Konya’da üretilen zırhlı araç dünyada sadece Türkiye’de 40 tanesi TSK’ya teslim edildi

Üretimin başkenti Konya’da özellikle bazı firmalar, üretimiyle savunma sanayinde büyük bir açığı kapatıyor. Yine bu firmalar, ürettikleri yerli ve milli ürünlerle dünyaya örnek oluyor. Bugün artık dünyanın birçok ülkesine Konya’dan silah ihraç ediliyor

Savunma sanayi ekosisteminin geliştirilmesi ve sektöre yönelik ihtiyaçların yerlileştirilmesine katkı sağlamayı amaçlayan 7. Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları gerçekleştirildi. Yurt içinden ve yurt dışından birçok sektör temsilcisi ve tedarikçisi Konya’da buluştu. 3 gün süren programa sektörün öncü firmaları katılım sağladı. Konya’da yine 3 gün boyunca ikili iş görüşmeleri gerçekleştirildi. Savunma Sanayi sektöründe Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biri olan ve 105 ana sanayi ve tedarikçi firmanın katılım sağladığı programda Makine Prodüksiyon Grubu (MPG), Retay Silah, Huğlu Av tüfekleri Kooperatifi ve Husan Arms faaliyetlerini, en gözde ürünlerini Merhaba Gazetesi’ne anlattı. Bu 4 firmanın standı, en dikkat çeken standların başında geldi.

KONYA’DA ÜRETİLEN 48 TONLUK ZIRHLI ARAÇLAR SINIR ÖTESİNE GİDİYOR
Anadolunun en büyük “Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları Zirvesine” altın sponsor olarak katılan Makine Prodüksiyon Grubu (MPG) en çok ziyaret edilen standlardan biri oldu. MPG Ticaret Müdürü Veysel Soylu, Merhaba Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. Soylu, MPG’nin 35 yılı aşkın bir süredir sivil sektöre katlanır bomlu vinçler üretip teslim ettiğini belirtti. Son 5-6 yıldır da savunma sanayine yönelik üretime imza attıklarını dile getiren Veysel Soylu, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) ihtiyacı olan ürünleri ürettiklerini aktardı. MPG Ticaret Müdürü Veysel Soylu, daha sonra şunları kaydetti: “Tüm üretimlerimizi yerli ve milli imkanlarla yapıyoruz. 8*8 zırhlı kurtarıcı araç ürettik. Bu aracı tekerlekli zırhlı araçların kaza veya kırıma uğraması durumunda güvenli bir şekilde tehdit bölgelerinden kurtarılması amacıyla tasarladık. Şu an TSK envanterinde. Yüksek mayın ve balistik koruma seviyesine sahip bir araç bu. Araç üzerine monteli olan vinç 12 metre uzanma mesafesi özelliğine sahip. 7 metre de 25 ton kaldırabilmekte. Arka tarafında gözlük dediğimiz aparatıyla birlikte TSK envanterinde bulunan araçları akslarından kaldırmak suretiyle yine tehdit bölgelerinden güvenli alanlara çekebilmekte. Bu aracı, Türkiye’de bizden başka üreten bir firma daha yok.

Dünya genelinde de koruma seviyesi ve koruma donanımları ve vinç kapasitesi göz önünde bulundurulduğunda benzer araçlar olmakla birlikte, birebir aynısını üreten bir firma yok. Ürettiğimiz bu 8*8 zırhlı kurtarıcı araç aslında dünyada tek. 40’ın üzerinde aracımızı TSK’ya teslim ettik ve ordumuz tarafından kullanılıyor. Teslimatlarımız devam ediyor. Proje tamamlandığında toplamda 60’ın üzerinde bu zırhlı kurtarıcı araç, TSK envanterinde yer edinmiş olacak. Yine araç özelliklerine üstün bir arazi kabiliyetine sahip. Zırhlı aracın toplam ağırlığı 48 ton. Tasarımı ve üretimi tamamıyla yerli. Hem off hem de on road arazilerde görev yapabiliyor. Araçlar, yoğun olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesine gönderildi. Ürettiğimiz bu zırhlı araçlardan sınır ötesi bölgelere gönderilenler de oldu. Konya firmasıyız ancak dünyada tek olan araç ürettik. Bu hem Konya, hem ülkemiz hem de ordumuz adına gerçekten gurur verici bir olay. Bu araçla TSK’nın önemli bir ihtiyacı karşılandı. Çok güzel dönüşler alıyoruz. Amacımız sadece ordumuzun ihtiyacını karşılamak değil, bu zırhlı araçların üretimini artırarak, dost ve müttefik ülkelere ihraç etmek. Görüşmeler yapıyoruz bu konuda. İnşallah bu konuda da en kısa sürede olumlu sonuçlar alırız.”
EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (9)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri