Konya'da vaka sayısı düştü mü? Son durum ne?

Alınan tedbirler ve vatandaşın pandemiye karşı olan hassasiyetinin artması, vaka sayılarını düşürdü.

Bir dönem vaka ve ağır hasta sayısının en fazla olduğu iller arasında yer alan Konya'da günlük vaka sayısı 200'lere kadar indi. Vatandaşa “Rehavete kapılmayın” uyarısı yapıldı

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de korona virüs ile mücadele devam ediyor. Vaka sayısı, illere göre de değişiklik gösteriyor. Bir ara vaka ve ağır hasta sayısının en fazla arttığı illerden ilk 5 içinde yer alan Konya'da vaka sayısında gözle görülür oranda bir düşüş yaşandı. Ağustos ayında günlük vaka sayısı 400'e dayanan Konya'da kısa süre sonra vaka sayısı bini aşmıştı. Çemberin daralmasıyla beraber pandemiye bağlı ölüm oranları da artmıştı. Düğünlerin ve cenazelerin yasaklanması, sağlık çalışanlarının fedakâr çalışmalarıyla ve vatandaşın kurallara daha fazla riayet etmesiyle birlikte vaka sayısı da düştü. Edinilen bilgilere göre Konya'da günlük vaka sayısı 200'lere kadar indi. Azalmayla birlikte hastanelerin de yükü azaldı. Sağlık çalışanları aylar sonra rahat bir nefes aldı.

KONYA İÇİN ZOR GÜNLER GERİDE KALDI

AK Parti'nin sağlıktan sorumlu Konya Milletvekili Dr. Abdullah Ağralı, genel itibariyle Konya'daki hastanelerin rahatladığını dile getirdi. Sağlık sistemi ve çalışanlarının da rahatlamadan dolayı uzun süre sonra ilk kez rahat bir nefes aldığını ifade eden Ağralı, zor günlerin geride kaldığını, vatandaşın pandemi ile mücadelede sonuç ne olursa olsun rehavete kapılmaması gerektiğini söyledi.

Tedbir ve kurallara riayet edilmemesi durumunda vaka sayısında yeniden artışların yaşanacağına dikkat çeken Ağralı, “Konya'da vaka artışın en önemli sebebi sahadaki hareketlilikti. Doğrusu kurallara da yeterince riayet edilmiyordu. Alınan tedbirler, vatandaşın dikkati ve kurala riayeti bir araya gelince vaka sayısı düştü. Mevsimsel değişikliklerin yaşandığı günlerden geçiyoruz. İnsanlarımız açık mekândan kapalı ortamlara geçecek. Virüs, kapalı ortamları çok sever. Sosyal mesafeye olabildiğince dikkat etmek gerekiyor. Vaka sayısı düştü diye de rehavete kapılmamak gerekir” dedi.

DÜĞÜN VE CENAZELERİN YASAKLANMASI FAYDA SAĞLADI

Özellikle son 15 günde hastanelere farklı belirtilerle başvuran ve PCR testi yaptırmak isteyen hasta sayısında azalmaların olduğunu belirten Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin de şunları söyledi: “Eskiden bir hastaneye günlük 45'in üzerinde başvuru vardı. Bunların çok büyük bir kısmının test sonucu da pozitif çıkıyordu. Bazı hastanelere günlük 3-5 kişi başvuru yapıyor. Vaka sayısı azaldı diye tedbiri de elden bırakmamak gerekiyor. 3 altın kurala sımsıkı yapışmalıyız. Düğünlerin ve cenazelerin yasaklanması, toplu organizasyonlara müsaade edilmemesi, vatandaşın geçmişe nazaran kurallara çok daha fazla riayet etmesi vaka sayısını düşürdü. Gevşeklik göstermemeliyiz. Bir patlama olursa, ikinci dalga daha sıkıntılı olabilir.”

BAKAN KOCA “SON 3 HAFTA İÇİNDE YARI YARIYA DÜŞTÜ” DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde bizi dizi yatırımların açılışı için Konya'ya gelen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da şunları söylemişti: “Konya'da Şehir Hastanesinin açılmasıyla diğer hastanelerin yükü azaldı. Geçtiğimiz ay içinde Ankara ve Konya'da hasta artışı oldu. Alınan tedbirlerle hasta sayısı kısa sürede azalıyor. Salgının üstesinden gelmek bizim elimizde. Her vatandaşımız tedbirlere uyarak sürece katkı verdi, vermeye de devam ediyor. Konya dahil yüksek artışlardan söz edilen diğer birçok ilde salgının seyrini kontrol altına aldık. Konya'da vaka sayısı son 3 hafta içinde yüzde 52 oranında düştü. Şehirdeki hastanelerin doluluk oranı yüzde 46. Yoğun bakım doluluk oranı yüzde 69. Ventilatör doluluk oranı da yüzde 25.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri