Konya'da önümüzdeki iki aya dikkat! O hastalık geliyor

Uzm. Dr. Güzide Kurt, Okulların açılacağını, eylül veya ekim gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşılacağını söyleyerek velilere uyarıda bulundu

Okulların açılacağını, eylül veya ekim gibi üst solunum yolu hastalıklarıyla karşılaşılacağını söyleyen Uzm. Dr. Güzide Kurt, “Pandemi sonrası kurallara uymadık. Tedbiri elden bıraktık. Özellikle çocuklarınızı okula başlamadan önce bir hekime muayene ettirin” dedi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika kıtasında görülen ve maymun çiçeği olarak da bilinen mpox virüsü nedeniyle küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Birçok vatandaş, “Acaba yine pandemi sürecine geri mi dönüyoruz” endişesine kapıldı. Türkiye'de şu ana kadar maymun çiçeği virüsüne rastlanmadı. Okulların açılacak olması, eylül ve ekim aylarında üst solunum yolları hastalığının artması özellikle hijyen kurallarına daha da dikkat edilmesi gerektiği gerçeğini ortaya çıkarıyor. Özel Akademi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Güzide Kurt, konu ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne özel açıklamalarda bulundu.

YURT DIŞINDAN GELENLERE DİKKAT

Özel Akademi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Güzide Kurt, Türkiye'de şu an için doğrulanmış maymun çiçeği virüsü hastalığının olmadığına dikkat çekti. “Gelebilir mi? Gelebilir” diyen Kurt, maymun çiçeği virüsünün ilk olarak 1958 yılında bir maymunda, 1970'li yıllarda da insanlarda görüldüğüne vurgu yaptı. Orta ve Batı Afrika'da yıllardır olagelen maymun çiçeği hastalığı ile ilgili kısa bir süre önce 'küresel salgın' uyarısında bulunulduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Güzide Kurt, “Maalesef bu virüs çocuklarda daha ölümcül seyrediyor. İyi beslenemeyen, bağışıklığı düşük çocuklarda genellikle ölüm vakaları görülüyor. Ayrıca görüntü olarak da korkutucu bir hastalık. Bulaştan sonra ateş başlıyor. Lenf bezleri şişiyor ve halsizlik görülüyor. El ve ayak içlerinde minik kızarıklıklar oluşuyor. O kızarıklıklar daha sonra kabarıyor ve içi irinle doluyor. Kafadan başlayıp, tüm vücuda doğru yayılan bir hastalık maymun çiçeği virüsü. Küçük kemirgenlerden, maymunlardan insana bulaşıyor. Özellikle yurt dışından gelenlere dikkat edilmeli” şeklinde konuştu.

PANDEMİ SONRASI KURALLARA UYMADIK!

Pandemi sonrası kurallara riayet etme noktasında toplum olarak gevşemelerin olduğunu söyleyen Kurt, ayrıca şunları kaydetti: “Kurallara dikkat etmedik. Genel geçer hijyen kurallarına uyarsak, kişisel eşyaları kullanmazsak, el hijyenine dikkat edersek, evi sürekli havalandırırsak çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bu virüse karşı çiçek aşısının yüzde 80 koruma sağladığı söyleniyor. Çoğumuzda yok, aşı olabiliriz. Temizlik kadar iyi ve dengeli beslenmeye de dikkat edilmeli.”

ÇOCUKLARINIZI MUAYENE ETTİRİN

Okulların açılacağını ifade eden Uzm. Dr. Güzide Kurt, öğrenci ve velilerin hijyen noktasında daha da dikkatli olması gerektiği konusunda da uyarılarda bulundu. Okul başlamadan önce çocukların hekime gösterilmesinin doğru olacağını dile getiren Kurt, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Birçok anne ve baba 'çocuğum okula başlayacak, bir sıkıntısı var mı? Mineral, vitamin eksikliği var mı' diyerek, çocuklarını doktora götürüyor. Çocukta kansızlık, vitaminsizlik varsa tespit edilmesi gerekir. Doktor önerisi olmadan bir şeyleri yerine koymaya çalışmak, çocukların böbreklerine zarar verebilir. El hijyeninin çok önemli olduğunu çocuklarımıza aşılamalıyız. Çocuklarımıza ellerini sık sık yıkaması gerektiğini söylemeliyiz. Başkasının özel eşyasına dokunulmaması hassasiyetini çocuklarımıza kazandırmalıyız. Eylül veya ekim gibi biz üst solunum yolu hastalıkları karşılayacak. Bağışıklık sistemi düşük olan çocuklara grip aşısı yaptırılabilir. Çocuklarımız okula muhakkak kahvaltısını yaparak gitmeli. Uyku güçlü bağışıklık için çok önemli. Okula uykuyu iyi alarak gitmek gerekir. Paketli ve işlenmiş gıdalar bağışıklığı düşürüyor.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri