Konya'da serinlemek için bunu yapmayın! Ölümle bitiyor!

Havaların ısınmasıyla birlikte, boğulma haberlerinde de bir artış yaşandı. Son bir hafta içinde Seydişehir, Güneysınır ve Karaman'dan boğulma haberleri geldi. Serinlemek için suya giren 4 kişi hayatını kaybetti

Seydişehir ve Güneysınır'da 17 yaşındaki 2 genç, Karaman'da ise 8 ve 11 yaşındaki iki kardeş akıntıya kapılarak can verdi. “Barajlara, göletlere ve sulama kanallarına girmeyin” uyarılarına rağmen bu tarz hadiselerin hala yaşanıyor olması, toplumu derinden üzüyor.

BİR ANDA SUYUN İÇİNDE ÇIRPINDI

Seydişehir'de arkadaşları ile baraja gezmeye giden ve serinlemek amacı ile baraja giren genç boğuldu. Olay, ilçeye bağlı Gökçehüyük Mahallesi'nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Muhammed Nur Mustafa (17) üç arkadaşı ile birlikte Gökçehüyük Barajı'na gezmeye gitti. Serinlemek amacıyla baraja giren Muhammed Nur Mustafa bir anda suyun içerisinde çırpınmaya başladı. Durumu gören arkadaşları Mustafa’yı kurtaramazken, durumu hemen yetkililere haber verdi. Olay yerine ambulans ve kurtarma ekibi sevk edildi. Gencin cansız bedeni yapılan çalışmayla Konya’dan gelen dalgıç ekibi tarafından çıkarıldı. Bu sırada Muhammed Nur Mustafa’nın yakınları sinir krizi geçirdi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

SERİNLEMEK İÇİN GÖLETE GİRDİ

Güneysınır'da ilçesinde serinlemek için gölete giren 17 yaşındaki genç, boğuldu. Cesedi sudan itfaiye dalgıçları çıkarttı. Olay, Konya’nın Güneysınır ilçesinde meydana geldi. İddiaya göre; serinlemek için Aydoğmuş Göletinde giren Y.M. (17), bir süre sonra gözden kayboldu. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler gence ulaşamayınca Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı Su altı Arama ve Kurtarma ekiplerinden yardım istendi.Kısa sürede olay yerine ulaşan ekipler Y.M’nin cesedini buldu. Ceset sudan dalgıçlar tarafından çıkartıldı. İncelemelerin ardından Y.M’nin cansız bedeni otopsi için morga kaldırıldı. Olayla ilgili başlatılan soruşturma sürüyor.

2 KARDEŞ AKINTIYA KAPILDI

Karaman'ın Ayrancı ilçesinde oyun oynarken sulama kanalına düşen kardeşi ile onu kurtarmak için kanala atlayan ağabeyi boğuldu. Alınan bilgiye göre, Enes (11) ve Mahmut Atmaca (8), arkadaşlarıyla ilçeye bağlı Saray köyü yakınındaki sulama kanalı kenarında top oynamaya başladı. Bu sırada sulama kanalına topun düşmesinin ardından Mahmut Atmaca da kanala düştü.Kardeşinin akıntıya kapıldığını gören Enes Atmaca da onu kurtarmak için kanala atladı. Ağabey ve kardeşinin suya kapıldığını gören arkadaşları köye giderek, durumu ailelerine bildirdi.Bölgeye AFAD ve jandarma ekipleri sevk edildi. Köylülerin de katıldığı arama faaliyetleri sonucunda yaklaşık iki saatlik çalışmanın ardından Mahmut Atmaca'nın cesedi kaybolduğu yerin yaklaşık 3 kilometre ilerisinde bulundu. Bu sırada Ayrancı Barajı'nın kapakları kapatılarak, suyun akışı engellendi. Ağabey Enes Atmaca'nın cesedi ise kaybolduğu yerden yaklaşık 15 kilometre ilerisindeki Ambar köyü yakınlarında bulundu.Çocukların aileleriyle, Saray köyündeki akrabalarının yanına geldiği öğrenildi. Cesetler otopsi için Ayrancı Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

FARKINDALIĞIN VE BİLİNCİN ARTMASI GEREKİR

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Cevdet İşbitirici, “Yüzme sezonunun içerisinde bulunduğumuz bu günlerde, İlimizde vatandaşlarımızın serinlemek için girdikleri başta göl, gölet, baraj ve kanal alanları olmak üzere su birikintileri gibi yerlerde meydana gelebilecek muhtemel boğulma olayları ve can kayıplarının önlenebilmesi için, Konya büyükşehir belediyesi itfaiye dairesi başkanlığı tarafından 2013 yılında 1 eğitmen 8 dalgıçtan oluşan 9 kişilik bir sualtı ve su üstü arama kurtarma ekibi kuruldu” dedi. Bilgilendirme amaçlı daire başkanlığı olarak çalışmalarını devam ettirdiklerini aktaran İşbitirici, her fırsatta gençleri ve ailelerini uyardıklarını ifade etti. “Yaz artış gösteren boğulma olaylarının yaşanmasını istemiyoruz. Bir çocuğumuzun, gencimizin ve kardeşimizin canı bizler için çok kıymetli” diyen İşbitirici, şunları kaydetti: “Göletlere veya sulama kanallarına girme konusunda farkındalığın ve bilincin artırılması gerekir. Biz de bu anlamda çalışmalarımızı yapıyoruz. Vatandaşımızın arama ve kurtarma ekipleri gelene kadar yapması gerekenler konusunda da bilgisinin olması gerekir. Yani her bir vatandaşımızın, can kurtarmak adına ilk yardımı bilmesi gerekir.”

GENÇLERİN ENERJİSİ BAŞKA ALANA YÖNLENDİRİLMELİ

Konya İHH İnsani Yardım Derneği Arama Kurtarma Sorumlusu Fatih Mızırak da şunları kaydetti: “Yasaklar bizim ülkemizde dinlenmiyor. Sulama kanallarına ve göletlere dalgıçlarımız bile emniyetle iniyorlar. Çünkü su akıcı ve bataklık. Gençlere bunu anlatmaya çalışıyoruz ama bilinçsizlik çok fazla. Köylerde bilgilendirmelerin yapılması gerekir. Gençlerimiz heyecan yaşamak istiyorlar. Onların bu heyecanlarını ailelerin bastırmaması gerekir. Aileler, çocuklarının bu enerjisini başka yere yönlendirmesi gerekir. Kamp, izcilik, doğa sporları olabilir. Zaten enerjisini boşaltan, bilinçli bir genç göle, sulama kanalına girmez.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (2)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri