Konya'daki bu mezarlığın sırrını kimse bilmiyor! Definler yasak

Konya'da Eski Garaj civarında bulunan Sarıyakup Mezarlığı'nın sırrını Konyalılar yeterince bilmiyor. Bu mezarlığa veya yakınlarına ismi bilinmeyen 3 peygamberin ve birçok evliyanın defnedildiği rivayet ediliyor.

Konya, manevi yönüyle diğer illerden ön plana çıkan bir şehir olarak biliniyor. Hz. Mevlana, Şems-i Tebrizi, Nasreddin Hoca, Ateşbaz-ı Veli, Sadreddin Konevi gibi birçok alime ev sahipliği yapan Konya'da, ismi bilinmeyen birçok evliya da yer alıyor. Bunun yanı sıra araştırmacılar ve şehir tarihçileri, Konya'da ismi bilinen, bilinmeyen 14 arası peygamberin Konya'da defnedildiğini ileri sürüyor. Konya, mezarlıklarıyla da ilgi çeken bir il konumunda.

TARİHİ ÇOK ESKİ OLAN MEZARLIK

Konya'da vatandaşın en çok bildiği mezarlıkların başında Üçler, Musalla, Yediler, Yazır gibi mezarlıklar geliyor. Şehirde ayrıca ismi ve özelliği bilinmeyen birçok mezarlık daha bulunuyor. Bunların başında da Eski Garaj civarında bulunan Sarıyakup Mezarlığı. Karatay ilçesi sınırları içinde bulunan Sarıyakup Mezarlığı, yamuk planlı bir mezarlık. Ayrıca diğer mezarlıklara göre çok daha küçük. Cami ve mezarlık girişi aynı kapıdan sağlanıyor. Bu mezarlığın tarihi Selçuklular devrine kadar uzanıyor.

MEZAR TAŞLARININ ÜZERİ SİLİK!

Mezarlığın bir diğer özelliği ise buranın defne kapalı olması. Mezarın etrafında yer alan bir levhada “Sarıyakup Mezarlığı defin hizmetlerine kapalıdır” yazısı yer alıyor. Mezarlık en çok da bu yönüyle dikkat çekiyor. Levhayı gören birçok vatandaş, “Küçük olduğu için mezarlığa defin yapılmıyor” yorumlarında bulunurken, gerçeğin ise çok farklı olduğu ortaya çıkıyor. Buradaki mezar taşlarının üzerindeki yazıların büyük kısmının silik olduğu görülüyor.

SARI YAKUP'UN KABRİ CAMİNİN BİTİŞİĞİNDE

Çok eski bir mezarlık olan Sarıyakup Mezarlığı'nda veya yakınında birçok evliyanın yanı sıra, ismi bilinmeyen 3 peygamberin de yattığı ileri sürülüyor. Cumhuriyet dönemine ait nadir mezar taşlarının yer aldığı mezarlıkta Selçuklu, Beylikler, Osmanlı Dönemleri ile Cumhuriyetin ilk yıllarında kullanıldı. Mezarlığa adını veren Sarı Yakup’un kabri ise caminin bitişiğindedir. Mezkûr mezar, Türkiye Anıtlar Derneği tarafından yeniden yaptırıldı. Sarı Yakup, 15. asır din alimlerinden biri olarak biliniyor. Mulla Fenari'nin ise talebelerinden biri. Mulla Fenari ise Osmanlı Devleti'nin ilk şeyhülislamı.

HEM ES HEM ÇELİK 3 PEYGAMBERE İŞARET ETMİŞTİ

Araştırmacılar-Tarihçiler, 14 peygamberin naaşının Konya'da bulunduğunu ileri sürüyor. Bu iddialar ile ilgili merak devam ederken, Sarıyakup Mezarlığı ve yakını ile ilgili de çeşitli söylentiler dolaşıyor. Bu mezarlıkta ismi bilinmeyen 3 peygamber ve birçok alimin naaşının olduğu rivayet ediliyor. Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar Yazarlarından Ahmet Çelik'in de bu konu ile ilgili çalışmaları bulunuyor. Çelik, Sarıyakup Mezarlığı yakınında ismi bilinmeyen 3 peygamberin medfun (defin etmek, gömmek) olduğunu söylüyor. Konya Ansiklopedisi'nde de merhum Araştırmacı-Gazeteci-Yazar Selçuk Es'in Sarıyakup Mezarlığı’nda ismi bilinmeyen üç peygamberin metfun olduğunu belirttiği aktarılıyor. Bu konu ile ilgili Merhaba Gazetesi Akademik Sayfalar'ın 22 Haziran 2016 yılındaki sayısında da bilgiler yer alıyor.

BİZ DE YAŞLILARIMIZDAN BU RİVAYETİ DUYDUK!

Sarıyakup Mahalle Muhtarı Ahmet Baydar, “Mezarlık, kendimi bildim bileli defne kapalı. Ben, 50 yaşındayım” dedi. Muhtar Baydar, mahalledeki yaşlılardan da “burada peygamberler yatıyormuş”rivayetini duyduklarını belirtti. Net olmamakla birlikte Üç peygamberin metfun olduğu rivayet edilen mezarlık, Sarıyakup Mezarlığı olarak biliniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haber Haberleri