Konya’da bulunan Mevlâna Türbesi ve Külliyesi, turizm açısından dünyada çok ziyaret edilen yerlerden biridir. Türkiye’de, Topkapı ve Ayasofya’dan sonra en fazla turistin geldiği yer Konya’dır. Konya’ya yılda en az 1,5 milyon turist gelmekte ve Mevlâna’yı ziyaret etmektedir.
Alimler Sultanı Bahaddin Veled Hazretleri ve kervanı 1212 tarihinde Horasan’nın Belh şehrinden çıkarak Nişabur, Bağdat, Mekke ve Medine’ye uğrayıp hac vazifelerini yaptıktan sonra Şam, Halep, Erzincan’dan geçerek Larende (Karaman) şehrine gelip yerleşmişlerdir. Karaman’da bir süre kaldıktan sonra 3 Mayıs 1228 tarihinde Selçuklu Devleti’nin başkenti, ilim ve irfan şehri olan Konya’ya gelerek yerleşmişlerdir.
Hz. Mevlâna, 30 Eylül 1207’de Horasan’ın Belh şehrinde doğmuştur. 17 Aralık 1273’de Konya’da vefat etmiştir. Konya’da her yıl 17 Aralık günü “Şeb-i Arus” ismi altında “Mevlâna’yı Anma Törenleri” yapılmaktadır. Bu törenlere dünyanın her yerinden insanlar gelmektedir.
Akşehir’de bulunan Nasrettin Hoca Türbesi de çok ziyaret edilen bir yerdir.
Turizm açısından Konya’nın ilçeleri de önemli bir konumdadır. Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat’ın “Cennet ya burası, ya da buranın altında” dediği Beyşehir Gölü ve çevresi, Bozkır Çarşamba Çayı, Hadim Yerköprü Şelalesi, Karapınar Meke Gölü, Cihanbeyli Tuz Gölü, Meram, Ereğli, Güneysınır, Kadınhanı, Çeltik ilçeleri turizm açısından değerlendirilmelidir.
Çatalhöyük ve Sille beldeleri de önemli tarihi ve turistik yerlerdir. Konya’nın turizm merkezlerinden biri olması dolayısıyla bütün tarihi eserler ortaya çıkarılmaktadır. Çatalhöyük’te bir müze ve Konya merkezde de bir müze kurulmalıdır.