şunları söyledi: “Bu tohum firmalarından 250’si AR-GE yetkisine sahiptir. Tohum firmalarının ülke bazında dağılımına baktığımızda ağırlıklı olarak üç bölge öne çıkmaktadır; İç Anadolu, Akdeniz ve Marmara. İller arasında ise Konya 179 adet tohumluk firması ile ilk sırada yer almaktadır. Tohumculuk elbette dinamik bir yapıya sahip olduğundan bu sayılar her zaman değişebilmektedir. Yüksekokulumuzun bulunduğu Konya, ülkemizin en önemli tarımsal üretimin yapıldığı illerin başında gelmektedir ve ülkemizdeki tarımsal üretim değerinin yüzde 4,8’ini (12,8 milyar TL) tek başına karşılamaktadır. Konya son zamanlarda tohumculuk sektöründe gösterdiği gelişmelerle de ülkemizin “Tohumculuk Üssü” olarak nitelenmektedir. Konya da faaliyet gösteren 179 özel sektör tohumculuk firmasının yanında Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı ve tohumluk üretiminde önemli bir yere sahip Altınova, Gözlü ve Konuklar Tarım İşletmeleri de ilimizde bulunmaktadır. Bu işletmeler sayesinde ülkemizde üretilen sertifikalı tohumluğun yaklaşık yüzde 30’u Konya’da üretilmektedir. Tohumculuk için önemli kamu ve özel tohumculuk işletmelerinin bölgemizde yoğun olması ve üniversite ile yapılan iş birlikler öğrencilerin uygulamalı eğitimlerine önemli katkılar sağlamaktadır.”

ÖĞRENCİLERİMİZE BURS DESTEĞİ VERECEĞİZ

“Tarımın ve özellikle teknolojik bir ürün olan tohum konusunda son derece önemli bir yere sahip Konya’da sektöre kalifiye eleman yetiştirerek destek olacak ve katkı verecek eğitim kurumlarına ihtiyaç vardır” diyen Prof. Dr. Bağcı, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Şu anda Tarım programlarımızdan sadece Organik Tarım Programında öğrenci vardır, ihtiyaç olan Fidancılık Programı da halen öğrenci alımına kapalıdır. Yüksekokulumuz bünyesinde 2003 yılında açılmış olan fakat 2019 yılında öğrenci alımına kapatılan Tohumculuk Teknolojisi programımız 2024/25 öğretim yılı için 20 öğrenci kontenjanı ile öğrenci alımına açılmıştır. İş birliğini geliştirmek ve Tohumculuk Teknolojisine gelecek öğrencilerin daha iyi imkânlara kavuşması adına Tohumculuk Teknolojisine kayıt yaptıracak her öğrenciye sektör tarafından ilk yıl burs verilecektir. Bu çalışma hem sektör hem de öğrenciler açısından faydalı olacağına inanıyoruz.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Eğitim Haberleri