Konya'daki 4 sulh mahkemesi kiracı-ev sahibi davalarından dolayı kilitlendi!

Konya’da birçok ev sahibi ve kiracı anlaşamadığı için mahkemelik oldu. Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Kavga etmeyin” derken, Hukukçu Yavuz Akdeniz de “Bu konu toplumsal bir sorun oldu” ifadelerini kullandı

Konya'da kira fiyatları her geçen gün yükseliyor. 2+1 evler en ucuz 7, 3+1 evler ise 10 bin liraya kiraya veriliyor. Bölgesine, konumuna göre kira fiyatları 15 bin liraya kadar çıkıyor. Bu artışlar, beraberinde uyuşmazlıkları da getiriyor. Konya'da birçok ev sahibi, kiracısı ile mahkemelik oluyor. Kiracılar, ev sahiplerini, 'Kirayı aşırı yükseltti, yüzde 25 zam sınırını aştı' gerekçesiyle şikayet ediyor. Ev sahipleri de teklifini kabul etmeyen kiracıyı, evinden çıkarmak istiyor. Taraflar arasında bu süreçte istenmeyen birçok olumsuz olay yaşanıyor. Konya'da şu an en fazla dava, kiracı ve ev sahipleri arasında yaşanan gerginlikler dolayısıyla görünüyor.

ORTA YOL BULUNMALI

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, alınan bir karar olduğunu hatırlatarak, kirada yüzde 25 sınırlamasına dikkat çekti. Enflasyon oranındaki yükselişten ve kira bedelindeki artıştan dolayı ev sahiplerinin yüzde 25'ten fazla kira arttırımına gittiğine dikkat çeken Başkan Altınay, “Sonrasında da ev sahipleri ve kiracılar davalık oluyor. Önce arabulucuya gidiyorlar, sonra da mahkeme süreci başlatılıyor. Süreç uzun. Kiracı evinden çıkınca oturduğu evden daha ucuza ev bulamıyor. Bu işi tartışarak, kavga ederek çözüme kavuşturamayız. Helalleşerek işi tatlıya bağlamak gerekir. Hem ev sahiplerine hem de kiracılara tavsiyemiz, bu işe anlaşarak çözüm bulmaları. Kimse karşı karşıya gelmesin. Helalleşmek önemli, ortak paydada buluşmak gerekir.
Bir de olayı tek boyutuyla değerlendirmemek gerekir. Ev sahibinin de kiracının da kendine göre doğrusu, hesabı var. İki tarafın da kendine göre haklı gerekçeleri var. Kiracılara destek verilebilir. Kirada oturacak vatandaşa kira desteği verilebilir. Ev sahipleri için de vergi muafiyeti getirilebilir” şeklinde konuştu.

KONYA'DA DAVA YOĞUNLUĞUNDAN MAHKEMELER KİLİTLENDİ!

Hukukçu Yavuz Akdeniz, gerek kiracıların gerekse de ev sahiplerinin ciddi bir mücadele içine girdiğini söyledi. Bu davaların sulh hukuk mahkemelerinde görüldüğünü belirten Akdeniz, “Konya'da 4 sulh hukuk mahkemesi var. Kiracı ve ev sahipleri arasındaki davalardan dolayı, 4 mahkeme de kilitlenmiş durumda” dedi. Yüzde 25 kira artışı sınırlamasının yıl sonuna kadar uzatıldığını ifade eden Akdeniz, bu uygulamanın pansuman çözüm olduğunu da kaydetti.

ÖNCE ARABULUCUYA GİDİLECEK

Hukukçu Yavuz Akdeniz, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Kira kanunu, eski bir kanun. Bu kanun üzerinde nasıl bir güncelleme yapılabilir konusunda kafa yormak gerekir. Duruşmalar da çok uzun sürüyor. Yeni bir düzenleme olacağını duyuyoruz. Henüz yasal olarak devreye girmedi. Kiracılar ve ev sahipleri, yeni düzenlemeyle önce arabulucuya gidecek. Anlaşma sağlanamazsa dava açılacak. Bu kısmi olarak bir rahatlama sağlayabilir. Her iki taraf da enflasyonist bu ortamda mağdur. 'Ev sahipleri vicdansız' açıklamalarını pek doğru bulmuyorum. Olaya iki taraflı bakmak gerekir. Her iki tarafın da çıkarlarını düşünmek gerekir. Kiracılar da mağdur oluyor, eziliyor biliyorum ama bunu kötü niyetli kullanan kiracılar da oluyor. Dedim ya bu enflasyonist ortamda her iki tarafı da düşünmek gerekir. Sonra ne oluyor, kavgalar ve dövüşler başlıyor. Taraflar, birbirine mobbing uyguluyor. Ev sahipleri, evlerini satışa çıkarıyor. Artık bu konu, toplumsal bir sorun haline geldi.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (17)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri