Konya’daki bu mağarayı Fransız bilim adamı keşfetti! Yaz kış sıcaklığı değişmiyor!
Konya, Türkiye'nin tarihi ve kültürel mirasıyla ön plana çıkan şehirlerinden biri olarak, gezilecek pek çok yer sunuyor. Şehir, kadim geçmişi ve zengin kültürel yapısıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
19
Konya'nın bu zenginlikleri arasında, özellikle son dönemde turistlerin ve vatandaşların büyük ilgisini çeken bir yer var: Tınaztepe Mağarası.
Tınaztepe Mağarası, Konya’nın yer altı güzelliklerinden biri olarak öne çıkıyor. Mağara, hem doğal oluşumları hem de tarihi yapısıyla ziyaretçilerini etkiliyor. Tınaztepe Mağarası'nın büyüleyici iç mekanları ve ilginç jeolojik oluşumları, keşfetmeye değer bir deneyim sunuyor. Özellikle mağaranın sarkıt ve dikitleri, ziyaretçilerin ilgisini çeken detaylar arasında yer alıyor.
29
Toros Dağları üzerindeki geçişinde yer alan Tınaztepe Mağaraları, 1968 yılında Fransız bilim insanı Michel Bakalowichz tarafından keşfedildi. Tınaztepe Mağarası, Konya'nın Seydişehir ilçesinde yer almaktadır. 22 kilometre uzunluğundaki bu mağara, dünyanın en uzun mağaralarından biri olarak kabul edilmektedir. Her yıl, hem yerli hem de yabancı turistlerin yoğun ilgisini çeken Tınaztepe Mağarası, doğal güzellikleri ve eşsiz yapısıyla ziyaretçilerini büyülemektedir.
39
1970 yılında mağaranın keşfinden sonra, farklı bir araştırma ekibi Tınaztepe Mağarası'nda su kaynaklarını incelemek için bölgeye gelmiştir. Bu çalışmalar sırasında, Fası Tepe ile Tınaztepe Mağarası arasında bir bağlantı olduğu da keşfedilmiştir. Araştırma ekipleri, o dönemin teknolojisiyle mağaranın fotoğraflarını çekmiş ve kapsamlı jeolojik belgeler hazırlamışlardır. Bu belgeler daha sonra Almanya'da yayımlanan "Dünya Harikaları" isimli dergide yer almıştır.
49
Tınaztepe Mağarası'nın çizilen kroki, Dünya Bilim Dergisi'nde de yayınlanmıştır. Michel Bakalowichz, mağaranın tıbbi yararlarını da incelemiş ve astım hastalığına iyi geldiğini belirtmiştir.
59
TINAZTEPE MAĞARASI NASIL OLUŞMUŞTUR?
Tınaztepe Mağarası, 1580 metre uzunluğunda olup sonunda 30 metrelik bir iniş bölgesine sahiptir. Ancak genel olarak yatay bir mağara olarak nitelendirilebilir. Mağaranın bulunduğu bölge, Akdeniz ikliminden karasal iklime geçiş bölgesi olarak tanımlanabilir. Bölgedeki en yüksek sıcaklık 36.5 derece, en düşük sıcaklık ise -18.5 derece olarak ölçülmüştür.
69
Tınaztepe Mağarası ve çevresi, jeomorfolojik ve jeolojik açıdan çeşitli değişimler geçirmiştir. Oligosen ve Miyosen dönemine ait Alp dağ oluşumları ile birlikte bölge, bugünkü tektonik yapısına kavuşmuştur. Bölgede genç ve yaşlı jeolojik birimler iç içe bulunur, bu da bölgenin jeolojik çeşitliliğini artırmaktadır.
79
TINAZTEPE MAĞARASI ÖZELLİKLERİ
Tınaztepe Mağarası'nın üst kısımlarında marn, kil taşı, kum taşı ve konglomera ardalanması nedeniyle fliş ve ofiyolitik karakterli kayaç çeşitleri bulunur. Mağaranın oluşumunda eğim atımı olan normal fayların büyük etkisi olduğu düşünülmektedir.
89
Bu faylar arasında yer alan bölgeye "graben" adı verilmektedir. Mağarada oldukça saf kireç taşları da yer almaktadır.
Mağara içerisinde eski taban, taraça desenlidir. Tınaztepe Mağarası, sarkıt ve dikitlerin yanı sıra ziyarete açık bölümünde yaz kış değişmeyen ısısıyla misafirlerine farklı bir ortam sunuyor.
99
Sarkıt ve dikitleri, içinde gölü olan bir mağara. Ulaşımın kolaylığı nedeniyle günübirlik turların düzenlendiği mağara, görenleri kendisine hayran bırakıyor. Gerçek uzunluğu 22 kilometre olan Tınaztepe, Türkiye’nin en uzun mağaralarından biri. Dünyanın da sayılı üç mağarası