Konya'da yaşayanların fide mesaisi başladı

Havaların ısınması ile birlikte Konya’da fide satışları hızlandı. Meram Belediyesi Fide Satış sorumlusu Hasan Hezer, “Tarlasına bahçesine sebze fidesi almak isteyen vatandaşlar fide satışı yapan bize geliyor. Fiyatlar uygun, her sebzenin fidesi tezgahımız

Bahar mevsiminin kendini hissettirdiği bugünlerde vatandaşlar evlerinin bahçelerinde, balkonlarında tarlalarında sebze fidelerini toprakla buluşturuyor. Vatandaşlar fide tercihlerini Domates, biber, patlıcan, salatalık gibi sebze fidelerinden yana kullanıyor. Pazarlarda satışa çıkan fidelere en büyük ilgiyi köylüler ve şehirde müstakil evi olan vatandaşlar gösteriyor. Meram Belediyesi Fide Satış sorumlusu Hasan Hezer, “Havaların ısınması ile birlikte fide satışlarımız hızlanmaya başladı. Vatandaşlarımızın ilgisinden oldukça memnunuz. Tezgahlarımızda en çok Domates, salatalık, biber fideleri yoğun ilgi görüyor fiyatlarımız gayet uygun” ifadelerini kullandı.

FİDE SATIŞLARI HAREKETLENDİ 

Tezgahlarında ürünlerin çeşitliliğinin bol olduğunu dile getiren Hezer, “Tezgâhımızda çok sayıda fide çeşitlerimiz var. Domates, salatalık, biber ve patlıcan çeşitleri mevcut. Vatandaşlarımızın ilgisi çok yoğun özellikle Pandemi sonrası   amatör olarak balkonlarda, küçük bahçelerde ve saksılarda domates, salatalık ve biber gibi sebze yetiştiriciliğine ilgi hayli arttı dolayısı ile buda satışlarımıza yansıdı. Şu günlerde havalar biraz soğudu vatandaşlar tedbir amaçlı ekim işlerini biraz durdurdu. Fide fiyatlarımız çok uygun ister hobi olarak ekim yapmak isteyen üreticiler ister müstakil evi olan vatandaşlar rahatlıkla fide alabilirler fiyatlarımız ise Hibrit tohum olan Domates, salatalık, biber, kabak fideleri 2 lira, standart biber, domates patlıcan 0,90 kuruş kavun karpuz fidesi ise 1,5 lira” dedi.

FİDE EKİMİ HAKKINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR 

Fide dikimi ile ilgili nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında da bilgi veren Meram Belediyesi Fide Satış sorumlusu Hasan Hezer, “Öncelikle fide dikeceğiniz toprağı gübrelemek gerekir Sonra tırmıkla düzleştirin ve toprakta bir delik açın. Fideyi deliğin içine yerleştirin. Etrafındaki toprakla kökünü sabitleyin. Fidenize ilk can suyunu verin. Fide diri olmalı. Kuru maddece zengin olmalı. Fazla genç veya fazla yaşlı olmamalı. Fide dikimi yapacak vatandaşlarımız daha fazla gecikmeden dikimlerini tamamlamalı. Fide dikimi Nisan ayının sonunda başlar, mayıs ayının sonuna kadar devam eder. Haziran ayında dikilen fideler istenen verimi vermez” ifadelerini kullandı.

VATANDAŞLARA UYGUN VE KALİTELİ HİZMET SUNUYORUZ 

KOP desteği ile Meram Belediyesi, Meram İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Karatay Ziraat Odası ve Konya Sebze Üreticileri Birliği işbirliğinde hayata geçirilen Konya’nın ilk ve tek fide üretim tesisi olan Konya Fide hakkında Bilgi veren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, “Meram Belediyesi ve Konya Sebze Üreticileri Birliği ile fide üretim tesisini hayata geçirmemizdeki en büyük amacımız vatandaşlarımıza kaliteli ve uygun fiyatlarda hizmet sunmak” dedi. Fide ekicilerine tavsiyelerde bulunan Kavuneker, “Piyasada çok fazla fide satan yer var vatandaşlarımız güvendikleri bildikleri yerden alışveriş yapmaya dikkat etsinler. İnsanlar fide satın alıyorlar ama toprağa ektikten hemen sonra soluyor. Özellikle fide satın alçakları yerlerin sertifikalarına baksınlar.Üretim yapılacaksa tohum ve fidelerin ari ve kaliteli olması gerekir. Bizler bunun için büyük uğraşlar sonucunda fide satış noktasını kurduk” diye konuştu.

WHATSAPP ÜZERİNDEN ÜCRETSİZ BİLGİ ALABİLİRLER 

Karatay Ziraat Odası olarak vatandaşlara watsap üzerinden ücretsiz bilgi paylaştıklarını belirten Kavuneker, sözlerini şöyle tamamladı “Üretim yapılacaksa tohum ve fidelerin ari ve kaliteli olması gerekir. Bizler bunun için büyük uğraşlar sonucunda Konya fide satış noktasını kurduk.  Ekim yapan vatandaşlarımıza hibrit fide tavsiye ediyoruz.  Şu an piyasada ata tohumu ve hibrit tohumu var. Biz kaliteli ve steril ortamlarda üretilmiş olan hibrit fide tavsiye ediyoruz hem uygun hem de çok fazla ürün elde edeceklerdir. Fide ektikten sonra fide ili bir çocuk gibi ilgilenilmesi gerekiyor. Toprağını havalandırma, böceklenmeye karşı ilaçlama gibi her şeyi ile ilgilenmek gerekiyor. Biz Karatay Ziraat Odası olarak çiftçi danışma hattı ile Ziraat Mühendislerimiz vatandaşlarımıza ekim, dikim fidenin yetiştirilmesi hakkında watsap üzerinden ücretsiz hizmet veriyoruz. Çiftçilik ile ekme ili fide ilgili soruları olan vatandaşlarımız 0541 342 30 10 numaralı telefondan yardım alabilirler bununla beraber fidesinde veya ürününde sorun olan vatandaşlar bitkinin fotoğrafını çekip watsap üzerinden bize ulaştırdıklarında vatandaşlarımıza bitki hakkında bilgiler veriyoruz.” 

SAİT ÇELİK 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri