Konya'daki bu köyü dilsizler kurdu! 900 yıl geçmişi var

Konya'da dilsizler tarafından kurulan bu köyün geçmişi 900 yıl öncesine kadar dayanıyor.

Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalle olan Tatköy, 97 yıldır aynı ismi taşısa da, mahallenin asıl isminin Selçuklular döneminden geldiği öğrenildi. Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan, “Tatköy, o dönem sarayda çalışan dilsizler tarafından oluşturulmuş bir köy” dedi.

Konya merkeze 15 kilometre, Sille'ye ise 7,1 kilometre uzaklıkta yer alan Selçuklu ilçesinin şirin mahalleleri arasında yer alan Tatköy, 1926 yılından bu yana aynı ismi taşıyor. Tatköy'ün geçmişinin ise çok eskilere dayandığı biliniyor. Tatköy çevresinde bulunan ören yerlerinin Roma ve Bizans dönemine kadar gittiği de ifade ediliyor. Köye Türklerin yerleşmesi ise Selçuklular dönemine dayanıyor.

SARAYDA DİLSİZLERE GÖREV VEREN TEK DEVLET: SELÇUKLULAR

Selçuklu ilçesine bağlı bir mahalle olan Tatköy, 97 yıldır aynı ismi taşısa da, mahallenin asıl isminin Selçuklular döneminden geldiği öğrenildi. Araştırmacı-Yazar Muhammed Doğan, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Doğan, Tatköy ile ilgili çok fazla bilginin olmadığına dikkat çekti. Tatköy'ün isminin Selçuklular döneminden geldiğini aktaran Doğan, şunları söyledi: “Çok önemli bir bilgi var. Sarayda dilsizlere görev veren tek devlet, Selçuklular olmuştur. Tatköy, sarayda çalışan dilsizler tarafından oluşturulmuş. Sarayda çalışan dilsizlerin dinlenmeleri için kurulmuş bir alan da olabilir. Tatköy, ismini buradan alıyor.”

HZ. MEVLANA'YA ODUNLAR TATKÖY'DEN GİDERMİŞ

Tatköy Mahalle Muhtarı Ahmet Samur da Tatköy'de şu an 2 bin 500 kişinin yaşadığına dikkat çekti. Mahallenin göç aldığını ifade eden Samur, Tatköy'de koyunculuk faaliyeti, süt ineği üretimi yapıldığını, mahalle halkının da kendi imkânları doğrultusunda ekip biçtiğini söyledi. Tatköy'ün Selçuklu döneminde kurulduğunu hatırlatan Samur, “Tatköy, orduya özel asker yetiştirilen bir alanmış. Bir de paşa köşkü varmış. Güzel bir yerde kurulmuş köşk. Mevlana'nın odunları, Tatköy'den gidermiş. Hatta köyün Hz. Mevlana'ya 5 eşek odun borcu kaldığı söylenir. Borcun neden kaldığı da bilinmiyor. Tatköy şirin bir köydür” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri