Konya'da taşeron işçilerin zam beklentisi yüzde 20 teklif ise yüzde 6!

Kadroya geçirildikten sonra yaklaşık 3 yıl çok az bir maaş artışıyla çalıştırılan taşeron işçiler için bu yıl yaklaşık yüzde 20'lik bir maaş artışı bekleniyordu. Konya Büyükşehir Belediyesi ise taşeron işçiler için yüzde 6 teklif yaptı.

Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyelerinde çalışan taşeron işçiler, hakkını arıyor. Yüksek enflasyon altında ezildiğini söyleyen işçiler, ay sonunu getiremediğini bu sebepten ötürü belediyelerden 2021 yılı için yüksek maaş zammı beklediğini belirtti. Edinilen bilgilere göre Konya Büyükşehir Belediyesi'ne taşeron işçiler ile ilgili yaklaşık yüzde 20'lik bir maaş zammı teklif edildi. Büyükşehir Belediyesi ise bu teklife sıcak bakmayarak, işçiler için yüzde 6'lık bir teklif sundu. Teklifler kabul görmeyince, konu arabulucuya gitti.

SES ÇIKARAMIYORLAR, İŞTEN ATILMAKTAN KORKUYORLAR!

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, belediye işçilerinin bir bölümünün kadrolu, bir bölümünün de taşeron çalışanlardan oluştuğunu dile getirdi. Taşeron çalışanların, kadroya geçirildiğini ancak mağduriyetlerinin bitmediğini aktaran Yokuş, “İşçiler, hiç toplu sözleşme yapamadılar. İlk defa bu yıl yapacaklar ve umutla bu sözleşmeden çıkacak kararı bekliyorlar” şeklinde konuştu. “Türkiye'nin pek çok ilinde belediyelerimiz toplu sözleşme yapıyor. Karaman Belediyesi, işçisine yüzde 57 zam yapmış. Konya'da Tuzlukçu Belediyesi asgari ücreti 4 bin 500 TL yaptı” diyen Yokuş, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “5-6 bin işçi de Konya Büyükşehir Belediyesi'nden umutla haber bekliyor. Fakat işçi için gelen teklif yüzde 6+ bir defaya mahsus da 500 TL. Bu, olacak iş mi? Sayın Uğur İbrahim Altay, lütfen çalışanları mağdur etme. İşçiler, korkularından hakkını aramak için bir şey diyemiyor. İşten atılma korkusu yaşıyorlar. İşçiler, bana kadar ulaştı. Emeğe saygı duy Uğur bey. İşçiler, zaten 3 yıldır doğru dürüst zam alamayan insanlar. Gelin, şu işçilerin alın terini verin. Adaletli ve hakkaniyetli olun. Konya'ya yakışır bir ücreti işçilerimize çok görmeyin. Her yıl için en az yüzde 20-25 oranında artış yapın. Zaten enflasyon olmuş yüzde 15. Türkiye'nin hali ve sıkıntılar ortada.”

YÜZDE 6+500 TL TEKLİFİ KABUL EDİLEMEZ

Saadet Partisi Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman ise konuyla ilgili şunları söyledi:

"2020 Haziran'dan itibaren sözleşme yapılmayan Konya Büyükşehir Belediyesi'nde emekçilerinin hakkı verilmelidir. Millet Bahçesine 52 Milyon ayıranların, gece gündüz demeden Konya Halkına hizmet eden emekçiye yüzde 6 + 500 TL teklifi kabul edilemez. Bu süreçte belediye çalışanlarının yanındayım. Yaşanacak her türlü gelişmenin yakından takipçisi olacağım.”

BU SÜREÇTE İŞÇİLERİN YANINDA OLACAĞIZ

Saadet Partisi Konya İl Başkanı Hüseyin Saydam, Konya Büyükşehir Belediyesi ile taşeron işçileri arasında süren maaş zammı süreciyle ilgili bir açıklamada bulundu. Saydam, “Bugünlerde Konya Büyükşehir Belediyesi ile taşeron işçileri arasında süren, maaş zammı ile ilgili devam eden bir süreç var. Süreci takip ediyoruz ve zaten 2-3 yıldır mağdur edilen taşeron işçilerinin daha fazla mağdur edilmemesini istiyoruz. Kulağımıza gelen, teklif edilen rakamlar açıklanan enflasyon rakamlarının çok altında. Belediye tarafının, en azından kendi çalışanlarına hakkaniyet ölçüsünde bir rakamı vermesi gerekir diye düşünüyoruz. Bu süreçte işçilerimizin yanında olacağız ve süreci takip edeceğiz” dedi.

İÇLERİNDE ÇALIŞTIM, AY SONUNU GETİREMİYORLAR”

5 ay önce emekli olan, taşeron işçilerin yaşadığı sıkıntıları yakından bildiğini dile getiren bir vatandaş ise taşeron işçilerin hakkını aradığına dikkat çekti. Taşeron işçiler için yüzde 6+ bir defaya mahsus 500 TL'nin verilmesinin uygun görüldüğünü, bu teklifin kabul görmediğini ve konunun arabulucuya gittiğini söyleyen vatandaş, “Taşeron işçiler, 3 yıl önce kadroya geçirildi fakat o günden bugüne çok az bir maaş artışıyla çalışıyorlar. Hepsi ekonomik olarak zor durumda. İçlerinde çalıştığım için neler yaşadıklarını biliyorum. Büyük bir kısmı, ay sonunu getiremiyor. Kadroya geçirilmelerine rağmen, sosyal haklarından da yararlanamıyorlar. Taşeron işçiler, sosyal haklarının verilmesini de istiyor. İkramiyeleri az veriliyor. Diğer kadrolu çalışanlar gibi ikramiye alamıyorlar. Mağdur işçiler, bir grup kurdular ve oradan sesini duyurmak istiyorlar” diye konuştu.

İŞÇİLER GEREKİRSE İŞ YAVAŞLATMAYA GİDERİZ” DİYOR

Taşeron işçiler, Facebook üzerinden bir sayfa kurarak, haklarını aramanın peşine düştü. İşçiler, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı, merkez ilçe belediye başkanlarını ve AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı'yı etiketleyerek, seslerini duyurmak istiyor. Konya Büyükşehir Belediyesi'nden bekledikleri fedakârlığı göremediklerini dile getiren işçiler, ilgili sendikanın da görüşmelerde beklenilen performansı veremediğinden dert yakınıyor. Yine çoğu işçi, görüşmelerin istediği şekilde sonuçlanmaması durumunda sendikadan istifa edeceğini akatrdı. İşçiler, haklarını alamama durumunda iş yavaşlatmaya gideceğini de belirtiyor. Yine çoğu işçi, konu ile ilgili şikayetini CİMER'e yazdığını ifade ediyor.

TAŞERON İŞÇİLER AYNI YEVMİYEYİ ALMAK İSTİYOR

Edinilen bilgilere göre işçilere asgari ücrete ek olarak belediye tarafından 2021 yılı için yıllık bazda her ay 500 TL ekstra ücret teklif edildi. Yıllık bazda 10 yevmiye alan taşeron işçilere yine belediye tarafından +10 yevmiye teklifi yapıldı. Kadroya geçirilen fakat sosyal haklarından yararlanamayan taşeron işçiler ise kadrolu işçiler gibi yevmiye almak istiyor. Aynı kurumda çalışan, aynı işi yapan işçiler, maaş uçurumunun son bulmasını istiyor. Edinilen bir diğer bilgiye göre ise Konya Büyükşehir Belediyesi'ne taşeron işçiler ile ilgili 2021 yılı için yaklaşık yüzde 20 zam teklifinde bulunuldu.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri