Konya'da verimlilik artınca çiftçinin yüzü güldü

Yüksek girdi maliyetlerinden ve belirlenen taban fiyat memnuniyetsizliğinden dolayı bir dönem Konya'da üretimi yüzde 10 civarında azalan buğdayda bu yıl verimlilik arttı. Hasadının yüzde 90'ını tamamlayan çiftçinin yüzü, bu yıl verimlilikten dolayı güldü.

Tarımsal üretimin başkenti Konya'da buğday hasadında sona gelindi. Hasadın yüzde 90'ı tamamlandı. Son yılların en verimli hasat dönemini yaşayan çiftçilerin yüzü güldü. Kıraç alanlarda ve dolunun vurduğu yerlerde yüzde 30-40 oranında bir ürün kaybı yaşanırken, genel olarak buğdayda verimlilik arttı. Buğdayın ton fiyatının geçen yıla oranla daha yüksek olması, çiftçiyi buğday üretimine yönlendirdi. Bazı bölgelerde de dekar başına üretim düşse de verimliliğin arttığı gözlerden kaçmadı.

ÜRETİM DÜŞTÜ AMA VERİMLİLİK ARTTI

Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, Karapınar bölgesinde buğday verimliliğinin arttığını söyledi. Kıraç alanlarda ve dolunun vurduğu yerlerde ürün kayıplarının yaşandığını aktaran Kavuneker, bu bölgelerde ürün kayıplarının yüzde 30-40 oranlarında seyrettiğini kaydetti. Kavuneker, daha sonra şunları kaydetti: “Burada bir konunun iyi anlaşılması gerekir. Karatay bölgesinde 2018 yılında 410 bin dekar alanlık buğday varken, bu yıl bu sayı 350 bin dekara düştü. Buğdayda dekar bazında bir düşüş varken, verimlilikte ise artış var. Karatay bölgesindeki çiftçi, yeşil mahsule kaydı. Bizim bölgemizde ciddi su sıkıntısı var. Mesela Karatay'da 2018 yılında 250 bin dekar alanda arpa varken, bugün bu sayı 310 bin dekara çıktı. Pancar, 55 bin dekardan 70 bin dekara çıktı. Mısır, 130 bin dekardan, 160 bin dekara çıktı. Buğdayın bu yıl fiyatı da iyi. Buğday fiyatı yükseldi diye fırsatçılara gün doğdu. Yem ve gübre fiyatları hemen yükseltildi. Gübre fiyatları bir anda 200 TL birden yükseldi. Bu artışı gübreciler yapıyor ve biz bu artıştan rahatsızız. Bu konuyu hafta sonu Konya'da olan Tarım ve Orman Bakanına da ilettik. Dolar ve Euro normal seyrinde devam ederken, bu artış neyin nesi? Bakan bey, gerekenin yapılacağını dile getirdi. Dekar olarak buğday üretimi düşerken, verimlilik artıyor. Çünkü çiftçi artık geçmiş yıllara oranla daha bilinçli.”

ÇİFTÇİ BU YILKİ HASATTAN MEMNUN

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, 2020 yılının buğday hasadının çok verimli olduğunu dile getirdi. Kış yağışlarının iyi olmasının, don olaylarının çok görülmemesinin verimi artırdığını ifade eden Bestil, “Sulu buğdayda verim dönümüne 2 tona yaklaştı. Geçen yıl 1 buçuk ton civarındaydı. Türkiye'nin buğday ihtiyacı fazla. 90'lı yıllarda nüfus 55 milyon, buğday üretimi de 18 milyon ton civarındaydı. Bugün ülkemizin nüfusu 83 milyon. Bir de Türkiye'ye gelen yabancı turistler var. Bugünkü buğday üretimi de 19-20 milyon ton civarında. Daha fazla üretmeliyiz. Bu yıl buğday fiyatları da çiftçiyi memnun etti. Geçen yıl tonu bin 400- bin 500 TL olan buğday için bu yıl 2 bin lira ücret belirlendi. 100 lira da prim desteği verildi. Bir dönem buğday üretim alanlarında daralma oldu. Bu yıl buğday eken çiftçi sayısı arttı. İnşallah gelecek yıl daha da artacak. Bu yıl saman da çok fazla. Çiftçi, samanda altın dönemini yaşıyor. Kilosu 70 kuruş. Çiftçi samandan da bu yıl iyi kazandı. Bolluk ve bereketlik var” dedi.

EMRE ÖZGÜL

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri