Konya'daki bu 7 hatta satış ilanı! Konyalı şoförler çıkmazda

Konya'da son 1 ay içinde toplamda 7 minibüs hattı ilana girerek, satılığa çıkarıldı. Girdi maliyeti yükselen, eskisi gibi para kazanamayan birçok hat sahibi, “Bu işin tadı gerçekten kaçtı” diyor.

Konya'da son 1 ay içinde toplamda 7 minibüs hattı ilana girerek, satılığa çıkarıldı. Girdi maliyeti yükselen, eskisi gibi para kazanamayan birçok hat sahibi, “Bu işin tadı gerçekten kaçtı” diyor. Bazı hatların araçla birlikte bazılarının da araçsız satıldığı görülüyor

Konya'da satılık ev ve arsanın yanı sıra, dolmuş hatları da satışa çıkıyor. Son günlerde satılığa çıkan dolmuş hatlarında gözle görülür oranda bir artış yaşandı. Bu ay içinde toplamda 7 araç ilana koyuldu. Kimi hatlar araçla birlikte kimisi de araçsız satılmak isteniyor. Satılık hat fiyatları, konuma, araçlı olup olmamasına göre 6 milyon ile 9 milyon 250 bin TL arasında değişiyor.

Birçok kesim gibi minibüsçüler de ekonomik olarak zorlu dönemden geçiyor. Pandemi sonrası belini doğrultamayan minibüsçüler, ağır girdi maliyeti altında ezilmeye devam ediyor. Bazı minibüs hatlarının da işi bırakma gerekçesiyle satışa çıkarıldığı öğrenildi.

DOLMUŞÇULAR İÇİN SÜREÇ SIKINTILI!

Pandemi süreci, birçok sektörü olumsuz etkiledi. Minibüsçüler de o dönem ekonomik olarak ağır yara alan meslek grupları arasında yer aldı. Aylarca iş yapamayan dolmuşçuların bir de ağır girdi maliyeti altında ezilmesi sektörü çıkmaza sürükledi. Araç muayene ücretlerinin artması, parça masraflarının ve işçilik ücretlerinin yükselmesi, minibüsçülerin çalıştıracak eleman bulamaması dolmuşçular açısından süreci daha sıkıntılı kılıyor.

SATILIĞA ÇIKIYOR AMA ALAN YOK!

Bunun yanı sıra, ekonomik gelişmelerin ötesinde bir de hat sahibi olup, bu mesleği bırakmaya karar veren veya çalıştıracak birini bulamadığı için hattını satılığa çıkaranlar da oluyor. Edinilen bilgilere göre ev ve araba piyasasındaki satış durgunluğunun dolmuş hatlarında da var. Hatlar satışa çıksa da alım ve satım eskisi gibi yapılmıyor. Pandemiden sonra yeni yeni işleri düzelen minibüsçüler yatırım yapmaktan ziyade, artan girdi maliyetlerini karşılamanın, borçlarını ödemenin gayretini veriyor. Faizlerin yüksek olması da minibüsçülerin alım ve satım işlerine darbe vuruyor.

Yine birçok minibüsçünün hattını satılığa çıkarma niyetinde olduğu da öğrenildi. Özellikle son 1 yıl içerisinde artan girdi maliyetleri sonrasında dolmuşçular, “Bu işin tadı gerçekten kaçtı” yorumunda bulunuyor. Otobüslerin ve tramvayın minibüse göre daha ucuz olması, minibüsçülerin rekabet gücünü düşürüyor.

Minibüsçüler, müşteri potansiyeli yönüyle son 3-4 yılın en hareketli günlerini yaşasa da pandemi sonrası borçlar sebebiyle zorluk yaşamaya devam ediyor.

SÜLEYMAN KULOĞLU

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (10)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri