Konya'da müteahhitler zorda! Konut satamıyorlar

Sektörün zorda müteahhitlerin darda olduğunu söyleyen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, “Bunun sonu şirketlerin batması olur. Müteahhitler yatırım yapmak için yılbaşını bekliyor. Belirsizlik kötü” dedi

Sektörde hareketliliğin en fazla olması gerektiği bir dönemde inşaatlardan çekiç sesleri yükselmiyor. Şehirde artık eskisi gibi yeni konutlar üretilmiyor. Maliyetleri ve enflasyonun yükselmesi, inşaat sektörünü durma noktasına getirdi. Müteahhitlerin önemli bir kısmının büyük sıkıntıya girdiği öğrenildi. Talep azaldığından dolayı daire fiyatları düşse de, vatandaşın alım gücü olmadığı için konut satılamıyor.

BU İŞİN SONU ŞİRKETLERİN BATMASINA KADAR GİDEBİLİR!

Konya'da inşaat sektörünün tek temsilcisi olan İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, sektörün bozuk olduğuna dikkat çekti. “Sıkıntıya giren birçok müteahhit var” diyen Topal, meslektaşlarının büyük darlık yaşadığını işaret etti. Topal, “Bu işin sonu şirketlerin batmasına gidebilir. Bunların yaşanacağını öngörüyorduk. Ancak bazı şeylerin önüne geçilemedi. İnsanımıza biraz vicdan lazım. Keyfi uygulamalardan kaçınmak gerekir. Daha yeni çimentoya yüzde 7 oranında zam geldi. Millet gerçekten fırsatçılık yapmak için fırsat kolluyor” şeklinde konuştu.

KONYA'DA YENİ KONUT ÜRETİLMİYOR!

Konya'da sektördeki belirsizlikten ve yüksek maliyetten ötürü yeni konutların eskisi gibi üretilmediğine vurgu yapan Topal, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Daire fiyatları düşüyor. Yüzde 20 oranında düşüş oldu ama malzeme sürekli zamlanıyor. Konut üretimi için yeni ruhsat alan çok az müteahhit var. Enflasyonun düşmesi bekleniyor. Onun için de yılbaşı işaret ediliyor. Şu an kimse riske girip, yatırım yapmak istemiyor. Parası olan konut almıyor, olmayan zaten alamıyor. Hareketliliğin en fazla olması gereken bir dönemde işler durgun. Bu dönemde müşteri bulmak çok ama çok zor. İnşaat maliyeti 4 lira ise müteahhit nasıl 3 liraya konut satsın? O yüzden yeni yatırım için yılbaşı bekleniyor. Sektörel sorunlar ne zaman çözülecek bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, 1 yılımızın kafadan gittiği. Arada 2 milyona ev satıldığını duyuyoruz. Piyasada konut fiyatları bu denli düştü” şeklinde konuştu.

MÜTEAHHİTLER ODA ÇATISI ALTINDA BİRLEŞMEK İSTİYOR

Konya'ya gelen gurbetçilerin de artık eskisi gibi ev almadığını aktaran İMKON Denetim Kurulu Üyesi Şaban Topal, şu ana kadar gurbetçilere tek bir konut satışı bile yapmadıklarını ifade etti.

Gurbetçilerin de 'döviz yükselecek' beklentisiyle Avro ve Dolar bozdurmadığı söyleyen Topal, şunları kaydetti: “Müteahhitlerin beklentisi Almancılar gelecek, döviz bozduracak ve konut alacak şeklindeydi. Beklenen olmadı. Gurbetçiler de konut alımına yaklaşmadı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı yeniden Murat Kurum oldu. Beklentimiz var. Müteahhitlerin resmi bir oda çatısı altında birleşmesi gerekir. Sorunlarımızı ilgili mercilere daha rahat iletmek, problemlere çözüm bulabilmek adına oda olmamız gerekir. Şu an kimse kimseyi muhatap almıyor.”

EMRE ÖZGÜL

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri