Konya'da su tasarrufu arttı ancak yeterli değil

Kuraklık dolayısıyla yüzde 20 su tasarrufu yapılması gerektiğini duyuran KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün çağrısının kısmen karşılık bulduğu ancak yüzde 10 olarak gerçekleşen tasarruf oranının yeterli olmadığı, artarak devam etmesi gerektiği bildirildi.

Kuraklık dolayısıyla yüzde 20 su tasarrufu yapılması gerektiğini duyuran KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün çağrısının kısmen karşılık bulduğu ancak yüzde 10 olarak gerçekleşen tasarruf oranının yeterli olmadığı, artarak devam etmesi gerektiği bildirildi.

KOSKİ'den yapılan açıklamada, Konya'da bu yıl kurak bir kış mevsimi yaşanması dolayısıyla karşı karşıya olduğu tehlikeye dikkat çekerek yapılan uyarının, vatandaşlarda etkisini göstermeye başladığı belirtildi.

Suda konulan yüzde 20 tasarruf hedefinin yüzde 10 olarak gerçekleştiği, bu tasarruf oranının yeterli olmadığı, artarak devam etmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Geçtiğimiz yılların aynı dönemlerinde yapılan su tüketimleri dikkate alındığında yaklaşık 400 bin metreküp suyun tasarruf edildiği görüldü. Bu yaklaşık yüzde 10'luk bir tasarrufa karşılık geliyor. Kış mevsiminin yıllık yağış ortalaması metrekareye 120 milimetre iken, bu kış Konya'da metrekareye ortalama 67 milimetre yağış düşmüştür. Konya'da yıllık yağış ortalaması 300 milimetredir. Konya, bu ortalama ile Türkiye'nin en az yağış alan bölgelerinden biridir. Hal böyleyken zaman zaman yaşanan kuraklık sebebiyle ortalamanın bile altında kalınabiliyor. Bu yüzden yaşanan kuraklık bazı tedbirleri gündeme getirmekte ve vatandaşlara çeşitli sorumluluklar yüklemektedir. Yapılan tasarruflar sevindirici olmakla birlikte yeterli değildir. Şu an itibariyle Konya'da özellikle kırsalda su kaynaklarımızın hepsi faal durumda. Ancak kurak kış mevsimi sebebiyle kaynaklarımızda ciddi oranlarda azalmalar oldu. Kısa vadede bu durum karşısında en etkin çözüm su israfını önlemek, ihtiyacımız kadar su kullanmaktır."

Şehir merkezinde konulan su kullanımında konulan "yüzde 20 tasarruf" hedefinin sadece yüzde 10 olarak gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, su israfının önlenmesinin kısa vadede insanların kuraklıktan zarar görmesini önleyebileceği bildirildi.

Uzun vadede su kaynaklarını geliştirmek için; yeni su kuyuları açımı ve KOP kapsamında içme suyu temini çalışmalarının devam ettiği vurgulanan açıklamada, "Yaptığımız su tasarrufu çalışmalarında hemşerilerimiz ciddi oranda katılım göstermiş, abone sayımız arttığı halde yıllık su üretimimiz değişmemişti. Aynı hassasiyeti, kırsal başta olmak üzere, bu yaz döneminde de yine hemşerilerimizden bekliyoruz. Şu an itibariyle yüzde 10 tasarruf sağlanmıştır ancak yeterli değildir" ifadelerine yer verildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri