"Konya'da trafik yoğunluğunu azaltmak için çalışıyoruz"

Uğur İbrahim Altay, "Yeni kütüphane 26 bin 500 metrekarelik alanıyla ve 4 katlı binasıyla gençlerimize hizmet verecek" dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yıkılan binasının yerine Türkiye'nin en büyük şehir kütüphanelerinden birinin yapılacağını açıklayan Başkan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında yeni yatırımlar ve devam eden projeler hakkında bilgi verdi. Büyükşehir Belediye binasının yıkımına başladığını belirten Başkan Altay, belediye binasının yerine kütüphane yapılacağının müjdesini verdi. Başkan Altay, “Bu alanın ne yapılacağıyla ilgili ciddi bir tartışma vardı. Biz bu alana gençlerimizden gelen talep doğrultusunda Türkiye’nin en güzel kütüphane binalarından birisini yapmak için kolları sıvadık. 26 bin 500 metrekarelik alanda 4 katlı binamız gençlerimize hizmet verecek. Türkiye’de en çok ziyaret edilen İl Halk Kütüphanesi Konya’da. Yeni kütüphanemizin de üniversite şehri olan Konya’mıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

AKYOKUŞ KASRI VE PALYE DÜZENLEMESİ

Akyokuş’ta yapılacak Akyokuş Kasrı ve palye düzenleme çalışmaları ile ilgili de yeni bir müjde paylaşan Başkan Altay, “Akyokuş özellikle şehrimize gelenlerin ya da şehirde yaşayanların Meram ile birlikte en çok ziyaret ettikleri alanlardan birisi. Panoramik şekilde şehrin izlenebildiği; parklarıyla, yeşil alanlarıyla güzel bir alan. Konya Mutfağı’nın bulunduğu alanı Akyokuş Kasrı ile dönüştürüyoruz. Restoranlar, kafeler, toplantı odalarından oluşan Konya’ya yakışır bir binayı inşallah inşa etmek için çalışıyoruz. Bu binaya da bu yıl içinde başlamayı planlıyoruz. Böylece Konya’ya gelenlerin Konya’ya yakışır şekilde hizmet alacakları Konya’nın simge yapılarından birisini yapmayı planlıyoruz. Bununla birlikte Akyokuş’a çıkarken sol tarafta taş duvarlı alanda palye düzenlemesiyle ilgili süreç tamamlandı. Burada yürüyüş yolları, kafeteryalar, seyir terasları ve şelalelerden oluşan bir konsept yapıyoruz. Daha önce yapılan köprüyle otoparkı bağlayacağımız bir alan da inşa edilmiş olacak. Otopark sorununu ortadan kaldırmayı; otoparkıyla, Akyokuş Kasrıyla, palyesiyle Akyokuş’un bulunduğu alanı tekrar bir cazibe alanına kavuşturmak için çalışmalarımıza başladık.” diye konuştu.

ÇATALHÖYÜK'E KARŞILAMA YERİ YAPILIYOR

Konya turizmi için önemli bir yere sahip olan Çatalhöyük'e karşılama alanı yapılacağını da dile getiren Altay, "43 milyon TL'lik bir yatırım oldu. Türkiye'nin en güzel karşılama alanlarından birisi olacak. Tamamen ahşaptan yapılmış bir merkez olacak. Ayrıca Çatalhöyük'ün bulunduğu yerde balon turizmini de canlandırmak istiyoruz. Kazı çalışmaları da devam ediyor. Çok önemli işler yürütülüyor. Çatalhöyük'te yeni bir mahallenin ortaya çıktığını gördük. Çatalhöyük'e ulaşımın kolaylaşmasını da kolaylaştırılacak çalışmalar yapacağızz. Buradan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ediyorum" dedi.

BEYŞEHİR GÖLÜ VE TUZ GÖLÜ KORUNACAK

Beyşehir Gölü ve Tuz Gölü’nün korunmasıyla ilgili yürütülen projelerin son durumu hakkında bilgi veren Başkan Altay, “Beyşehir’de Huğlu ve Üzümlü Atık Su Arıtma Tesislerimiz tamamlanmak üzere. Böylece yedi mahalleden Beyşehir Gölü’ne akan fosseptiğin arıtılmadan akmasının önüne geçilmiş olacak. İleri biyolojik arıtma tekniğiyle yaptığımız arıtma tesislerimiz tamamlandığında Beyşehir Gölü’nün korunmasıyla ilgili çok önemli bir proje hayata geçmiş olacak. İnşallah Beyşehir Gölü’nün bütüncül olarak korunmasıyla ilgili de alt yapı çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Tuz Gölü bölgesinde de 4 adet yeni arıtma tesisi yapıyoruz. Cihanbeyli-Gölyazı-Tuzyaka-Ömeranlı Arıtma Tesisimizin inşaatları devam ediyor. Ayrıca Kulu Arıtma Tesisinde de tadilatlar gerçekleştiriyoruz. Böylece Tuz Gölü’ne arıtılmadan akan suyun büyük bir kısmını ileri biyolojik teknikle arıtarak iki gölümüzü de korumuş olacağız.” dedi.

BİLİM FESTİVALİ VE KİTAP FUARI GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Konya Bilim Festivali ve Kitap Fuarı'nın da gerçekleştirileceğini kaydeden Altay, "8. Bilim Festivali'nin gerçekleştiriyoruz. Geçen sene pandemi nedeniyle bu festivali gerçekleştirememiştik. Bu yıl önemli firmalar bu festivale katılacak. Çok önemli bir festival hazırlıyoruz. Bayraktar uçağımız, Atak ve Gökbey helikopterleri de festivalde sergilenecek. 7 Ekim'de başlayacak festivale çevre illerden de katılım bekliyoruz. Çocuklarımız için workshop alanları oluşturuldu. Yine 15-24 Ekim tarihleri arasında Konya Kitap Günlerini yeniden düzenleyeceğiz. 2019 yılındaki kitap fuarına 500 bin kişi katılmıştı. Bu yıl yayınevlerinin ilgisi çok yüksek. Yazarlarımızın söyleşileri olacak. Çocuklarımızı ve gençlerimizi kitap günlerine bekliyoruz. Selçuklu Kongre Merkezi'ndeki etkinliiğe herkesi davet ediyorum" dedi.

2023 YILI İÇERİSİNDE YENİ SANAYİ ALANINA TAŞINMAYI PLANLIYORUZ

Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’nin taşınmasıyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız TOKİ ile birlikte Türkiye’nin en önemli dönüşüm projelerinden birini gerçekleştirdiklerini kaydeden Başkan Altay, “2 milyon 260 bin metrekarelik alanda 2.600 dükkan, 134 ticari ünitenin yapımıyla ilgili süreçler tamamlandı. Şu anda inşaatlar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. İnşallah 2023 yılı içerisinde yeni sanayi alanına taşınmayı planlıyoruz. Bununla birlikte Eski Sanayi ve Karatay Sanayi’de bulunan dükkanlar da inşallah 2023 yılında yıkılarak orası Konya’nın en önemli alanlarından birisi haline gelecek” diye konuştu.

ULAŞIMDAKİ YOĞUNLUĞU AZALTMAK İÇİN PROJELER HAZIRLANIYOR

Toplantının sonunda basın mensuplarının da sorularını cevaplayan Başkan Uğur İbrahim Altay, Konya'da artan trafik yoğunluğunun azaltılması için çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi. Metro Projesi hakkında sorulan soruyu da cevaplandıran Altay, "Ulaşım meselesi belediye başkanlarının en çok başını ağrıtan mevzulardan biri. Küçük dokunuşlarla trafik yoğunluğunu azaltmak için çalışıyoruz. Yeni altgeçitlerin yapılması ile ilgili bir süreç devam ediyor. Fırat Caddesi Kavşağında, Keçeciler Kavşağında, Aslım Kavşağı ve Şehir Hastanesi çevresinde yeni altgeçitler yapacağız.Konya'da ve dünyanın her yerinde ulaşım sıklığını çözmenin iki yolu var. Birincisi toplu ulaşım kullanımı artırmak. Bunun için metroyu ve banliyoyu önemsiyoruz. İkincisi de bisiklet kullanımı artırmak. Altgeçit yaparak, yolları genişleterek bu işi çözmüş bir şehir yok. Bu işi çözmüş tüm şehirlerin kullandığı iki argüman var. Birincisi toplu ulaşım, ikincisi bisiklet kullanımı artırmak. Metro Projesi pandemi nedeniyle gecikti. Çin ile işleri yürütmek kolay olmuyor. Çok büyük bir yatırım. 1,2 milyar Euroluk bir yatırım. Ekonomik problemler, proje ile ilgili konular yüzünden Metro Projesi biraz uzadı. Bu konuda bir müjde vererek, halkımızın karşısına çıkmak istiyoruz. Bir süre vermek istemiyorum. Bu Konya'nın geleceği için çok önemli. Konya'da ulaşıma ve ekonomiye ciddi bir destek olacak" dedi.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (8)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri