Konya'da vatandaşın tercihi küçükbaş oldu

Kurban Bayramına sayılı günler kala kurban pazarlarında da hareketlilik arttı. Pandemiye rağmen kurban satışlarında düşüş olmaması üreticinin yüzünü güldürdü. Vatandaşın tercihi ise küçükbaştan yana oldu

Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Vatandaş, yavaş yavaş kurbanlık telaşına düşüyor. Bu yıl vatandaşın tercihi daha küçükbaş kurbanlıklar olurken, vatandaş şimdiden kurbanını almaya başladı. Kilosu 25 TL’den satılan küçükbaş kurbanlıklara bu yıl ilgi geçen yıllara gore daha fazla oldu. Pandemi salgını nedeniyle büyük endişe yaşayan üreticiler ise satışlarda bir düşüş yaşanmamasından dolayı derin bir nefes aldı. Önceki yıllar kurbanını Hac’da veya yurtdışında kestiren vatandaşların da küçükbaş kurbanlıklara yönelmesi üreticinin yüzünü güldürdü.

KÖYLERDE KURBAN KESİMİ ARTACAK

Pandemi salgını endişesi yüzünden büyük sıkıntı yaşayan vatandaşlar ise kurbanlarını köyde kesmeyi planlıyor. Bu yıl köylerde kurban kesiminde ciddi bir artış olması bekleniyor. Konya Damızlık Koyun Keçi Yetiştircileri Birliği Başkanı Fettah Öztürk, bu yıl kurbanlık satışlarında her hangi bir düşüşün yaşanmadığını söyledi. Pandemi salgını yüzünden üreticilerin kurban öncesi endişeli olmasına rağmen bekledikleri gibi bir olumsuz durumun yaşanmadığına dikkat çeken Öztürk, “Tüm dünya ve ülkemiz pandemi salgını nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadı. Bu yıl insanlarımız pandemi salgını yüzünden Hac vazifesini yerine getiremeyecek. Orada kurban da kesemeyecek. Bu insanlarımız bu yıl kurbanını artık kendi memleketlerinde kesecek. Yine yurtdışında kurban organizasyonları yapılıyordu. Bu yıl bu organizasyonların büyük bir kısmı salgın yüzünden iptal oldu. Vatandaşlarımız kurbanını kendi şehrinde keserek, ihtiyaçlarına dağıtacak. Pandemiden dolayı büyük endişe duyuyorduk, Fakat pandemic salgını üretici için büyük bir fırsat oldu. İnşallah bu salgın bir an once sona erer ve insanlarımız gönül rahatlığıyla ibadetlerini yerine getirir” dedi.

HİJYENE VE SOSYAL MESAFEYE DİKKAT EDİLMELİ

Bu yıl küçükbaş kurbanlık fiyatlarının 25 TL’den başladığını kaydeden Öztürk, bu rakamın hem üretici hem de vatandaşlar için en ideal rakam olduğunu söyledi. Bu yıl insanların köylerde kurban kesmeyi tercih edeceğini kaydeden Öztürk, “İnsanlarımız mutlaka pandemi konusunda önlemlerini alsınlar. Köylerde sosyal mesafe sorunu olmuyor ama ziyaretlerde birbirleri ile olan mesafelerini korusunlar. Şehirlerde de aynı durum söz konusu. Hijyene ve sosyal mesafeye dikkat edilmeli v emutlaka maske takılmalı. Buz kurban pazarındaki üreticilerimizi bu konuda uyardık. Onların da kurallara uyacağına inanıyoruz. Bu yıl pandemiden dolayı tatile giden vatandaşlarımızın sayısında da önemli düşüş oldu. Onlar dab u yıl kurban kesecekler. Bu da üreticinin elini rahatlatacak” diye konuştu.

KULAK KÜPESİNE DİKKAT EDİN UYARISI

Konya’nın Türkiye’nin en büyük küçükbaş hayvan üreticisi şehir olduğunu hatırlatan Öztürk, “Konya’da TÜİK rakamlarına gore 2,5 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor. Konya’dan sonra Van ve Şanlıurfa geliyor. İnsanlarımız merak etmesin şu anda yeteri kadar kurbanlığımız mevcut. Vatandaşlarımız kurban alırken kulak küpesine ve kurbanlığın kurban vasfı taşıdığına dikkat etmeli. Biz bu konuda üreticilerimize gereken uyarıları yaptık. Olumsuz bir durumda bizlere bilgi versinler. Meram, Selçuklu, Büyükşehir ve Karatay hayvan pazarlarında satışlarımız devam ediyor. Hijyan ve sosyal mesafe kurallarına uyuluyor” dedi. Bazı AVM’lerin kurban satışı yapmasına tepki gösteren Öztürk, “En büyük sıkıntımız AVM’lerin kurban satması. Bazı AVM’ler kredi kartı ile kurban satılıyor. 1400 TL’ye 16 kilo garantili koç satıyoruz diye reklam yapılıyor. 16 kilo koç mu olur. Alkol satan AVM’ler kurban satıyor. Buna vatandaşlarımız müsade etmemeli. Vatandaşlarımız bu konuda üreticilere destek vermeli” çağrısında bulundu.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri