Konya Meram’ın yeşil kalan son bölgelerinden olan Kovanağzı Mahallesi’nde imar dönüşümü tartışması yaşanıyor. Konya Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu’ndan askıya çıkarılan imar planı kabul edilir ise tek ve 2 katlı müstakil evlerden oluşan bölge, yerini 5-6 katlı apartmanlara bırakacak. Mahalle halkı ise ikiye bölündü. Bir kısım mahalleli yeşil dokunun ve müstakil ev tarzı yapılaşmanın korunması için mücadele ederken diğer kesim ise oturdukları evlerin kaybolacağı korkusu ile askıdaki imar düzenlemesinin iptalini talep ediyor.
DAHA ÖNCE ‘YEŞİL DOKU’ İÇİN İPTAL EDİLMİŞTİ
Konya Büyükşehir Belediyesi’nin askıya çıkardığı Kovanağzı Mahallesi ve Yenişehir Mahallesi’nin bir bölümünü kapsayan 1/25.000 ve 1/5000 ölçekli nazım imar planına göre bölgedeki nüfus yoğunluğu artırılacak. Düzenlemeye gerekçe olarak “Artan nüfusa karşılık
yeterli konut stokunun bulunmaması” gösterildi. Yoğunluk artışı hedeflenen imar düzenlemesine göre Meram’ın yeşil dokusunun son örneklerinden olan Kovanağzı’nda betona dönüşümün hızlanacağı öngörülüyor. Benzer bir imar düzenlemesi 2018 yılında da yapılmaya çalışılmış, vatandaşların yoğun itirazları neticesinde askıdaki plan “Bölgenin mahalle dokusunu bozacağı, yürürlükteki imar planının yaşam kalitesi açısından uygun olduğu” gerekçesiyle iptal edilmişti.
DEPREM SONRASI MÜSTAKİL EVLERE RAĞBET ARTTI
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 büyüklüğündeki depremde 10 binlerce kişi yaşamını yitirmişti. Deprem sonrası, kamuoyu dikey mimarinin zararlarını konuşmuş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere yatay mimari vurgusu yapılmıştı. Ayrıca deprem sonrası özellikle müstakil ve 1-2 katlı evlere vatandaşların yoğun teveccühü oluşmuştu. Askıda olan plan dahilindeki alanlarda da müteahhitler bu tercihten dolayı 1-2 şer katlı villalar yaptı. Pek çok vatandaş da yürürlükte olan imara göre evlerine milyonlarca para harcayıp, belediye onayı ile evlerini inşa etti. Askıdaki düzenleme ile bu yapıların yıkılması gündeme geliyor.
HALK İKİYE BÖLÜNDÜ FAKAT TALEP AYNI
Meram Kovanağzı Mahallesi’nin kaderini etkileyecek olan askıdaki imar düzenlemesine halk ise her yönden karşı çıkıyor. Askıdaki planın rapor bölümünde konut yoğunluğu 220 kişi / hektar olarak açıklandı. Bu rakamın karşılığının ise 1/1000 ölçekli nazım imar planında 1.00 veya 1.20 emsal olarak uygulanacağı düşünülüyor. Mevcut 400-500 metrekare arsalarında 2-3 katlı evde oturan halk, düzenleme sonrası emsal değer ile maksimum 1 ev alabileceğini, dolayısı ile elindeki kazanımları kaybedeceğini düşünerek planın iptalini istiyor. Mahallesindeki yatay mimariyi ve yeşil dokuyu korumak isteyen bir kesim mahalleli de, “Mahalle huzurumuzu bozmayın, bahçeli evlerimizde huzurla yaşamak istiyoruz. Zor imkanlarla yaptığımız evleri belediye izni ile inşa ettik. Kazanımlarımızı elimizden almayın” diyerek planın iptal olmasını talep ediyor.
BİR ‘HATA YAPTIK’ DAHA OLMASIN!
Kovanağzı bölgesine TOKİ tarafından yapılan konutlar da yüksekliği ve yeşil dokuya verdiği zararlar ile tartışma konusu olmuştu. Ahmet Sorgun da AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı döneminde yaptığı bir konuşmasında Kovanağzı TOKİ konutlarını kast ederek, “Akyokuştan baktığımız zaman bu yüksek yapıları görünce içim kan ağlıyor” demişti.
SEL VE TAŞKIN BÖLGESİNE YAPILAŞMA OLMAMALI
Konya tarihi ile ilgili araştırmalar yapan Ali Işık, bir makalesinde Meram’ın güneydoğusuna düşen ve Lalebahçe’nin aşağı taraflarından başlayıp da Karaman yoluna kadar uzanan yörenin, Meram Deresi’nin taşkınları sebebiyle “Selbasan” adını aldığını ifade ediyor. Konya’nın, zaman zaman da korkunç sellere maruz kaldığını belirten Işık, yazısında bu sellerin sıklığından Konya halkının ‘Konya selden, Niğde yelden…; Konya’nın ölümü sudan’ gibi serzenişler yaptığını ve zamanla darbımeseller hâline dönüştüğünü ifade ediyor. Selbasan olarak adlandırılan bölgeye 5-6 katlı imar düzenlemesinin getirilmesinin ileride ne gibi vahim sonuçlar doğuracağı ise endişe uyandırıyor.
HABER MERKEZİ