Konya'da su faturası elektrik faturasından daha yüksek geliyor!

Konya'da suya ekim ayında bir zam daha geldi. Şehirde 1 metreküp suyun vergisiz tutarı 18,39 oldu. Su faturaları alışılmışın aksine elektriği geçti. 4 kişilik bir aileye 528 lira su faturası gelirken, aynı aile 380 lira elektrik faturası ödedi.

Hayat pahalılığı artıyor. Temel tüketim ürünleri zamlanırken, vatandaşın alım gücü ise düşüyor. Kira, mutfak masrafı, faturalar vatandaşı hayli zorluyor. Konya'da bir dönem elektrik faturaları, su faturasından yüksek gelirken, şimdi tam tersi bir durum yaşanıyor. Su faturaları, elektriğe göre daha yüksek geliyor. Suyun metreküp fiyatının 3 ayda bir artması, faturaları da şişiriyor. Ekim zammıyla birlikte Konya'da suya yüzde 24 zam yapıldı. Vergisiz metreküpü 14 lira 82 kuruş olan suyun yeni fiyatı 18,39 TL oldu. Konya'da birçok vatandaş, su faturasının yüksek geldiğini söyleyerek, bu duruma tepki gösteriyor.

KULLANIM AYNI FATURA YÜKSEK GELİYOR

Konyalılar, su faturasının elektrik faturasını geçtiğini söyledi. Kullanımın aynı olmasına rağmen, fiyatların birbirini tutmadığını, faturanın bir önceki aya göre daha yüksek geldiğini söyleyen vatandaşlar, “Hayat zaten pahalı. Her şeyin fiyatı arttı. Faturalar zaten bizlere ağır geliyor. Su faturalarının yüksek gelmesi, bütçemizi zorluyor. Konya'da su faturası önceden bu kadar yüksek gelmezdi. Kullanım aynı, fatura daha kabarık geliyor. Zorlanıyoruz” dedi.

TÜKETİCİLER BİRLİĞİ: VATANDAŞA YÜK OLMAMAK GEREKİR

Tüketiciler Birliği Konya Şube Başkanı Mustafa Dinç, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu. Dinç, KOSKİ'nin özel kanunla kurulmuş bir şirket olduğunu, kâr amaçlı olmadığını söyledi. Kurumun yatırımlarını yapabilmek için belli bir maliyet hesabı yapacağını, burada da yüzde 10 kâr marjı konulacağını belirten Dinç, “KOSKİ'nin maliyeti elektrik, bakım ve onarım maliyetidir. Suya yüzde 24 zam geldi Konya'da. Elektriğe böyle bir zam gelmedi. Hesaplamaların daha dikkatli yapılması gerekir. Vatandaşa yük olmamak lazım. Su temel ve insani bir ihtiyaç. Herkes kullanıyor. Daha kolay ulaşılabilir olması gerekir. Ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlara özel çalışmalar yapılmalı, belli miktara kadar su ücretsiz verilmeli.”

3 AYDA BİR DÜZENLİ OLARAK SUYA ZAM GELİYOR

Son zamdan önce en son temmuz ayında suya zam gelmişti. Temmuz ayından önce de nisan ayında zam gelmiş, o dönemde suyun metreküp fiyatı 3 lira 80 kuruş artmıştı. Mesken aboneler için yılın ilk döneminde suyun metreküpü 12 lira 70 kuruştan satılıyordu. 2023 yılının ocak ayında da suya yüzde 45 oranında zam yapılmıştı.

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (20)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ekonomi Haberleri