Konya'da tarihi çeşme cehalete kurban gitti!

Konya Meram Gödene Mahallesi’nde bulunan Abdülvahid Çelebi Çeşmesi cehalete kurban gitti. Çeşmeyi yıkıp yerine değiştiren ustanın çeşmenin üstüne de kendini adını yazdığı ortaya çıktı

Konya Meram sınırları içerisinde bulunan tarihi Abdülvahid Çelebi Çeşmesi Çeşme Mevlâna Dergâhı Postnişini Abdülvahid Çelebi tarafından Osmanlı Dönemi’nde 1897’de kardeşi Nesibe Hanım için yaptırıldı. Çeşmenin son hali ise görenlerin büyük tepkisini çekti. İş bilmez bir usta tarafından çeşmeyi yıkıp yerini değiştirdikten sonra üzerine de adını yazdı. 

ÇEŞMENİN ÜSTÜNE ADINI YAZDI

Fotoğraf Sanatçısı Ahmet Kuş, yaşanan rezalete tepki göstererek, “Yıllara meydan okuyan çeşme ne yazık ki kendini usta zanneden bir kişinin eline düşmüş. Çeşmeyi yıkıp yerini değiştiren bu şahıs çeşmeyi yaparken belli ki aslına uyduramamış ve üst kısımdaki taşlardan tasarruf etmiş!.. Hatta Mustafa adlı bu şahıs bu faciaya sebep olduktan sonra çeşmenin üstüne bir de “Mustafa ......... Hayratıdır) diye mermer kitabe bile yerleştirmiştir” dedi.

BU KONUYLA İLGİLİ YAKINDAN İLGİLENMELİ

Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun bu konuyla yakından ilgilenmesi gerektiğini dile getiren Kuş, şunları söyledi: “Çeşme tescilli mi değil mi bilmiyorum ama Konya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu inşallah bu işle yakından ilgilenir. Epeyden beri Gödene tarafına gitmediğimiz için çeşmeden haberimiz yoktu. Sağ olsun Ömer Tokgöz’ün Facebook sayfasında yaptığı bir paylaşım vesilesiyle çeşmenin başına gelenlerden haberimiz oldu.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri