Konya’da seçim günlüğü

Oy kullanma işlemi Konyada dün sabah saat 08.00 ile 17.00 arası gerçekleşti. Vatandaşlar sıra beklememek için sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları binalara gitti. Parmak boyama işleminin kaldırılması vatandaşları memnun ederken, seçmenler

Konya'da oy verme işlemi saat 08.00 itibariyle başladı. Oy kullanma işlemi öncesi görevliler, sandıkları tek tek kontrol edip mühürledi. Vatandaşlar sabahın erken saatlerinden itibaren oy kullanacakları okullara geldi. Bazı vatandaşların oy verme işlemi başlamadan önce okul bahçesine geldikleri görüldü. Vatandaşlar, sıra beklememek için sabahın erken saatlerinde geldiklerini ifade etti. Saatlerin ileriye alınması nedeniyle bazı vatandaşlar da oy kullanma işlemine 1 saat geç başladı. Seçmen kağıdını getirmeyen vatandaşlar, salonlardaki listeden isimlerini bularak oy kullanmak için sıraya girdi. Büyükşehirlerde oturan seçmenler, il genel meclisi üyeliği, büyükşehir belediye başkanlığı, ilçe belediye başkanlığı, belediye meclisi üyeliği, mahalle muhtarlığı için oy kullandı.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ’NDE SEÇİM MESAİSİ
Yerel yöneticilerini seçmek isteyen vatandaş TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı ve nüfus kayıt örneği alabilmek için seçim gününde de mesai yapan nüfus müdürlüklerine akın etti. Yüksek Seçim Kurulu, mahalli seçimlerde oy kullanabilmek için TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı veya nüfus kayıt örneği şartı getirdi. Oyunu kullanmak isteyen vatandaş da nüfus müdürlüklerine hücum etti. Seçimlerden önceki son 15 gün içerisinde ülke genelinde milyonlarca seçmen ya TC kimlik numaralı nüfus cüzdanı çıkarttı ya da nüfus kayıt örneği. Nüfus Müdürlükleri de vatandaşın oy kullanabilmesi için seçim günü mesai yaptı. Mesai sabah 8: 30’dan akşam 17: 00’a kadar devam etti. İşini son güne bırakan vatandaş da müdürlüklere akın etti. 15 içerisinde Selçuklu da 9 bin 330 kişinin nüfus cüzdanı yenilenirken 15 bin kişiye de nüfus kayıt örneği çıkartıldı.   
SEÇMEN SAYISI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ARTTI
Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi nedeniyle Konya’daki seçmen sayısı önemli ölçüde arttı. Konya'da bu seçimlerde seçmen sayısı 1 milyon 312 bin 699 idi. 2004 seçimlerinde ise seçmen sayısı 1 milyon 175 bin 91’di. 2004 seçimlerinde katılım oranı yüzde 83 düzeyinde gerçekleşti. 2007 seçimlerinde ise seçmen sayısı 1 milyon 184 bin 786 olarak belirlenmişti. Konya ilçeleri arasında en fazla seçmen ise Selçuklu ilçesinde bulunuyor. Selçuklu'da 315 bin 706 seçmen oy kullanacak. Selçuklu'yu 199 bin 777 seçmenle Meram ilçesi takip ediyor.
PARMAK BOYAMA İŞLEMİNİN KALKMASI VATANDAŞI MEMNUN ETTİ
Seçmenlerin parmaklarının boyanması uygulamasından vazgeçilerek, T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeyle oy kullandı. Üzerinde T.C Kimlik Numarası bulunan bir belgeye sahip olmayan vatandaşlar ise nüfus dairelerinden aldıkları ''nüfus kayıt örneği''ni geçerli kimlikleriyle birlikte ibraz ederek oy verdi. Vatandaşlar, parmak boyama uygulanmasından vazgeçilmesinden memnun kaldıklarını söyledi.
HUZUREVİ’NDE OY VERME TELAŞI
Dün seçim heyecanının yaşandığı bir başka kurum ise Huzurevi idi. Huzurevi’nde kalan yaklaşık 300 seçmenin yanı sıra Köyceğiz Mahallesinde ikamet eden 250 civarında seçmen oylarını Huzurevi’nde görevlendirilen iki ayrı sandıkta kullandı. Huzurevinde kalan yaşlılar oylarını seçim sandığında görevli memurların yardımı ile kullanırken, birçok yaşlı ise oy kullanma işleminin ardından imza atmak yerine parmak basmayı tercih etti. Huzurevinde barınan ancak yatalak oldukları ve bilinçleri yerinde olmayan yaşlılar ise oy kullanmadı.
OY SANDIĞI İLE ERKEN TANIŞTILAR
Oy kullanmaya gelen bazı anne babalar ise oy zarflarını sandığa çocuklarına attırdı. Anne babalar havanın iyi olmasını da fırsat bilerek okullara çocukları ile birlikte geldi. Bazı çocuklar okul bahçesindeki parkta eğlenmeyi tercih ederken bazı çocuklar ise anne ve babaları ile birlikte sandık başına geldi. Annesi ile sıra bekleyen minikler daha sonra anne ve babasının oy pusulalarını sandığa kendileri attı. Miniklerin oy kullanması içen çevrede ki vatandaşlar tarafından, ‘Oy sandığı ile küçük yaşta tanıştılar’ esprisine neden oldu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri