Konyada piknik sezonu açıldı

Havanın ısınması ve güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile birlikte piknik sezonu açıldı

Havanın ısınması ve güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile birlikte piknik sezonu açıldı. Özellikle bugün, yani halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen Hıdırellez günü piknik ve mesire alanları dolup taşacak

Baharın gelmesi ve güneşin sıcak yüzünü göstermesi ile birlikte piknik sezonu da açılmış oldu. Özellikle hafta sonlarında piknik alanları dolup taşıyor. Ailesi ve arkadaşları ile birlikte şehir merkezinden uzaklaşarak, bir haftanın yorgunluğunu ve stresini atmak isteyenler, piknik yerlerinde yoğunluk oluşturuyor. Peki Konya’da piknik nerede yapılır? Herkes tarafından bilinen belli başlı yerlerin dışında son dönemde yapılan yeni parklar ile birlikte piknik alanlarının sayısı arttı. Fakat bu artışa rağmen piknik yerlerindeki yoğunlukta bir eksilme olmadı. Üzerinden koca bir kış geçmiş olan park ve bahçelerde bahar dönemi hazırlıkları halen devam ederken, bazı parklarda çevre kirliliği, havuzların çöp kuyusuna dönmüş olması ve bakımsızlık dikkat çekiyor.

PİKNİK İÇİN NEREYE GİDİLİR?

Birçok vatandaş da şehir merkezindeki piknik yerlerine gitmek yerine şehirden uzak bir yerlere gidip buralarda dinlenmeyi tercih ediyor. İşte Konya’da piknik yapılabilecek yerler:

MERAM DERESİ

Altınapa Barajı’ndan gelen Meram Deresi etrafındaki çamlıklar, çay bahçeleri, piknik alanları ve dinlenme tesislerinden oluşan bir mesire yeridir. Yazın en sıcak günlerindeki serin, esintili ve çam kokulu havası, akarsuyu, gül bahçeleri ve ormanlık alanlarıyla yerli ve yabancı misafirlerin dinlenme yeri olmuştur. Meram’daki bu güzel mesire alanı Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sine de konu olmuştur. Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, “Peçevi şehrinin Baruthane mesiresi, Kırım’ın Sudak Bağı, İstanbul’un 175'ten fazla bahçe ve yanında gülistanları, Tebriz'in Şehcihan Bağı, bu Konya’nın Meram mesiresinin yanında bir Çemenzâr bile değildir” demiştir.

KOZAĞAÇ PİKNİK ALANI

Meram'da Seydişehir Çevre Yolu’nu geçtikten sonra Hatıp Caddesi üzerinde bulunuyor. Kozağaç Parkı'na, Kayalıpark veya Alaeddin Tepesi'ndeki otobüs duraklarından Kozağaç otobüsüne binerek gidebilirsiniz. Türlü ağaçlarla bezeli, süs havuzları olan bu parkta gölgede piknik yapmanın tadını çıkarabilirsiniz. Konya’nın en büyük parklarından biri olan Kozağaç Parkı, özellikle temiz havası, geniş park alanı, mangal yakmaya uygun ortamları ve çocuk oyun alanları ile en çok tercih edilen parklar arasında yer alıyor.

DUTLU KIRI PARKI

Dutlu Kırı Parkı, Meram ilçesi sınırlarında, şehir merkezinin biraz dışındadır. Dutlu Kırı Parkı’nda spor tesisleri, piknik alanları, koşu ve yürüyüş parkurları bulunmaktadır. Hem piknik hem de spor yapmak isteyenler için ideal bir yer olan Dutlu Kırı Parkı da piknik yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerler arasında bulunmaktadır.

ALAEDDİN TEPESİ

Şehrin merkezinde bulunan Alaeddin Tepesi alelade bir toprak yığını olmayıp bir iskan yeri (Hüyük) olduğu, bu iskanın Bakır Devrine kadar ulaş­tığı arkeolojik araştırmalar neticesinde anlaşılmış­tır. Dünyanın en büyük göbeği olma unvanına da sahip olan Alaeddin Tepesi, belediye tarafından ağaçlandırılmış, çay bahçeleri ile birlikte şehre bir mesire yeri kazandırılmıştır.

ÇAYIRBAĞI MAHALLESİ

Şehir merkezine 20 kilometre uzaklıkta olup doğal güzelliği ile ünlü mesire yerlerindendir. Yerli ve yabancı turistlerin dolup taştığı Çayırbağı suyunun civarı güzel bir mesire yeri olmasının yanında tatlı billur suyunda şehrin tatlı su ihtiyacını karşılamakta önemlilik arz etmektedir. Bu güzel mesire yerinde herhangi bir tesis kurulmamış ancak, Çayırbağı doğallığını korumuştur. Çayırbağı, Meram’ın bir mahallesi olduktan sonra belediye otobüsü seferleri koyulmuştur.

AKYOKUŞ PARKI

Meram’da bulunan piknik alanlarından bir tanesi de Akyokuş Parkı’dır. Akyokuş Parkı Beyşehir Yolu üzerinde bulunmaktadır. Takkeli Dağ’ın hemen yamacında bulunan park yeri Konya’yı ayaklarınızın altına sermektedir. Temiz havası ve güzel manzarası ile bilinen Akyokuş, gece ayrı, gündüz ayrı bir güzelliğe sahiptir. Akyokuş’ta Büyükşehir Belediyesi tarafından kısa bir süre önce çalışma yapılmış ve park yerleri yeniden düzenlenmiştir.

MERAM HOBİ BAHÇELERİ

Meram Hobi Bahçeleri, Meram Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından Karahüyük Mahallesi’nde yapılmıştır. Hobi bahçesinde vatandaşlar bir sözleşme ile kendilerine geçici mülk edinmekte ve burada bahçe ve toprak ile uğraşmaktadır.

KARATAY ADALET PARKI

Karatay Belediyesi tarafından yaptırılarak hizmete sunulan Karatay Adalet Parkı da özellikle yaz döneminde piknikçilerin uğrak mekanlarından bir tanesi olmuştur. İçinde minyatür Boğaz Köprüsü ve Mevlana Müzesi’nin de bulunduğu Adalet Parkı, şehir merkezinde bulunan en büyük parklardan bir tanesidir. Konya’nın en güzel parklarından biri olan Adalet Parkı’nda kış mevsiminin ardından bir bakım çalışması yapılmaması dikkatlerden kaçmıyor. Çevreye atılan çöplerin toplanmaması ve havuzun da kirli olması vatandaşın tepkisini çekiyor. Ayrıca engelli vatandaşlar da bu tür parklara gelerek piknik yapıyor. Ancak birçok park yerinde kendilerinin düşünülmediğini belirten engelliler, park yerlerinin engellilerin de kullanabileceği şekilde dizayn edilmesini istiyor.

OLİMPİYAT PARKI

Taşra Karaaslan Üzümcü Mahallesinde yapımı tamamlanan Karaman yoluna bin 200 metre uzaklığında Karaaslan Villaları bitişiğinde 161 bin 900 metrekarelik Karatay’ın en büyük parkı olma özelliğini taşıyan Olimpiyat Parkı tamamlanarak açılacağı günü bekliyor. 100 bin metrekare çim alanının haricinde Osmanlı bahçesi, Uzakdoğu bahçesi, batı bahçesi ve çocuk oyun bahçeleri, go-kart pisti, otopark, müzikle hareket eden ışıklı havuzlar ve birçok aktivitenin yer alacağı olimpiyat parkında vatandaşların bir taraftan ata binebileceklerini, bir taraftan bisikletleri ile gezinti yaparak yürüyüş yapabileceklerini dile getirerek en önemlisinin de fairplay müzesinin içinde bulunduğu seyir kulesinden Olimpiyat Parkı rahatlıkla izlenebiliyor.

HOBİ BAHÇELERİ

Ereğli Çevre Yolu üzerinde bulunan 800 parsel ve Karaaslan Mahallesinde hizmet veren 252 parsellik Hobi Bahçelerinde her parsel sahibine tahsis edilen 200 metrekarelik alanda domates, biber, patlıcan, salatalık, fasulye gibi birçok ürünü yetiştirme fırsatı bulan vatandaşlar, doğa ile iç içe olmanın huzuruyla, hem aile bütçesine katkıda bulunuyor hem de kendi yetiştirdiği ürünleri tüketme imkanı buluyor. Sıkı yapılaşma ve Büyükşehirde yaşamanın getirdiği yoğun stresi ortadan kaldırmak amacıyla oluşturulan Karatay Belediyesi Hobi Bahçeleri özellikle memur, işçi, esnaf ve emekli vatandaşların yanı sıra toplumun her kesimi tarafından kullanılırken, hobi bahçelerini daha çok emekliler tercih ediyor.

SELÇUKLU, KAYACIK BİRLİK PARKI

Konya-Ankara karayolunun 20. kilometresinde bulunan Birlik Parkı, temiz havası ve yeşil dokusu ile dikkat çeken ve özellikle hafta sonları dolup taşan bir yerdir. Hafta sonunda buraya gelenler hemen her ağacın altında bir aileyi görebilir.

RAHMET ORMANLARI

Rahmet Ormanları, Yazır Mahallesi’nde bulunan yapay bir ağaçlandırma sahasıdır. Buradaki ağaçlandırma sahasına dikilen ağaçların büyümesi ile birlikte burası özellikle bölge halkı için dinlenilecek, yeşilin ve temiz havanın tadı çıkarılabilecek bir yer haline gelmiştir. Piknik yapmaya oldukça müsait bir ortama sahip olan Rahmet Ormanları da hafta sonunun uğrak mekanlarındandır. Ayrıca Selçuklu ilçesinde Selahaddin Eyyubi Parkı, Bosna Hersek Parkı, Yazır Parkı, Muhammed İkbal Parkı gibi çok sayıda park da bulunmaktadır.

İLÇELER DE PİKNİK ALANLARI AÇISINDAN ZENGİN

Konya şehir merkezinde olduğu kadar ilçelerde de piknik alanları var. Birçok ilçedeki piknik alanları ise doğal güzellikleri ile ilgi çekiyor. Bunlar arasında Beyşehir Gölü kıyısı, Beyşehir yolu üzerindeki Kızılören köyü, Seydişehir yolu üzerindeki Bulumya, Hadim ilçesi sınırlarındaki Yerköprü Şelalesi, Derbent ilçesindeki ormanlık alanlar da bulunuyor.

RASİM ATALAY














İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri