Konya'da süt fabrikaları kapasiteyi düşürdü! İnekler kesime gidiyor

Süt üretiminde lider şehir Konya'nın bazı ilçelerinde kapasitede azalmaya giden fabrikalar, üreticinin sütünü almamaya başladı. Mağduriyet yaşayan süt üreticileri, hayvanlarını kesime göndermek için randevu alıyor

Hayvan varlığı ve süt üretim kapasitesiyle Türkiye'ye örnek teşkil eden ve lider olan Konya'da üreticiler büyük mağduriyetler yaşıyor. Bazı ilçelerde fabrikalar, süt almamaya başladı. Sütü günlerce elinde kalan üreticiler oldu. Süt üreticileri, çareyi hayvanlarını kesime göndermekte buluyor. Birçok üretici, üretime küsüyor. Eskisi gibi para kazanamayan ancak sorunları her geçen gün artan süt üreticileri, belirsizliğe son verilmesini istiyor. Bazı ilçelerde ise süt alım fiyatının 1 lira düşürüleceği konuşuluyor.

TEMMUZ AYINDAN BU YANA AZ SÜT İŞLENİYOR!

Kadınhanı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ön, piyasada arz talep dengesinin bozulduğuna dikkat çekti. Rafta süt gitmediği için fabrikaların tıkandığını, işletmelerin tonajları az tuttuğunu belirten Başkan Ön, Kadınhanı'nda birçok süt üreticisinin sütünün alınmadığının altını çizdi.

4 aydır sektörde bir krizin yaşandığını, 2 aydır da krizin derinleştiğini söyleyen Kadınhanı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ön, “Fabrikaların belki kendilerine göre haklı sebepleri vardır ancak süt üreticileri mağduriyet ve belirsizlik yaşıyor. Kazanan yine aracılar oluyor. İyi sütler bırakılıyor. Süt işlemesinde fabrikalar kapasite düşüşüne gitti. Üreticinin sütü açıkta kaldı. Bize üreticilerden talepler geliyor. Birkaç tanesine çözüm üretebildik ama hepsine yetişebilmemiz mümkün değil. Temmuz ayının başından bu yana işlenen süt miktarı aşağı çekildi” dedi.

ÜRETİMDEN UZAKLAŞMAK SEKTÖR ADINA İNTİHAR OLUR!

Bazı yerlerde maliyetlerin çiğ süt alım fiyatını geride bıraktığını dile getiren Başkan Ön, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Artık üretici maliyete bakmıyor. İçinde bulunduğu durumdan dolayı 'sütümüz alınsın yeter' diyor. Üreticiler bizi arıyor. 'Sütümüzü satacağız ama malımızı alan yok' diyorlar. Bu olay, bir anda yaşandı ve tüm süt üreticileri şoke oldu. 'Hayvanlarımı satmak için canbazları aradım' diyen üreticilerimiz var. Hayvanlarını kesime gönderenler, göndermeye çalışanlar var. Bazıları da 'hayvanımı kesime göndersem, yerini dolduramam' düşüncesi içinde. Geçen gün bir kardeşimiz aradı ve 'süt para etmiyor. Ürün elimizde kaldı. Hayvanlarımı keseceğim, etini tüm köye dağıtacağım' diyerek, yaşadığı sıkıntıyı söyledi. Bu kriz ilerledikçe, hayvanların kesimi artacak. Bizim yaşanan problemlere acilen çözüm üretmekten başka çaremiz yok. Ekonomide yaşanan en küçük problem, hep tarım ve hayvancılığı vurur. İlk darbeyi yiyenler de küçük aile işletmeleri oluyor. Üreticilerin üretime küsmemesi gerekir. Süt üreticileri, 2024 yılını gözden çıkardı. Hayvancının üretime küsmesi, sektör adına intihar olur. Damızlık hayvanlar kesime giderse, otomatik olarak et fiyatları yükselir. Sektör daha da çıkmaz hale gelir. İthalatın önü açılır. Yerli üretici, rezillik yaşamaya devam eder. Raf ürünlerinin fiyatı artar.” Kadınhanı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Ön, sütün toza gönderilmesinin de üreticiye fayda sağlamayacağını sözlerine ekledi.

'FİYAT 1 LİRA DÜŞEBİLİR' SÖYLEMİ ÜRETİCİYİ RAHATSIZ ETTİ!

Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran da ilçede üreticilerin sütünün fabrikalar tarafından alındığını, bu konuda bir problemin yaşanmadığını ancak 'fiyatlar 1 lira geri çekilecek' söylemlerinin süt üreticisini kara kara düşündürdüğünü ifade etti.

Başkan Ceran, ayrıca şunları kaydetti: “1 litre çiğ süte 13,5 lira veriliyor. Çekilirse 12,5 TL olacak. Maliyet fiyatı bu. O fiyatlarla üretim yapan sütçüler, sadece ödeyebilirse masraflarını öder. Bizim ilçemizin geçim kaynağı süt üretimi. Olan gerçekten üreticiye oluyor. Süt tozu yapan fabrikalar, üreticiye biraz destek çıksa belirsizlik ortadan kalkar. Üretici süte zam bekliyordu, şimdi 'fiyatlar 1 lira geri çekilebilir' deniliyor. Belirsizlik süt üreticisini mağdur ediyor. Girdi maliyetlerinde şu an için bir artış yok. Sütü az olanlar hayvanlarını kesime gönderiyor. Üretici dişini sıkıyor. İki arada bir derede kaldılar.”

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri