Konya’da şivlilik coşkusu yaşanacak

Konya'da her yıl geleneksel olarak yaşanan şivlilik heyecanı başladı. Özellikle çocukları sevindiren ve 3 ayların başlangıcıyla birlikte kutlanan şivlilik için belediyeler de kolları sıvadı

Konya'ya özgü bir gelenek olan ve yıllardır devam ettirilen Şivlilik, bu yıl da heyecanla yaşanacak. Özellikle çocukları sevindiren şivlilik, her yıl Regaib Kandilinin gelişiyle kutlanıyor. 3 ayların başlangıcıyla birlikte kutlanan şivlilik için Konya Büyükşehir Belediyesi ve merkez ilçe belediyeleri de hazırlık yaptı. Önceki yıllarda pandemiden ötürü etkinlikler kısıtlanarak düzenlenmişti. Fakat bu yıl sevindirici haber geldi. Konya Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz yıl 20 bin dağıtılan şivlilik paketi sayısını bu yıl 100 bine çıkardı. Şivlilik ayrıca 2 Şubat Çarşamba günü fener alayı ile başlayacak. 3 Şubat Perşembe günü de çocuklar şivliliklerini toplayacak. Bunlarla birlikte çocuklar şivlilik günü ev ev gezerek kendileri için hazırlanmış çikolata, şeker gibi ürünleri de toplayacak. 

ŞEHİRDE ŞİVLİLİĞE ÖZEL HAZIRLIK 

Konya’da şivlilik için tezgâhların da renklendiği gözlemleniyor. Şivlilik gününe özel oluşturulan reyonlarda çikolata, gofret, şekerleme gibi ürünler vatandaşlarla buluşuyor. Her sene üç ayların başlangıcında iki sevincin bir arada yaşandığı fener alayı ve şivlilik ile çocukların büyük bir sevinç yaşayacağı aşikâr. Konyalı çocuklar gün boyu kapı kapı gezerek torbalarını doldurmanın heyecanını yaşayacak. Şivlilik bu yıl da çocukların unutamayacağı bir gün olacak. 

BÜYÜKŞEHİRDEN ŞİVLİLİĞE ÖZEL ÇALIŞMA

Konya Büyükşehir Belediyesi geçtiğimiz yıl ‘sivlilik.konya.bel.tr’ internet adresinden başvuruda bulunan 6-10 yaş arasındaki 20 bin çocuğa şivlilik çantasını ulaştırmıştı.

Bu yıl da 100 bin şivlilik çantasının çocuklarla buluşturulacağı duyuruldu. Yapılan açıklamaya göre Konya şivlilik başvuruları 1 Şubat Salı saat 20.00’de “sivlilik.konya.bel.tr” adresinden başvuruda bulunacak 5-10 yaş arasındaki (2012-2017 doğumlu) ilk 100 bin çocuk, şivlilik hediye kutusunu almaya hak kazanacak. Başvuruda ilk 100 bine giren çocuklara hediye kutuları kargo ile gönderilecek.

Büyükşehir Belediyesi tarafından dağıtılacak çantalarda yer alan malzemeler ise şu şekilde: Ahşap denge oyunu, kelime oyun kartı, bambu çubukları seti, boyama seti, yapboz, kuruyemiş, sütlü çikolata, meyve sulu şeker, çikolatalı kek. 

SELÇUKLU BELEDİYESİ’NDEN DEV ORGANİZASYON 

Selçuklu Belediyesi 2-6 Şubat tarihleri arasında düzenleyeceği "Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali'yle çocuklara unutamayacakları bir anı bırakacak. Festival boyunca düzenlenecek  birçok etkinlikten çocuklar kadar aileleri de istifade edecek. Selçuklu Kongre Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı çocukların aileleri ile birlikte fazlasıyla memnun kalacağı birbirinden değerli birçok konferans,müzikaller,etkinlikler,gösteriler ve programların yer aldığı "Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali" manevi iklimin baharı olan üç ayların gelişini büyük bir coşku ile karşılayacak.

2 Şubat Çarşamba günü başlayıp 6 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek olan "Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali" sabah 10:00 akşam 22:00 saatleri arasında misafirlerini ağırlayacak. 5 gün boyunca devam edecek olan festival programının gündüz kuşağında Elif'in Düşleri, Rafadan Tayfa, Keloğlan, Niloya, Kukuli" gibi TRT Çocuk kanalının sevilen karakterleri sahne alacak.  Öğle kuşağında ise ebeveynlere yönelik alanında uzman yazarlar tarafından çocuk gelişimi ve çocukların başarısına yönelik konferanslar verilecek. Bu kapsamda festivalde; Alişan Kapaklıkaya,Ender Saraç, Ahmet Şerif İzgören, Saniye Bencik Kangal, Mehtap Kayaoğlu, Sıtkı Aslanhan, Esra Coşkun, Lemi Filozof, Özgür Bolat, Melih Tuğtağ gibi isimler konferans ve söyleşiler gerçekleştirecek. 5 gün boyunca dolu dolu  devam edecek festivalde katılımcılara birçok ikram ücretsiz olarak sunulacak.

ÇOCUKLARIMIZIN UNUTAMAYACAĞI BİR ŞİVLİLİK FESTİVALİ OLACAK"

Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali'nin dolu dolu yaşanacağını ve şivlilik geleneğinin gelecek nesillerle aktarılmasına bir katkı olacağını ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı:  "Manevi iklimimizin baharı olan üç ayların gelişini büyük bir coşku ile karşılayacağımız Konya'mızda,yüzyıllardır süregelen şivlilik geleneğimizi kültür ve sanatın kalbinde Selçuklu Kongre Merkezinde çok zengin bir içerikle hazırlanmış "Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali" etkinlikleriyle kutlamış olacağız. Bu kültürel ve manevî mîrâsı, gelecek nesillere aktarma gibi kutsal bir görevin getirmiş olduğu sorumlulukla sizler için Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali'ni hazırladık. Selçuklu Şivlilik Çocuk Festivali'nde eğlence dolu etkinlikler, birbirinden değerli isimlerle söyleşiler, eğitici atölye çalışmaları, gösteriler, konserler, ikramlar ve unutulmaz hatıralar biriktireceğiniz birçok program sizleri bekliyor. Bu vesileyle hem çocuklarımızı mutlu etmek hem de mübarek  ayları ailece sevinç içerisinde karşılayıp, birlik ve beraberlik ruhuyla ecdâdın bize bıraktığı kültürel mirası nesilden nesile aktaracağız. Festival alanında doyasıya eğlenmenizi; rahmet, bereket ve mağfiret dolu bir üç aylar geçirmenizi temenni ediyorum. Şivliliğimiz kutlu olsun”  şeklinde konuştu.

ŞİVLİLİK NEDİR?

Şivlilik, Receb ayının ilk gününde kutlanır. Konya’ya özgüdür. Bu gün Konya’da 'İlk Namaz' olarak da adlandırır. Şivlilik günü akşam namazından sonra çocuklar, anne-babalarıyla beraber sokaklara çıkarak, mahalle büyüklerinin uygun bir alanda ateş yakmasını bekler. Yakılan ateşin etrafında toplanan çocuklardan bazıları ateşin üzerinden atlar. Eğlence ve kutlamalar gecenin ilerleyen saatlerine kadar devam eder. Çocuklar, Regaib Kandili günü ise sabah erkenden kapı kapı dolaşıp şeker ve çikolata toplar. 

EYYÜB KARAKUZU


 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri