Konya'da neler oluyor? Bu gidişat vatandaşı korkutuyor

Konya'da son günlerde ölümlü ve yaralamalı olaylar arttı. Çok küçük meseleler dahi toplum için büyük sorun haline geldi. Bu gidişat, vatandaşı korkuturken, uzmanlar da “Sakin olmakta fayda var” uyarısında bulundu

Konya'da son günlerde yaşanan ölümlü asayiş olaylarında artış sürüyor. İncir çekirdeğini doldurmayacak meselelerden ötürü insanlar birbirini öldürüyor. Bu durum, toplumsal olarak yaşanan cinnetin boyutunu gözler önüne sermeye yetiyor. Cinayet başta olmak üzere birçok olumsuz olayın yaşanması endişeleri de artırıyor. Şehirde son 1 haftada 4-5 kişi cinayete kurban gitti. Uzmanlar, bu tarz istenmeyen olayların yaşanmasında çeşitli unsurların etkili olduğunu söyledi.

TOPLUMDAN KOPUŞ HIZ KAZANDI

Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyolog Prof. Dr. Gürcan Şevket Avcıoğlu, günümüzde insanların çeşitli nedenlerden ötürü rahat bir şekilde cinayet işleme konumuna geldiğini, bu durumun da korkutucu olduğunu aktardı. Sosyopatik eğilimlerin fazlaca gün yüzüne çıkmaya başladığına dikkat çeken Avcıoğlu, “Her fırsatta dile getiriyoruz. Durumun tespit edilmesi ve ona göre bir çözüm yolunun bulunmasının elzem” dedi.

İnsanların güven probleminin her geçen gün azaldığını kaydeden Avcıoğlu, “İnsanlar kendilerini güvenceye alabilmek için kendi yakınındaki insanlara güvenmek zorunda. Bu güven duygusunun temeli de ailedir. Bugün ne yazık ki aile kurumunda da güven problemleri yaşanıyor. Aile kavramının da içi boşaltıldı. Aile, dayanışma kurumu olmaktan çıktı. Aile demek, güven demektir. Aile anlık, dönemsel ruhsal ve psikolojik tatmin sağlama amacı gibi oldu. Aile değerlerini, dayanışmayı, paylaşmayı, aile bireylerinin birbirine olan saygısını yeniden tesis etmek gerekir. Böyle bir gidişatla aile kurumunun varlığını sürdürmesi zor” dedi.

İKTİSADİ SORUNLAR GÜVEN DUYGUSUNU ZEDELİYOR

Toplumdaki güven problemine değinen Prof. Avcıoğlu, “İş çevresinde güvensizlikler var. Bu ülkede kanunlar, yasalar var. Uygulanmadığını görünce insanların güven problemi zirveyi görüyor. Değerlere ve kişilere olan güven sonuç itibariyle azalıyor. Sonrasında tümden güvensizlik duygusu hakim oluyor. Bu da sıkıntılı bir durum. Yaşanan üzücü olaylarda etkili unsurlardan biri de bu güvensizlik duygusu. Güvensizliğin en önemli sebeplerinden biri de ekonominin kötüye gitmesi. İnsanlar, geleceğini teminat altına almak ister. Gün veya an yaşanır ama insan geleceğini düşünmek zorunda. Ekonomik olarak insanlar bir gelecek ve güvence görmüyor. Anket sonuçlarına göre insanların ekonominin düzeleceğine olan inancı da azalmış vaziyette. Olumsuz olayların artmasının altında yatan en önemli faktör, ekonomik problemlerdir. İnsanlar için bugün en fazla ekonomik gerekçeler öncelikli. Bu süreçte işsiz kalan insanların en azından asgari geçimlerini sürdürebilmelerini sağlamak gerekir. İnsanlar pandemiyle birlikte içine kapandı. Ekonomik ve sosyal hayatta bir sıkışma var. Bu süreç geçince belki toparlanma çok daha hızlı olacak, en azından öyle umuyoruz. Sosyal problemleri iyi tespit etmek gerekir. Ekonomik sebeplerin yanı sıra başka sebepler de istenmeyen olayların yaşanmasına sebebiyet veriyor. İnsanların yaşadığı kültürel çevrenin aktarması, toplumdan kopuş da asayiş olaylarının yaşanmasını artıran sebepler arasında yer alıyor” şeklinde konuştu.

EKONOMİ VE DEĞERLERDEN KOPUŞ ŞİDDETİ KÖRÜKLEDİ

Psikolog, Psikoterapist, Aile Danışmanı Sema Kavak, Konya'da son günlerde yaşanan asayiş olayları ile ilgili gazetemize değerlendirmelerde bulundu. İnsanların gerginleşmesinde ekonomik durumun etkili olduğunu ancak ekonominin tek başına her şey olmadığını aktaran Kavak, insanların yetiştirilme tarzında da problemlerin varlığına işaret etti.

“Bizim toplumumuzdaki yetiştirilme tarzında sorunlarla baş etme sistemi yok” diyen Kavak, daha sonra şunları kaydetti: “Maalesef sorun sorunla çözülüyor. Aslında öfke, kıymetli bir duygudur. Değerli olan bu duygu, davranışa dökülünce kötü oluyor. Biz, geleneksel bir toplumsal yapıya sahibiz. Kapitalist sistemin dayatmalarını kaldıramıyoruz. Gayet güzel yalnızlaştık. Değerlerden koptukça saygı ve sevgimizi yitirdik. Bugün yaşananların bir nedeni ekonomik gerekçelerse, bir tarafı da değerlerden kopuştur. Bir tarafımız doğuya bir tarafımız batıya bakıyor. Ortada kaldık. Bu kalıp da bize uymadı.”

EMRE ÖZGÜL

Yorum Yap
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (5)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Gündem Haberleri