Konya'daki bu mekanda yabancı marka ürün yok! 80 çeşit yerli gazoz satıyor

Konya ‘da uzun yıllardır kahvehane sektöründe hizmet veren Tarihi Medrese Kahvehanesi geliştirdiği konsept ile ziyaretçilere nostaljik yılları yaşatmaya çalışıyor

Konya ‘da uzun yıllardır kahvehane sektöründe hizmet veren Tarihi Medrese Kahvehanesi geliştirdiği konsept ile ziyaretçilere nostaljik yılları yaşatmaya çalışıyor.

Tarihi Medrese Kahvehanesi’nde bulunan 80 çeşit gazoz ve gazozların yanında ikram edilen leblebi tozu ile ziyaretçileri geçmişe yolculuk yaptırıyor. Yabancı içeceklerin bulunmadığı Tarihi Medrese Kahvehanesi’nde Türk ve Osmanlı geleneğinden gelen içecekler yer alıyor.

Gazoz, Osmanlı topraklarına ilk kez 1890'lı yıllarda ithal bir içecek olan giriş yaptı. Zamanla şerbet gibi geleneksel içeceklerin yerini alan ve oldukça sevilen gazoz, yıllar içerisinde sadece bir içecek olarak da kalmadı. Aynı zamanda hafızalarda nostaljik bir içecek ve eski çocukluk dönemlerinin anısı olarak yer etti. Türkiye'de gazoz fabrikası kurarak gazoz üreten ilk isim Aleksandra Mısırlıoğlu oldu. Mısırlıoğlu, Fransa’dan gazozun üretim hakkını ve gazoz yapma makinesini satın alarak Karaköy’deki fabrikada 'Mısırlıoğlu' markası ile 1908 yılında üretime başladı. Bu üretimleri zamanla başka markalar takip etti ve ülkenin her yerinde farklı markalarla şehir gazozları üretilmeye başlanarak üretim çeşitlendi.

YABANCI MENŞELİ ÜRÜNLER SATMIYORUZ

Medrese Kahvehane olarak yabancı menşeli ürünlere satmadıklarını belirten Kahvehane çalışanı Ömer İnal, kendisini ve kahvehanenin projesini şöyle anlatıyor: “Tarihi Medrese Kahvehanesinde 2016 yılında garson olarak çalışmaya başladım daha sonra yönetim ayağında çalışmaya başladım. Uzun yıllardır burada çalışmamdan dolayı artık burası benim için aile gibi oldu çok güzel bir çalışma ortamımız var. Medrese kahvehane kurulduğunda yıldan itibaren yabancı menşeli ürünler satmıyor. Örnek olarak kola fanta gibi ürünlerin satışı bulunmamaktadır. Kurulduğu ilk yıllardan itibaren bu konsept doğrultusunda hareket etmektedir. Aslında bu kararı bir tepkiden ziyade kendi kültürümüzü yaşatmak adına alınmış bir karar. Medrese Kahvehane olarak bu kararı büyük bir titizlikle uyguluyoruz.”

75 FARKLI MARKANIN 120 ÇEŞİT GAZOZU VAR

İşletmede birçok farklı markanın farklı aromalı ürünlerinin bulunduğunu belirten İnal, “Satışa sunmadığımız yabancı menşeli ürünler yerine müşterilerimize birçok farklı çeşitte gazoz imkânı sunuyoruz. Şuan 75 farklı markının 100-120’ye yakın farklı gazoz çeşitleri var. Gazozların birçok çeşidi var. Hurmalı, çikolatalı, bal aromalı, ahududu aromalı, lavanta aromalı gibi çok fazla gazoz çeşidi var. Bu anlamda standardın dışına çıkan birçok gazoz markaları var. Bir markanın aynı gazoz üzerinde birden fazla gazoz çeşide var. Bunu da gazoz çeşitleri arasında saydığımız zaman 170- 175 çeşit farklı gazoz çeşidi sayabiliriz Bu gazoz çeşitlerini elimizden geldiğince artırmaya çalışıyoruz. İsmini duymadığımız tatmadığımız birçok gazoz çeşit var. İmkanlarımız dahilinde gazoz sayasını artırmaya çalışıyoruz. Bir ziyarete, tatilde ya da gezmeye gittiğimiz yörede bulunan gazozları tatmaya, yeni çeşitler keşfetmeye çalışıyoruz. Kahvehanemizde bulunan bu gazozların hepsi Türkiye’nin farlı ilçelerine ait gazozlar. Türkiye’nin hemen hemen her ilinden farklı gazoz çeşitleri var. Bütün bunların yanında Tarihi Medrese Kahvehane olarak kendi gazozlarımızı da yaptırmaya başladık. Tarihi Medrese Gazozları adı altında bunu da müşterilerimizin beğenisine sunuyoruz. Medrese Kahvehane olarak çocukluğumuzdan gelen o gazoz kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. İlerde gazoz kültürünü yaşatan kahvehane olarak anılmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

SAİT ÇELİK

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri