Konya'da tarıma yatırım yapmak için 10 neden

Abdullah Kaya

Konya Türkiye'nin tahıl ambarı,olmasına rağmen ,tarım arzu edilen seviyeye ulaşmaması ister istemez  moralleri  bozsa da inanıyorum ki zaman içerisinde arzu edilen seviyeyi yakalayacaktır. Çünkü aşağıda sıralayacağımız şartlar,tarım için her türlü imkanı sunmaktadır.

**

Konya 40.814 km2 yüz ölçümü ile yurdumuzun en geniş arazi varlığına sahip İli olması ve 1.901.838 ha alanda tarım yapılması, toplam 860.000 ha. büyüklüğünde 149.346 adet hazine arazisinin mevcut olması.

Konya ili, bazı tarımsal ürünler (buğday, arpa, şekerpancarı, havuç, yağlık ayçiçeği, slajlık mısır, yonca (yeşil ot), kiraz, elma, kuru fasulye vb.) ile hayvansal ürünlerin (et, süt, yumurta tavukçuluğu) üretiminde ülkemizin ilk sıralarında yer alması.

İklim ve toprak yapısı olarak meyvecilik, tarla ziraatı, organik tarım ve diğer tarım alt sektörlerindeki yetiştiriciliğe elverişli olması, özellikle ayçiçeği ve mısır gibi yabancı döllenen bitkilerde izolasyona uygun geniş üretim alanlarının varlığı,

Büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin karlı yapılabilmesi için gerekli mera alanlarına (761.461 ha) ve yem bitkisi üretimi için geniş arazilere sahip olması,

Konya ili,7 ile duble karayolu ile bağlanan kavşak niteliğinde olması, yüksek hızlı tren imkanı, uluslar arası havaalanının oluşu, Batı Anadolu'yu Güneydoğu Anadolu'ya bağlayan demiryolunun bulunması, ülkemizin ilk lojistik merkez projesine sahip olması ve Konya Mersin limanı arasında hızlı demiryolu projesinin yakın zamanda hayata geçirilecek olması nedeniyle ulaşım ve yük taşımada kolaylık.

**

İlde bulunan güçlü tarıma dayalı sanayi sektörüne ham madde ve yarı mamul madde temin edilebilmesi, rekabetçi 5 üniversite ile Türkiye'nin tek “Gıda ve Tarım" İhtisas Üniversitesinin varlığı çok önemli

**

Türkiye'nin tarım alet ve makine sektörünün yüzde 65'inin Konya İlinde bulunması,

İlin birçok bölgesinde sulama imkanlarının bulunması, KOP projesi kapsamındaki bölgede toplam 609.299 ha alanın sulamaya açılacak olması. İlde, Konya ovasının sahip olduğu gece- gündüz arası sıcaklık farkları nedeniyle kaliteli tohum üretilmesi ve İlin, tarım teşkilatı, üreticiler ve firmalar arasındaki güçlü işbirliği sayesinde önemli tohumluk üretim merkezlerinden biri olması.

**

Bu şartlar tarımın en yüksek seviyeye çıkması için çok ideal bize düşen ise şartları en iyi şekilde değerlendirmek olmalıdır. O halde Konya ili arazi varlığı Hollanda kadar, Hollanda'nın arım ve hayvancılık  ihracatı Türkiye'nin yaklaşık 5 katı büyüklükte, neden Hollanda'yı yakalayamayalım…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.